Biznis

Svjedok nije došao, niti će doći

Svjedok nije došao, niti će doći

Svjedok Stephan Hurlimann, nekadašnji direktor švicarske tvrtke Xenoplast u kojoj je vlasnički udjel imao i riječki poduzetnik Robert Ježić, nije se pojavio na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučajevima INA-MOL i Hypo, niti je održano svjedočenje videovezom kako se najavljivalo. Neposredno prije rasprave, kako javlja Večernji list, stigla je obavijest da Hurlimann nije stigao te da je poručio da niti neće doći.

‘Već sam vas dva puta obavijestio da sam davao iskaz i da nemam više što dodati. Odvjetnik mi je rekao da nemam obvezu svjedočiti putem videlinka i s tim u skladu odbijam svjedočiti’, napisao je Stephan Hurlimann sucu Ivanu Turudiću.

Iako je organizirana videoveza i s druge strane ekrana pojavio se švicarski državni odvjetnik, saslušavanje se nije održalo, pa su Švicarci obećali da će ispitati sve okolnosti i putem međunarodne pravne pomoći odgovoriti na hrvatski zahtjev za ispitivanje svjedoka.

Ispunjene su i sve zakonske pretpostavke da se zapisnik o Hurlimannovu ispitivanju pročita, obrana se usprotivila čitanju jer se njegovo ispitivanje vršilo bez prisutnosti obrane.

‘Siguran sam da Hurlimann ne želi doći jer ga je strah izvrgnuti se kaznenom progonu’, rekao je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović. Najavio je kako će dokaze o tome predstaviti na raspravi u petak.

Hurlimann je u više navrata izbjegao svjedočiti, a jednom je prilikom čak rekao da se nikad neće odazvati pozivu sudu. Njegovo je svjedočenje bitno jer bi trebao potvrditi da je pet milijuna eura koji su sjeli na račun Xenoplasta dio mita za bivšeg premijera.

Tako je sudu kazao ključni svjedok Robert Ježić, dok obrana tvrdi kako je novac bio namijenjen upravo riječkom poduzetniku. O tome su svjedočili i Imre Fazakaš koji je organizirao prijenos novca i Mihail Gucerijev, ruski naftni magnat, koji tvrdi da su milijuni njegovi i da mu ih je Ježić ukrao, jer nije obavio lobiranje za Gucerijevu Družbu Adria, kao što je bilo dogovoreno.

Uskok Sanadera tereti da je od šefa mađarskog MOL-a primio 10 milijuna eura mita kako bi toj kompaniji prepustio upravljanje Inom.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Biznis

More in Biznis

Lošinjskom hotelu Aurora gosti dodijelili vrijedno priznanje

spFebruary 14, 2019

Amerikanci spašavaju LNG terminal na Krku? Washington od Mađarske traži uvoz LNG-a s Krka!

spFebruary 9, 2019

Debeljak: Posla će biti i za Uljanik i za 3. Maj, trebat ćemo još radnika

spFebruary 9, 2019

Ove godine u Rijeku stiže rekordan broj kruzera!

spFebruary 8, 2019

Odgođen stečaj 3.maja: Strateški partner spreman platiti 107 milijuna kuna za deblokadu računa?

spFebruary 6, 2019

Trgovački sud odlučuje o stečaju 3. maja

spFebruary 6, 2019

Pojeftinio benzin

spFebruary 5, 2019

Čačić: Jamstvima za brodogradilišta kupovala se podrška IDS-a

spFebruary 2, 2019

Riječki SDP-ovac postao stečajni upravitelj Uljanika!

spJanuary 29, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.