Home Vijesti Vivoda i Salečić vraćeni u SDP-ovu većinu, rebalans proračuna usvojen iz drugog...

Vivoda i Salečić vraćeni u SDP-ovu većinu, rebalans proračuna usvojen iz drugog pokušaja

325
0

Gradsko vijeće Grada Rijeke usvojilo je prve izmjene i dopune Proračuna Grada Rijeke za 2023. godinu i projekcija za 2024. i 2025. godinu, koji su tehničke naravi.

Podsjetimo, ta je točka bila na dnevnom redu 17. sjednice Gradskog vijeća održane u ožujku 2023.g., kada nije bila prihvaćena. Uz uobičajenih 16 glasova SDP-ove koalicije te njihovih lojalnih partnera PGS-a i Možemo izostala su dva glasa vijećnika Akcije mladih i Unije Kvarnera Vedrana Vivode i Roberta Salečića. Dopredsjednik Gradskog vijeća Željko Jovanović ih je zbog toga javno izgrdio zbog ‘jadnog, bijednog i sramotnog ponašanja’.

Drugarska kritika je očito urodila plodom pa su se Vivoda i Salečić danas vratili u staro jato.

Robert Salečić (Unija Kvarnera) je kazao kako su na prošloj sjednici bili protiv Tehničkog rebalansa. Podsjetio je da su prošle godine podržali proračun i da su znali da je Rebalans tehnički. Ono što su tražili i smatrali prioritetnim je bilo da se riješi povećanje plaća odgajatelja u dječjim vrtićima i plaća djelatnika javne gradske postrojbe i tu su dobili neke odgovore. Podržat će se rebalans danas jer su i do sada nastupali proaktivno. Naglasio je kako nisu niti će biti dio SDP-ove većine već zastupaju svoje ideje i svoje glasače te promiču realizaciju svojih projekata.

Vedran Vivoda (AM) je kazao da su na prošloj sjednici tražili da se ne stavlja točka povećanja njegove plaće dok se ne riješi problematika povećanja plaća u dječjim vrtićima i Javnoj vatrogasnoj postrojbi. Naglasio je da nisu bili niti će biti dio većine već zastupaju isključivo izvršenje svojih programa koje su predlagali poput zapošljavanja dodatnog broja logopeda, produženje obalne šetnice, dodatne subvencije poduzetnicima, nastavak izgradnje stanova POS-a, nastavak projekta One stop Shop, nastavak izgradnje šetnice uz Rječinu, uvođenje novih programa šest novih skupina produženog boravka ove godine, nabavu besplatnih bilježnica za osnovne škole, uređenja područja Preluka, javni poziv za subvencije podizanja kvalitete privatnog smještaja, produženje uređenja Verdijeve ulice u pješačku zonu, uređenje parka na Delti, uređenja skejt parka na Krnjevu, prodaju 5% dionica HNK Rijeke i sredstva od prodaje namijeniti za uređenje igrališta za djecu, provođenje javne rasprave za prenamjenu prostora Doma Zdravlja u parku Nikole Hosta i prenamjenu prostora Dječje bolnice Kantrida i još par projekata. Glasali smo po svojoj savjesti, bez trgovine i trgovanja, rekao je Vivoda

Vijećnik Danijel Imgrund (HDZ) je vijećnicima Salečiću i Vivodi kazao kako njihove odluke, kada je ta točka bila neusvojena na prošloj sjednici, nisu bile sramotne. Apelirao je na njih da budu hrabri i sruše ovu nesposobnu vlast i izađu na izvanredne izbore.

Replicirao mu je vijećnik Vivoda naglasivši da ukoliko se ne realiziraju prijedlozi i ne izvrše programi koje predlažu, o tome će se moći raspravljati u prosincu prilikom donošenja proračuna za 2024.g.

Prvi tehnički rebalans proračuna usvojen je s 18 glasova za 6 protiv i 8 suzdržanih. U skladu s preustrojem gradske uprave, donesene su i izmjene i dopune Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Rijeke za 2023. godinu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here