Home Vijesti Umro maestro Dušan Prašelj

Umro maestro Dušan Prašelj

1232
0

This image has an empty alt attribute; its file name is praselj2-1.png

Umro je maestro Dušan Prašelj, skladatelj, dirigent, voditelj zborova, posebno angažiran na očuvanje autohtonog melosa Primorja, Istre i otoka. Maestro Prašelj, inače posljednji živući učenik Ivana Matetića Ronjgova, nije odustajao od svojih načela, zalažući se za aktivno promišljanje tradicije.

Rođen je na Sušaku, gdje je polazio osnovnu i srednju glazbenu školu, studij na Teoretsko-folklornom odjelu Glazbene akademije u Zagrebu završio je 1960. godine.

Do 1964. godine bio je profesor u riječkoj muzičkoj školi, a zatim u Beču 1969. godine diplomira dirigiranje. Bio je dirigent i direktor Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Od 1977. godine tajnik je Kulturno-prosvjetnog društva “Ivan Matetić Ronjgov” u Ronjgima, a upravitelj je od prerastanja Društva u istoimenu ustanovu. Kao upravitelj Ustanove “Ivan Matetić Ronjgov”, čiji je osnivač i djelatnik, više od dva desetljeća vodio je jedan od najuspješnijih hrvatskih zborova “Jeku Primorja”.

Skladatelj je stotinjak zborskih skladbi, od kojih je dio objavljen u zbirci “Baklje na Učki”. Dobitnik je dvije Nagrade grada Rijeke, Nagrade za životno djelo i plakete “Marulić” Čakavskoga sabora, kao i županijske Nagrade za životno djelo. Utemeljitelj je i dirigent Riječkog oratorijskog zbora “Ivan Matetić Ronjgov”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here