Home Vijesti Vijenac za pogubljene autonomiste antifašiste

Vijenac za pogubljene autonomiste antifašiste

1410
0

This image has an empty alt attribute; its file name is IMG_20190503_165533.jpg

Delegacija u sastavu Laura Marchig, tajnica udruge Slobodna Država Rijeka/Stato Libero di Fiume, Vrancich Moreno, dopredsjednik Zajednice Talijana Rijeka, članovi Gradskog vijeća Predrag Miletić i Danko Švorinić te Darko Cvitković, član predsjedništva Liste za Rijeku danas su na groblju Kozala položili vijenac i odali počast dr Mariu Blasichu, vođi riječkih autonomista, Giussepeu Sincichu, članu ustavotvorne skupštine SDR te drugim autonomistima pogubljenima na današnji dan 1945. godine.

Za razliku od tadašnjeg riječkog gradonačelnika Riccarda Gigantea i njegovih suradnika koje su nove vlasti povezivale s fašističkim režimom pogubivši ih 4.svibnja 1945. bez suđenja u blizini Cerkvine na Kastvu, simpatizerima autonomista u gradu je bilo nemoguće prišiti takvu etiketu s obzirom da su i sami bili žrtve režima koji je bio na vlasti u gradu od fašističkog državnog udara 1922. godine do kraja Drugog svjetskog rata. Dio autonomista krajem rata kontaktira i surađuje s partizanima koji se nalaze u okolici nudeći im pomoć u oslobađanju grada od nacističko-fašističkog režima ali uz odbijajanje podrške aneksiji grada od strane Jugoslavije. U stalnim su kontaktima i s angloamerikancima nadajući se njihovoj intervenciji i podršci riječkoj nezavisnosti. U ožujku 1944. godine skupina pod nazivom ‘Liburnisti’ predlaže ponovno osnivanje Riječke države sastavljene od tri kantona s pripadajućim podopćinama: talijanskog u Rijeci, hrvatskog za Sušak te slovenskog za Bistricu.

This image has an empty alt attribute; its file name is VIJENCI_3_MAJ_LISTA_ZA_RIJEKU_2019__2_.jpg
Darko Cvitković, Predrag Miletić, Moreno Vrancich, Laura Marchig i Danko Švorinić

Ukupno je nakon ulaska jedinica Jugoslavenske Armije u grad bez suđenja pobijeno 200-300 ljudi. Glavni čovjek Autonomista gradu dr. Mario Blasich zbog invalidnosti nije mogao biti izveden iz kuće pa je zadavljen jastukom. Sedmorica obučenih u partizanske uniforme upala su u stan te zaključali članove obitelji u kupaonicu, a nakon ubojstva pretražili su stan te otuđili i odnijeli stvari u vrijednosti 30.000 lira. Iste noći uhapšen je i strijeljan Giuseppe Sincich, bivši član Ustavotvorne skupštine Slobodne Države Rijeka. U vrtu Sincicheve kuće kasnije je pronađena potvrda Narodno oslobodilačkog odbora Zamet u kojoj mu se zahvaljuju na pomoći u poslanoj hrani za partizane. Nevio Skull je nestao pa nakon nekoliko dana nađen kako pluta kod posljednjeg mosta na Rječini s prostrijeljenim potiljkom, dok je Giovanni Rubinich ubijen pred kućnim pragom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here