Home Mozaik VIDEO: Iranke skidale hidžab i skandirale ‘smrt diktatoru’ na sprovodu žene ubijene...

VIDEO: Iranke skidale hidžab i skandirale ‘smrt diktatoru’ na sprovodu žene ubijene zbog nepokrivene glave

161
0

22-godišnja Iranka umrla je nekoliko dana nakon što ju je uhitila policija za moral zbog nepoštivanja strogih pravila o pokrivanju glave.

Svjedoci navode da su policajci zarobili Mashu Amini na ulici u Teheranu, strpali je u kombi i pretukli.

Policija je te optužbe odbacila rekavši da je Amini “iznenada osjetio probleme sa srcem”.

Ovo je posljednji u nizu izvještaja o brutalnosti režima prema ženama u Iranu posljednjih tjedana.

Njezina obitelj ističe da je Masha Amini bila zdrava mlada žena bez zdravstvenih problema koji bi objasnili iznenadni srčani problem.

Međutim, obitelj je obaviještena da je Iranka odvezena u bolnicu nekoliko sati nakon uhićenja, a rekli su da je bila u komi prije nego što je umrla u petak.

Teheranska policija je rekla da je Amini uhićena kako bi objasnila zašto žene moraju nositi hidžab i kako bi se educirala.

Posljednjih mjeseci iz Irana stiže sve više vijesti o represivnim postupcima vlasti prema ženama, posebice onima za koje se procijeni da se ne pridržavaju islamskog pravila odijevanja za ulazak u državne urede i banke.

Mnogi Iranci, uključujući neke provladine pristaše, žale se na društvenim mrežama na postojanje moralne policije, također poznate kao patrole za navođenje, koristeći hashtagove koji se prevode kao ‘patrola ubojstava’.

Na društvenim mrežama pojavile su se snimke na kojima se vidi kako policajci privode žene, vuku ih po zemlji i nasilno odvode.

Mnogi Iranci izravno krive vrhovnog vođu Alija Khameneija.

Njegov stari govor ponovno se dijeli na društvenim mrežama u kojem iranski ajatolah opravdava ulogu moralne policije i inzistira na tome da pod islamskom vladavinom žene moraju biti prisiljene slijediti pravila odijevanja.

Najnovija epizoda samo će produbiti jaz između mladog i energičnog dijela iranskog društva i njegovih radikalnih vladara.

Na snimci sa sprovoda djevojke Iranke skidaju hidžabe u znak prosvjeda i uzvikuju “smrt diktatoru” na sprovodu 22-godišnje žene koja je ubijena nakon što je uhićena zbog kršenja pravila nošenja hidžaba.

Previous articleLivaja: Ove sezone nam nedostaje hrabrosti
Next articleTijekom noći pokradeni Dečki s Kvarnera

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here