Home Vijesti UNESCO zaštitio halubajske zvončare

UNESCO zaštitio halubajske zvončare

2188
3

Odbor UNESCO-a na sastanku u Abu Dhabiju na reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva uvrstio je i halubajske zvončare kao zaštićeni kulturni fenomen. Radi se o projektu halubajskih zvončara ‘godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastva’ kojim su brojni ljubitelji tradicije nagrađeni za svoj rad i trud na očuvanju kulturne baštine. Na listu će biti uvršten i tango, ples argentinskog i urugvajskog podrijetla. Uz njega je nominirano još 100 prijedloga. Odbor UNESCO-a razmotrit će i 12 nominacija za Listu nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita.


Zvončari na Korzu 2009. godine

Hrvatska je inače zemlja s najviše zaštićenih kulturnih fenomena u Europi. U svijetu smo na četvrtom mjestu, iza Kine, Japana i Koreje. Uz zvončare na listu UNESCO-a uvršteni su i Festa Svetog Vlaha, lepoglavska, hvarska i paška čipka, halubajski zvončari, hvarska procesija za križem, proljetna procesija Ljelja, tradicionalna proizvodnja drvenih igračaka iz Hrvatskog zagorja i dvoglasno pjevanje i sviranje istarske ljestvice.

Pojam nematerijalne kulturne baštine obuhvaća običaje, znanje i vještine koji su dio kulturne baštine neke skupine ili zajednice.

Previous articleKnežević pozvan protiv Katara i Kazahstana
Next articleFijasko za brodogradilišta!

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here