Home Mozaik Winnetou se vratio u Rijeku

Winnetou se vratio u Rijeku

523
0

Winnetou se vratio na Kvarner i u Hrvatsku. U Art-kinu Croatia od 8. studenog prikazat će sedam legendarnih njemačkih vesterna. Predstavljeno je i pet originalnih euro-vestern plakata i originalna knjiga snimanja filma Winnetou i lovac na medvjede. Ciklus je dio projekta Povratak Winnetoua Goethe-Instituta Kroatien i traje do 14. studenog.

Ciklus njemačkog vesterna počinje filmom Blago u srebrnom jezeru Haralda Reinla iz 1962., prvim od brojnih njemačkih vesterna prema djelima Karla Maya. Blago je i najpoznatiji nastavak serijala snimljenih u Hrvatskoj. Snimalo se većinom na Grobniku i Plitvicama.

Ciklus nastavljaju tri nastavka jednostavnog naziva – Winnetou (snimljeni 1963., 1964. i 1965.) u režiji Haralda Reinla. Iako se Lex Barker kao Old Shatterhand i Pierre Brice kao Winnetou pojavili već u Blagu, tek u filmu Winnetou I saznajemo kako su se upoznali.

Slijedit će Sinovi velike medvjedice Josefa Macha iz 1966., Veliki poglavica Hansa Kratzerta iz 1972. te Braća po krvi Wernera Wallrotha iz 1975. godine. U ta tri filma igrao je glumac Gojko Mitić, poznat po svojim ulogama Indijanca u njemačkim vesternima. U Sinovima velike medvjedice Mitić se pojavljuje u prvoj glavnoj ulozi, tumačeći Tokeija-Ihtu.

U atriju Art-kina postavljena je izložba originalnih plakata euro-vesterna 70-ih iz donacije Vlade Kusturina. Plakati su dio tadašnjeg repertoara riječkih kina. Riječka publika ima priliku vidjeti plakat za film Tragom sokola s Gojkom Mitićem iz 1968. godine i plakat filma Nađi si mjesto da umreš Giuliana Carnimea. Također, u atriju kina postavljena je i originalna knjiga snimanja na njemačkom jeziku Winnetou i lovac na medvjede Alfreda Vohrera te njezina verzija na hrvatskom jeziku.(radio rijeka)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here