Home Najnovije Venecija prvi put aktivirala podigla protupoplavne barijere!

Venecija prvi put aktivirala podigla protupoplavne barijere!

2969
0

Venecija je prvi puta podigla dugo odgađane protupoplavne barijere nakon što su meteorolozi upozorili da bi zbog oluja, u kombinaciji s visokom plimom, grad mogao biti potopljen.

Mreža od 78 jarko žutih barijera koje čuvaju ulaz u ranjivu venecijansku lagunu počela se podizati s morskog dna više od tri sata prije nego plima dosegne svoj maksimum.

Plima nošena jakim vjetrovima i obilnim kišama trebala bi doseći 130 centimetara, daleko ispod razornih 187 centimetara prošlog studenoga kada se Venecija našla pod vodom. Bila je to druga najveća poplava u povijesti tog grada.

Gradski oci se nadaju da će kontroverzni, više milijardi eura vrijedan projekt obrane protiv poplave, poznat kao MOSE (Modulo Sperimentale Elektromeccanico eksperimentalni elektromehanički modul), ublažiti posljedice nadolazeće oluje.

Osmišljen 1984., projekt MOSE je trebao proraditi 2011., ali je bio popraćen tipičnim talijanskim boljkama, korupcijom, premašivanjem troškova i kašnjenjima. Konačno je isproban u srpnju i inženjeri su ocijenili da je spreman za upotrebu kada je loše vrijeme.

Venecijanske poplave – “acqua alta” – uzrokuje niz čimbenika koji se dodatno pogoršavaju zbog klimatskih promjena, poput rasta razine mora, neuobičajeno visokih plima i povlačenje tla, zbog čega grad tone.

MOSE bi trebao zaštititi Veneciju od plima visokih do tri metra.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here