Home Mozaik Zajčeve dane otvara popularni ‘Casanova u Istri’

Zajčeve dane otvara popularni ‘Casanova u Istri’

1146
0

Tradicionalnu glazbeno-scensku manifestaciju „Zajčevi dani“ ove će godine otvoriti prošlosezonska uspješnica riječke Opere, komična opera „Casanova u Istri“ Alfija Kabilja pod ravnanjem Igora Vlajnića i u režiji Krešimira Dolenčića dok će se za smijeh i glazbeni užitak, među ostalim, pobrinuti, u glavnoj ulozi, splitski bas Ivica Čikeš. U ulozi lijepe Dorine nastupit će mlada riječka sopranistica Marijana Radić, Kristina Kolar simpatična je gostioničarka Šjora Kata a Davor Lešić zaljubljeni je siromašni plemić Stefano. Na riječkoj pozornici gledat ćemo i slušat i druge riječke operne pjevače Voljena Grbca, Ivanicu Vunić, Darija Bercicha, Sinišu Štorka, Roberta Kolara, Sašu Matovinu, Marka Fortunata, Ivicu Žunica i Darka Matijaševića.

Atraktivni i raskošni kostimi Doris Kristić, razigrana scenografija Dalibora Laginje, vizualni efekti Denija Šesnića te koreografija Snježane Ambramović Milković garancija su zanimljivog scenskog doživljaja.

Novo glazbeno djelo Alfija Kabilja koji supoptisuje libreto s Dragom Orlićem, poznatim istarskim književnikom, zanimljiva je kombinacija rosinijevog stila, avangardne harmonije i šlagerske melodike.
Komična opera „Casanova u Istri“, priča o ostarjelom zavodniku koji je više predmet šale a puno manje ljubavnik od strasti i zanata, na programu je u utorak, 5. listopada 2010. s početkom u 19,30 sati.
Manifestacija „Zajčevi dani“ poznato je, već 18. godinu za redom, predstavlja i popularizira hrvatsko glazbeno stvaralaštvo a ove će se godine uz „Casanovu u Istri“ gledati i slušati opera za djecu „Pčelica Maja“ Brune Bjelinskog koja od svoje premijere 8. prosinca 2007. godine i dalje izaziva golemo zanimanje djece i odraslih a može se pogledati u petak, 15. listopada u 10 sati u riječkom HNK Ivana pl. Zajca.
Na programu će se, već gotovo tradicionalno, naći i koncert Riječke filharmonije posvećen 100. obljetnici rođenja Josipa Kaplana i 200. obljetnici rođenja Roberta Schumanna. Pod dirigentskim vodstvom proslavljenog maestra Nikše Bareze riječki filharmoničari uz solista, violinista Marca Grazianija svirat će djela Josipa Kaplana te Felixa Mendelssohna i Roberta Schumanna i to u četvrtak, 18. studenog u 20 sati.

Ovogodišnji Zajčevi dani donose na programu još dva atraktivna koncerta a bit će održani u sklopu ciklusa „Subotnje matineje u foyeru“. Tako će točno u podne u foyeru riječkog Kazališta biti izveden komorni koncert brass kvinteta orkestra Opere.
U subotu, 20. studenog 2010. uživat ćemo u nastupu dvoje istaknutih glazbenih umjetnika, pijanistice Nine Kovačić i Francesca Squarcie na violi. Slušat će se Sonata za violu i glasovir Borisa Papandopula te Epitaf za Pepina Miroslava Miletića te djela Benedetta Marcella i Maxa Brucha.

Previous article2 slabija potresa na Krku
Next articleGračan: Pobjedom ostali u priključku prema vrhu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here