Home Biznis Wall street se zazelenio!

Wall street se zazelenio!

297
0

U najvećoj akciji spašavanja tržišta kapitala Fed igra ključnu ulogu, a odluka o zadržavanju kamatnih stopa na istoj razini primljena je odlično od strane ulagača. Prestao je bijeg kapitala u obveznice i turbulentno trgovanje završilo je skokom svih indeksa prema gore.

Dow Jones digao se 141 bod ili 1,3%, na 11.059,02 bodova, S&P 500 zaradio je čak i više, 1,75%, stigavši na 1.213 bodova, dok je Nasdaq porastao 1,28%, na 2.207 bodova. Sva tri vodeća indeksa uspjeli su obraniti psihološke granice koje su bile probijene tijekom „crnog ponedjeljka“.

No, nakon zatvaranja burzi AIG se stropoštao na polovicu svoje vrijednosti nakon objave preuzimanja od strane Feda na isti način na koji su preuzeti Fannie Mae i Freddie Mac pred desetak dana. AIG je odmah izdao priopćenje da njihovi ključni segmenti, životno i opće osiguranje kao i mirovinski fond funkcioniraju potpuno normalno, bez ikakvih poteškoća.

Našao se i kupac za određene dijelove poslovanja Lehman Brothersa povezanih s investicijskim bankarstvom i trgovanjem vrijednosnicama, britanski Barclay’s, što je diglo dionicu posrnule banke za 43%. Kako bi priprema za trgovanje u srijedu bila još bolja, Morgan Stanley odlučio je dan ranije objaviti rezultate poslovanja za treće tromjesečje, u kojem su pokazatelji bolji od očekivanja analitičara.

Uz sve dosad navedeno, Fed je odlučio ubaciti još 50 milijardi dolara svježeg kapitala na tržište kratkoročnih posudbi, kako se uz već oslobođenih 20 milijardi omogućilo bankama da dođu do potrebnih sredstava uz povoljnije uvjete od dosadašnjih i održe likvidnost.

Još dvije banke u krizi tijekom trgovanja u utorak uspjele su uvjeriti ulagače da situacija nije tako crna, pa je Washington Mutual skočila 16%, nakon pada od 27% u ponedjeljak, dok je Goldman Sachs uspio minus smanjiti na prihvatljivih 1,8%.

Europske su se burze, s druge strane, zadržale na gubitničkoj strani jer do njihovog zatvaranja još nisu stigle sve dobre vijesti preko oceana. Tako je najveći gubitnik ponovno bio FTSE 100 u Londonu, koji se spustio za 3,43%, na 5.025 bodova, frankfurtski DAX kliznuo je 1,63%, na 5.965 bodova, dok je u Parizu CAC 40 izgubio 1,96%, stigavši na 4.087 bodova. (www.kvarner-invest.com)

Previous articlePrijateljska utakmica: Opatija – Rijeka 0:5
Next articleViškovo i Matulji među 10 najuspješnijih općina

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here