Home Vijesti Vođa Wagner grupe Yevgeny Prigozhin talijanskog ministra obrane nazvao “kurvinim sinom”

Vođa Wagner grupe Yevgeny Prigozhin talijanskog ministra obrane nazvao “kurvinim sinom”

68
0

U ponedjeljak su dva člana talijanske vlade, ministar vanjskih poslova Antonio Tajani i ministar obrane Guido Crosetto, komentirali nedavni veliki porast dolaska migranata morem iz Sjeverne Afrike, tvrdeći da iza toga možda stoje ruski plaćenici iz Wagnerove skupine.

Prethodno je Tajani, tijekom posjeta Izraelu, rekao da je zabrinut činjenicom da “mnogi migranti dolaze iz područja pod kontrolom Wagnerove skupine” i dodao da se boji da bi moglo doći do “pokušaja guranja migranata prema Italiji”. Zatim je Crosetto u dopisu poslanom novinskim agencijama rekao da «čini mi se da do sada možemo reći da je eksponencijalni porast migracijskog fenomena koji polazi od afričkih obala također, u nimalo ravnodušnoj mjeri, dio jasnog hibridna ratna strategija koju Wagnerova divizija, plaćenici koje plaća Rusija, provodi koristeći svoju značajnu težinu u nekim afričkim zemljama”.

U večernjim satima, odgovor je stigao od Jevgenija Prigožina, ruskog biznismena i saveznika Vladimira Putina, ujedno osnivača Wagner grupe. Na Telegram kanalu Wagner grupe objavio je audioporuku u kojoj je odbacio optužbe talijanske vlade, rekavši da “nismo svjesni što se događa s migracijskom krizom, ne bavimo se njome, imamo hrpu drugih problema kojima se bavimo », te ​​je uvrijedio ministra Crosetta definirajući ga na sljedeći način:

On je kurvin sin

Wagner grupa je privatna tvrtka u službi ruske vlade, sastavljena od bivših vojnika, bivših policajaca i bivših agenata sigurnosti, koji se trenutno bore u Ukrajini, posebno u opsadi Bakhmuta. Posljednjih su godina plaćenici Wagnerove skupine vodili nekoliko ratova u kojima je Rusija imala interes intervenirati, u afričkim i bliskoistočnim zemljama poput Libije, Malija, Srednjoafričke Republike i Sirije.

U komentarima Tajanija i Crosetta ne govori se o konkretnoj afričkoj državi, kao ni u Prigožinovom odgovoru, ali vrlo je vjerojatno da je riječ o Libiji, zemlji iz koje većina migranata dolaze, kao i afrička država u kojoj je Wagnerova grupa godinama najaktivnija.

Plaćenici skupine počeli su djelovati u Libiji nakon pada režima Moamera Gadafija i početka građanskog rata, te su se pridružili milicijama maršala Khalife Haftara u ratu protiv vlade u Tripoliju, koju su podupirale zapadne zemlje. U posljednje dvije godine Haftarova moć je značajno smanjena, ali je politička situacija u Libiji još uvijek vrlo nestabilna (postoje dvije konkurentske vlade, jedna u Tripoliju i jedna u Tobruku) i mnogi plaćenici iz Wagnerove skupine još uvijek su prisutni u zemlji , iako nema točne procjene njihovog broja.

Previous articleVelika mina iz 2. svjetskog rata izvaditi će se iz riječke luke u nedjelju
Next articleIgrač Real Madrida pohvalio Modrića: “Motivirajuće je igrati uz takvu legendu”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here