Home Mozaik Vakula otkrio kada točno stiže kraj ljeta!

Vakula otkrio kada točno stiže kraj ljeta!

4
0

Ako je prošlih dana i bilo nekih sumnji, sada ih više nema – u ovome tjednu završit će razdoblje stabilnog, suhog i iznadprosječno toplog vremena.

I dok su pozorniji pratitelji mnogobrojnih prognostičkih modela atmosfere prošlih dana tijekom analize prognoza još i mogli pjevušiti one poznate stihove: “Kamo dalje rođače…” i “Kojim putem krenuti, može li tko reći…” – danas se gotovo sa sigurnošću može najaviti znatnija promjena vremena, piše Zoran Vakula za Meteo kutak HRT-a.

Najnoviji izračuni različitih atmosferskih modela prilično su jedinstveni – diljem Hrvatske očekuje se osjetan pad temperatura, ponegdje će biti kiše te osjetnijeg vjetra.

Naravno, i dalje nije sasvim pouzdano gdje će točno, kada i za koliko osvježiti tijekom vikenda, i koliko će se gdje izmjeriti litara kiše po četvornome metru – ponegdje vjerojatno i nimalo, ali promjena vremena je neprijeporna.

Iznadprosječno suho i toplo razdoblje, kao rijetko kada u ovom dijelu godine završit će sa završetkom kalendarskog/astronomskog ljeta, u većini Hrvatske i poneki sat prije. Pritom će se malo smanjiti dosadašnje veliko odstupanje od prosječne temperature zraka, ali u mnogim mjestima vjerojatno nedovoljno da ovogodišnje razdoblje od 1. travnja do 30. rujna ne postane najtoplije u povijesti mjerenja. Čak i toplije od do sada rekordnog 2003. godine.

Za razliku od prošla dva vikenda, kada su promjene vremena bile manje izražene i uočljive, te samo kratkotrajne, gotovo pa lokalne, tijekom ovoga vikenda vrijeme će se gotovo sigurno stubokom promijeniti u većini Hrvatske. Ponajviše u sjevernim i zapadnim krajevima, a najmanje na jugu.

Velika je vjerojatnost i mjestimične jake bure s olujnim udarima, koji će osobito podno Velebita onemogućavati normalno prometovanje u subotu navečer i u nedjelju prijepodne, piše Zoran Vakula.

Previous articleJovanović i Plenković se na saborskom aktualcu posvađali oko 3.maja
Next articlePremijera ‘Michelangela’ u Zajcu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here