Home Vijesti Urušava se zgrada Teatro Fenice!

Urušava se zgrada Teatro Fenice!

2992
1
Foto: Alen Čemeljić/Radio Rijeka

Urušava se fasada Teatra Fenice! Današnja bura ubrzala je propadanje ovog vrijednog spomenika kulture koji desetljećima u strogom centru grada stoji bez funkcije i u sve derutnijem stanju. Bilo je pitanje vremena kad će početi ugrožavati živote prolaznika.

Naime, nakon što je Rijeka kino privatizirano doživjelo je sudbinu niza riječkih i hrvatskih tvrtki. Posao je propao, a ostale su prevrijedne nekretnine. Vlasnik Rijekatekstil Domusa Mirko Pavičić kupio je dionice tvrtke bačene na koljena i došao u posjed ekskluzivnih poslovnih kvadrata. S obzirom da je propala trampa s gradom za poslovne kvadrate u centru grada, u upravi Rijekatekstil Domusa zaključili da je najbolje zatvoriti vrata. Posljedica toga je propadanje ovog spomenika kulture u gradu koji za dvije godine postaje Europska prijestolnica kulture.

Vlasnik objekta odgovoran za postupanje prema kulturnom dobru

A sve to unatoč Zakona o zaštiti kulturnih dobara koji vlasnika objekta obvezuje da postupa prema njemu s dužnom pažnjom. Isti zakon propisuje da vlasnik mora snositi troškove sanacije objekta koje propisuje nadležno tijelo u smislu spomeničke zaštite objekta. U slučaju da vlasnik prema objektu ne postupa s dužnom pažnjom, temeljem rješenja nadležnog tijela, gradonačelnik je dužan imenovati privremenog skrbnika objekta.

Međutim, nadležna tijela, a radi se o Konzervatorskom odjelu i Gradu Rijeci, do sada nisu reagirali. Radi li se o gledanju kroz prste vlasniku ili drugim motivima pokušali smo saznati upitima Ministarstvu kulture i Gradu Rijeci. Njihove odgovore objaviti ćemo na našem portalu.

Jedino realizirano kazalište secesijskog razdoblja u Hrvatskoj

U bogatoj kazališnoj i kinematografskoj povijesti Rijeke arhitektonski možda najzanimljiviju možemo smatrati pojavu upravo Teatra Fenice. To je jedino realizirano kazalište secesijskog razdoblja u Hrvatskoj, rađeno prema projektu austrijskog arhitekta Theodora Traexlera, učenika Otta Wagnera i Eugenia Celligoia, riječkog graditelja.

Bio je to jedinstveni i složeni zadatak za arhitekte, konstruktore i graditelje jer do tada na našem teritoriju nije bilo realiziranih kazališnih zgrada ove veličine i ove konstrukcije.

Zgrada je zamišljena kao politeama – kino i kazalište, a sastoji se od dvije dvorane, varijetetskog kazališta u suterenskim i velikog kina-kazališta u nadzemnim etažama. Bila je to prva primjena armiranog betona na jednoj kazališnoj zgradi u Hrvatskoj i među najranijima u Europi.

Podrum Teatra Fenice u kojemu je nekada bila ‘Opera’ dva desetljeća propada

Ispod gledališta je izgrađena Sala Biancha (Bijela dvorana) s malom pozornicom i plesnim podijem u kojoj su se održavali plesovi i gdje je mladež održavala svoje čajanke i vjenčiće, od 45 u toj dvorani je nastupao Melodijski orkestar pod ravnanjem Aleksandra Peterina sve dok nije pretvoren u noćni klub.

Ovako je izgledala unutrašnjost zgrade 2015. godine:

1 COMMENT

  1. Pitam se? Koliko je Pavičić platio ovu vrijednu zgradu, te za koliko novca će je prodati gradu? Svi sudionici u transakciji će jako profitirati, a građani Rijeke NE !

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here