Home Vijesti VIDEO: Misteriozno svjetlo iznad Kijeva, još se ne zna što je.

VIDEO: Misteriozno svjetlo iznad Kijeva, još se ne zna što je.

312
0

Misteriozni bljesak koji je obasjao nebo iznad glavnog grada Ukrajine Kijeva izazvao je mnogo nagađanja, piše BBC.

Sinoć je, naime, na nebu iznad Kijeva primijećen objekt, objavila je regionalna vojna uprava. Na Telegramu su naveli kako su ukrajinske snage protuzračne obrane spremne srušiti objekt. Pozvali su stanovnike da ostanu u skloništima. Ukrajinski zastupnik Oleksij Gončarenko je na Twitteru potvrdio kako je iznad tog područja viđen “jak bljesak svjetlosti”, ali se “nije čula eksplozija”.

Dužnosnici u Kijevu rekli su da sumnjaju da je NASA-in satelit pao na Zemlju, ali je američka svemirska agencija rekla za BBC da je njihov satelit još uvijek u orbiti. Ukrajinske zračne snage sugerirale su da je bljesak mogao biti meteorit. Što god bilo, čini se da su zračne snage uvjerene da bljesak nije posljedica ruskog napada.

Sjajni objekt primijećen je na nebu iznad glavnog grada oko 22 sata po lokalnom vremenu (21 sat po našem).

Aktivirana je uzbuna za zračni napad, ali “zračna obrana nije bila aktivna”, rekao je na Telegramu čelnik kijevske vojne uprave Serhij Popko. “Prema preliminarnim informacijama, ovaj fenomen je rezultat pada NASA-inog svemirskog satelita na Zemlju”, rekao je Popko.

Američka svemirska agencija objavila je ranije ovog tjedna da će satelit od 300 kilograma ponovno ući u atmosferu u srijedu. Svemirska letjelica RHESSI, koja se koristila za promatranje solarnih baklji, lansirana je u nisku Zemljinu orbitu 2002. i rashodovana 2018., objavila je NASA.

Ali Rob Margetta iz NASA-inog ureda za komunikacije rekao je za BBC da je satelit još uvijek bio u orbiti u trenutku kada je bljesak opažen te da će ponovno ući u Zemljinu atmosferu tijekom noći. NASA i američko ministarstvo obrane nastavili su pratiti RHESSI, dodao je.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here