Home Vijesti Verbalni delikt: Predsjednica UV MMSU zaprijetila sudskim postupkom odbornicima koji su protiv...

Verbalni delikt: Predsjednica UV MMSU zaprijetila sudskim postupkom odbornicima koji su protiv njenog prijedloga!

1203
0

Odluka Odbora za kulturu riječkog Gradskog vijeća kojom se ne prihvaća prijedlog upravnog vijeća Muzeja moderne i suvremene umjetnosti da se za novu ravnateljicu imenuje Branka Benčić, izazvao je burnu reakciju predsjednice upravnog vijeća Sabine Salamon koja je članovima radnog tijela Gradskog vijeća, koji su tvrdili da predložena ravnateljica ne ispunjava formalne uvjete, zaprijetila kaznenim progonom!

Podsjetimo, Odbor za kulturu je u četvrtak na elektronskoj sjednici većinom glasova 4:1 odbio prijedlog upravnog vijeća s obzirom da iz predloženog materijala nije bilo moguće utvrditi zakonski preduvjet imenovanja, odnosno rad u kulturi od najmanje 10 godina. Kako je objasnio predsjednik odbora Zvonimir Peranić, u materijalima nisu priloženi autorski ugovori ili slični dokazi kojima se potkrepljuju navodi u životopisu. Naime, netko može biti slobodni umjetnik, i ministarstvo mu može uplaćivati staž, ali ne mora nužno i raditi.

Pola sata nakon završetka elektronske sjednice Odbora završila, predsjednica UV Sabina Salamon mailom je dostavila scan potvrde HZMO iz koje proizlazi 15-tak godina radnog staža kandidatkinje uz popratno obrazloženje.

– Prema dostavljenim potvrdama HZMO-a, ukupan radni staž kandidatkinje Branke Benčić iznosi više od 10 godina rada u kulturi te time zadovoljava natječajne uvjete. Upravno vijeće je raspisalo javni natječaj za imenovanje ravnatelja/ice sukladno zakonu i Statutu MMSU-a u kojem se tražilo od kandidata da rad u muzeju (5 godina) ili u kulturi (10 godina) dokažu dostavljanjem ispisa elektroničkog zapisa podataka HZMO-a ili potvrde o podacima evidentiranim u matičnoj evidenciji HZMO-a u izvorniku ili ovjerenoj preslici, što je imenovana učinila prilaganjem elektroničkog zapisa uz ostalu dokumentaciju. S obzirom na tvrdnju članova Odbora kako u konkretnom slučaju nije dokazano da kandidatkinja ima potreban radni staž, dostavljeno je i pojašnjenje HZMO-a, čim je pribavljeno, iz kojeg je razvidno da Branka Benčić posjeduje više od 10 godina radnog staža u kulturi (kao samostalan umjetnik). Traženje bilo kakvog drugog ugovora ili potvrde poslodavca bilo bi neosnovano, s obzirom da je u tekstu natječaja bilo propisano da kandidati trebaju dostaviti ispis elektroničkog zapisa podataka HZMO-a ili potvrdu o podacima evidentiranim u matičnoj evidenciji HZMO-a u izvorniku ili ovjerenoj preslici, tvrdi Salamon.

– S obzirom na sve navedeno, kvalificiranjem Branke Benčić, koju je Upravno vijeće predložilo za ravnateljicu MMSU-a, kao kandidatkinje koja ne zadovoljava uvjete natječaja, dovodi se u pitanje mogućnost pokretanja sudskog postupka, zaprijetila je predsjednica upravnog vijeća.

Na njezinu prijetnju reagirao je predsjednik Odbora za kulturu Zvonimir Peranić koji upozorava da radni staž nije isto što i rad koji treba dokazati ugovorima ili sličnom dokumentacijom kako su to radili i drugi kandidati. Također, pita se temeljem čega je upravno vijeće uopće donijelo svoju odluku ako je nove dokaze uvelo u proceduru pola sata nakon završetka sjednice matičnog odbora Gradskog vijeća.
– Kao radno tijelo Gradskog vijeća, Odbor radi sukladno Poslovniku kojim je zajamčena sloboda govora i iznošenje mišljenja, kao i postavljanje pitanja i nikoga se sudski ne bi trebalo goniti zbog toga. Naime, zatiranje mogućnosti propitivanja, zatiru se osobne slobode kako pojedinca, ali u ovome slučaju i izabranih predstavnika građana. U današnjem nabujalom vremenu ekstremizma, najmanje sam zatiranja očekivao u instituciji radnoga tijela koje se bavi Kulturom. S mnogim se sugovornicima nismo slagali, mnogi su ravnatelji, direktori, intendanti, pročelnici, suradnici imali oprečna mišljenja. Mnoge točke na ovome Odboru nisu prihvaćene, ali nitko, baš nitko nikada nije se pozivao na “mogućnosti pokretanja sudskih postupaka”, ocijenio je Peranić koji je prijetnjama sudskim progonom zgrožen.
– Ovakav manjkav prijedlog upravo je odgovornost upravnog vijeća MMSU i predsjednice Salamon. Mogli su ga provesti na način da se pobrinu za kvalifikacije svakoga kandidata, a ne ‘okrivljavati’ i ‘pozivati na možebitne sudske postupke’ članove Odbora, koji marljivo rade svoj posao, zaključio je.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here