Home Kolumne Vukovarska Rijeka

Vukovarska Rijeka

1725
5
foto: rijeka.hr

Vukovar je hrvatska Hirošima i bez obzira na postojeći zakon, taj grad bi trebao imati status mjesta od posebnog pijeteta – izjavio je pročelnik katedre kroatistike Filozofskog fakulteta u Rijeci prof. dr. Goran Kalođera, inače i počasni konzul Republike Makedonije u našem gradu, koji je oštro osudio razbijanje ćirilične ploče na zgradi Makedonskog kulturnog društva Ilinden.

Glas nade kao da stiže iz razumne Rijeke usprkos što joj mnogi s razlogom spočitavaju crveni predznak s obzirom na to da se vlast svjetonazorski nije promijenila od 1945. godine. No, primjer prof. Kalođere kao i drugih intelektualaca govori da postoji i neka drugačija, doduše zatomljena, Rijeka koja nema prilike medijski se eksponirati.

“Rijeka Vukovaru” bio je naziv dostojanstvene manifestacije u kojoj su sudjelovali učenici i profesori Prve sušačke hrvatske gimnazije koji su nakon kulturno-umjetničkog programa krenuli prema spomeniku Hrvatskim braniteljima na Delti, gdje su se susreli s pripadnicima riječkih braniteljskih udruga te zapalili lampione, da bi pripadnici riječke navijačke skupine Armada za kraj zapalili 22 baklje u znak sjećanja na 22 godine koliko je prošlo od velikosrpskog razaranja toga grada heroja.

Franjevačka mladež s Trsata i riječki Caristas su na blagdan Svete Elizabete, njihove nebeske zaštitnice, u svim riječkim župama organizirali prikupljanje pomoći za 750 ne osoba, već obitelji koje u Vukovaru žive u krajnjoj bijedi i siromaštvu. I to bez obzira na vjeru i nacionalnost.

Svi ovi primjeri govore o snažnoj svehrvatskoj povezanosti Rijeke i Vukovara između kojih ima neka sve manje tajna, a sve više javna veza ljubavi, razumijevanja i zajedništva. Ljudskosti.(Giancarlo KRAVAR)

5 COMMENTS

  1. Giancarlo nemogu se nacudit da ste tako nes napisali?! Dali ste ca popili ili van je svornic na pute da morete tako nes napisat?

    Da nisu va Rike crveni srbofili jugonostalgicari

    ZA RIJEKA = VUKOVAR

  2. Osim Vukovarske Rijeke, u Rijeci postoji i komunističko-ateistička vlast koja je i započela na državnoj razini “pomirenje” opraštajući zločine učinjene u Vukovaru, bez da su pitali Vukovarce da li to odobravaju. Od takve politike koja ignoira građane i nastaju problemi ovog društva, a koji prikrivaju očajnu situaciju u državi zbog krize kojoj su u prvom redu krive sve politike do danas.

  3. Ajd’ ne serite. Od kad su crveni davali podršku Vukovaru. Oni bi najradije da se stvori nova Jugoslavija

  4. DRUGAČIJA RIJEKA
    Poštovani Ivan Bačić, pa ja u ovom tekstu, kao i u mnogim drugima koje sam napisao za portal Rijeka danas, upravo govorim o nekoj drugačijoj Rijeci. O Rijeci tihe većine koja nema prilike, osim na ovom portalu, pobuniti se protiv sustavnog uništavanja ovoga prelijepog grada od strane klike SDP-a u proteklih 20 godina, o korupciji i klijentelizmu, pobuniti se protiv političkih perjanica koje nam kroje sudbinu. Isto tako protiv sam svakog nasilja, jednoumlja, totalitarizama, nametanja kolektivne krivice jednom narodu, te za ljudska i građanska prava. A što se Hrvatske tiče, poštovani F. Čabrijan, smatram da bi ona trebala biti uređena kao i sve druge kulturne države Europe i svijeta. Na način da bude prepoznatljiva po vrijednostima većinskog naroda, kao što je npr. Italija poznata po vrijednostima Talijana, uz dužno poštovanje prava manjina. A ne obrnuto!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here