Home Vijesti Važna otkrića riječkih znanstvenika

Važna otkrića riječkih znanstvenika

676
0

Istraživački tim profesora Stjepana Jonjića s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci objavio je dva značajna otkrića u prestižnim medicinskim znanstvenim časopisima. U časopisu The Journal of Clinical Investigation objavljeni su rezultati istraživanja novog pristupa u stvaranju živih virusnih cjepiva, koji zaraženu stanicu čine vrlo podložnom imunološkom nadzoru. Citomegalovirus glavni je uzročnik prirođenih anomalija te glavna infekcija kod oboljelih od AIDS-a i kod transplantiranih pacijenata, a za njega ne postoje ni djelotvorno cjepivo, ni prikladna terapija.

U časopisu The Journal of Experimental Medicine objavljeno je otkriće dosad nepoznatog mehanizma virusnog izmicanja imunološkom nadzoru, i to putem prirodnoubilačkih stanica. One su ključne u ranom imunološkom odgovoru na tumore i virusne infekcije. Istraživanjem riječkog tima potvrđena je važnost jednog od njihovih mehanizama u nadzoru ranih virusnih infekcija.

Radovi grupe profesora Jonjića plod su dugogodišnjeg istraživanja imunološkog nadzora herpesvirusa i načina na koji virusi izmiču imunološkoj kontroli te otvaraju mogućnost novih pristupa borbi protiv virusnih infekcija. (Radio Rijeka)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here