Home Vijesti Uprava i sindikati sumnjičavi prema novim vlasnicima

Uprava i sindikati sumnjičavi prema novim vlasnicima

532
0

Malo je vjerojatno da bi se priča o naknadnom ulasku novih kupaca iz Kine u proces privatizacije i restrukturiranja riječkog 3. maja mogla i realizirati, no ta priča dodatno je pojačala napetosti u Vladi zbog sve otvorenijeg protivljenja uprava i zaposlenika u škverovima prema jedinim kupcima do kojih se došlo u provedenom procesu javnog prikupljanja ponuda, samoborskom DIV-u i Jadranskim ulaganjima, piše Poslovni dnevnik.

U slučaju 3. maja nije tajna da investitori iz Kine nisu došli na poziv Jadranskih ulaganja Danka i Nenada Končara, kako se isprava tvrdilo, nego na poziv uprave riječkog škvera. Predstavnike tvrtke Jingsu Nordic Investment Management Co. u lokalnim se medijima najprije predstavljalo kao tvrtku iza koje stoji veliki kineski investicijski fond China Investment Corporation koji upravlja s više od 300 milijardi dolara, a što po svemu sudeći ipak nije točno, na koncu je uprava riječkog škvera povela i u Zagreb na razgovor s resornim ministrom Đurom Popijačem. Upriličen je na koncu i susret s ponuđačem, Jadranskim ulaganjima.

Kako je Nenad Končar nakon susreta izjavio, bio je to tek “kurtoazni i kratki susret na kojem su praktički samo razmijenili posjetnice”. Ulazak Kineza u priču moguć je tek ako se oni povežu s Jadranskim ulaganjima, a tome, čini se, nema naznaka.

Informacije iz Vladinih krugova o opstrukciji prodaje škverova, koje službeno nitko ne želi potvrditi, sami odabrani kupci nastoje ignorirati. Svi su u tvrtkama, kažu, u komunikaciji s njima korektni i kooperativni, te prema njima ne iskazuju otvoreno nepovjerenje i odbojnost. “Logično je da je puno straha sa svih strana, da se ljudi boje promjena. Nastojimo emocije svesti na racionalnu razinu, jer za sve je sada najvažnije da tvrtke posluju, a upravo nedefinirane situacije odvraćaju i kupce od ugovaranja novih brodova, o čemu i ovisi daljnje poslovanje”, kaže Nenad Končar, koji s optimizmom gleda na mogućnost skorog potpisivanja ugovora s državom za preuzimanje tri škvera, 3. maja, Brodotrogira i Kraljevice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here