Home Vijesti Varšavsko sveučilište je suspendiralo norvešku studenticu zbog antisemitskog transparenta na propalestinskom prosvjedu

Varšavsko sveučilište je suspendiralo norvešku studenticu zbog antisemitskog transparenta na propalestinskom prosvjedu

170
0

Medicinsko sveučilište u Varšavi (WUM) suspendiralo je norvešku studenticu koja je snimljena na nedavnom propalestinskom maršu u glavnom gradu Poljske držeći transparent s izraelskom zastavom bačenom u kantu uz natpis “Očuvajmo svijet čistim”.

“Nema mjesta za bilo kakve oblike govora mržnje ili nasilja na Medicinskom sveučilištu u Varšavi”, napisao je njegov rektor Zbigniew Gaciong u izjavi objavljenoj novinskoj web stranici Onet.

Sveučilište je napomenulo da je prvi radni dan nakon incidenta studentica pozvana da objasni što se dogodilo. Na temelju tih nalaza, Gaciong je rekao da je “odmah odlučio” uputiti studenticu na stegovni postupak i suspendirati je. O mogućem kaznenom djelu obaviještena je i policija.

Rektor je dodao da je od sveučilišnog disciplinskog službenika zatraženo da provede istragu protiv četiri druga studenta za koje je prijavljeno da su “objavljivali pravno sumnjiv sadržaj na društvenim mrežama”. Gaciong je rekao da njegova institucija “ne dopušta govor mržnje”.

Također je izvijestio da se sastao sa studentima iz Izraela i da sveučilište nudi potporu svima koji su pogođeni tekućim sukobom u regiji.

“WUM je jedinstvena, tolerantna i multikulturalna zajednica. Želimo da tako i ostane”, izjavio je Gaciong. “Sveučilište bi trebalo biti prostor za izražavanje različitih gledišta uz poštivanje ljudskog dostojanstva i međusobnog uvažavanja.”
Tijekom marša, koji je održan 21. listopada, studentica s transparentom intervjuiran je na kanalu društvenih medija Nexta. Na pitanje je li njezin transparent trebao značiti da svijet treba biti čist od Židova, ona je to demantirala.
“Ne, ne Židove, naravno ne Židove… Volimo sve, volimo Židove”, rekla je. “Moj poster govori o izraelskoj vladi…i etničkom genocidu koji upravo sada čine palestinskom narodu.”
Međutim, izraelski veleposlanik u Poljskoj, Jacob Livne, proglasio je transparent “očitim antisemitizmom” i pozvao poljske vlasti da poduzmu mjere. Nakon toga, predsjednik Andrzej Duda rekao je kako “oštro osuđuje antisemitske slogane koji su se pojavili tijekom (marša) u Varšavi”.
Gradonačelnik Rafał Trzaskowski također je izjavio da “ne može biti mjesta za mržnju i antisemitizam u Varšavi, gradu koji je tako teško pogođen poviješću”. Uoči još jednog propalestinskog marša 29. listopada, upozorio je da se neće tolerirati svaki materijal koji je “antisemitski i potiče mržnju”.
Prema poljskom zakonu, poticanje mržnje na temelju vjerskih, etničkih ili nacionalnih razlika kazneno je djelo za koje je predviđena kazna do dvije godine zatvora. Trzaskowski, koji je vodeća oporbena osoba, suočio se s kritikama osoba povezanih s vladajućom strankom jer nije raspustio prosvjed kao odgovor na transparent norveškog studenta.
Međutim, policija, koja je u nadležnosti Vlade, također nije reagirala tijekom mimohoda. Tužitelji – koji su pod krajnjom ovlašću Zbigniewa Ziobroa, ministra pravosuđa i glavnog tužitelja – istražuju slučaj, ali još nisu podigli optužnice, izvještava Onet.
Previous articleVećina trgovina na blagdan Svih svetih ne radi
Next articleMaskirala je djecu za Noć vještica, a onda je krenulo po zlu (VIDEO)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here