Home Vijesti Vikend obilježavaju ekstremne meteorološke prilike!

Vikend obilježavaju ekstremne meteorološke prilike!

139
0

Nakon zimskih uzbuđenja i hladnog početka prosinca pred nama je intenzivna promjena vremena primjerenija početku studenoga, piše Istramet.

U subotu će puhati umjereno i jako jugo s olujnim udarima, povodom čega je DHMZ putem Meteoalarma izdao narančasto upozorenje. Naime, udari juga već u subotu mogu dostizati 110 km/h.

Jugo će najjače puhati u nedjelju prijepodne, a prognoza WRF-a je naročito žestoka jer predviđa udare vjetra na otvorenom moru i do 130 km/h.

Prognoza DHMZ-ovog ALADIN-a je slična, a određeni specijalizirani modeli koji se bave prognozom visine valova na otvorenom moru srednjeg Jadrana predviđaju valove više od 6 metara.

Uz izraženu ciklonalnu plimu koju nam donosi kombinacija juga i niskog tlaka zraka, postojat će i velika mogućnost plavljenja obalnog područja, a svemu će doprinijeti još jedan meteorološki ekstrem.

Ekstremne vremenske prilike se odnose i na količinu oborina. Lokalno su moguće iznimno obilne količine, ponegdje i više od 150 mm uz bujice i poplave.

Crveno i narančasto upozorenje Meteoalarma

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za sutra, 6. prosinca 2020., crveno upozorenje za područje Istre, Kvarnera i Dalmacije te narančasto upozorenje za područje gospićke, kninske i dubrovačke regije.

Na području riječke i splitske regije očekuje se olujno jugo poslijepodne u okretanju na zapadni i sjeverozapadni vjetar, zatim u slabljenju, srednje brzine vjetra 75-90 km/h. Očekuje se i obilna kiša te su moguće urbane i bujične poplave s količinom oborine 55-90 m.

Na području zapadne obale Istre, Kvarnera i Kvarnerića očekuje se vrlo jako do olujno, ponegdje i jako olujno jugo, a navečer će postupno slabjeti i okretati na umjeren do jak jugozapadni vjetar. Najjači udari vjetra 35-70 čvorova (65-130 km/h).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here