Najnovije

ZALJUBLJENA U RIJEKU: Profesorica iz Ukrajine ostvarila san iz djetinjstva i skrasila se u Rijeci

ZALJUBLJENA U RIJEKU: Profesorica iz Ukrajine ostvarila san iz djetinjstva i skrasila se u Rijeci

I dok novinske stupce uglavnom pune crne vijesti o odlascima mladih, pa i cijelih obitelji iz Rijeke i Hrvatske, mi smo vam za početak nove godine odlučili ponuditi jednu lijepu priču o strankinji koja je u Rijeci našla priliku za novi život.

Ulyana Klečina, magistra lingvistike, profesorica ruskog i ukrajinskog jezika te sudski tumač za ruski, ukrajinski i srpski jezik prije nekoliko godina s kćeri se preselila u Rijeku iz Odese u Ukrajini te time ostvarila svoj san iz djetinjstva. Ulyana je zaposlena u centru za strane jezike OMNIA u Rijeci kao profesorica ruskog i ukrajinskog jezika, bavi se i prevođenjem, a kao jedan od rijetkih sudskih tumača za ruski i ukrajinski jezik na riječkom i istarskom području, ima pune ruke posla.

U nastavku prenosimo intervju s profesoricom Klečinom s internetskih stranica Omnije.

Draga Ulyana, možeš li nam se ukratko predstaviti.

Moje je ime Ulyana Klečina, rođena sam u Odesi, u Ukrajini. Magistra sam lingvistike i profesorica ruskog i ukrajinskog jezika te sudski tumač za ruski, ukrajinski i srpski jezik. Majka sam tinejdžerice.

Što te je dovelo u Rijeku i Hrvatsku?

Djetinjstvo sam provela u Rijeci. Od svoje 3. do 8. godine života živjela sam Rijeci s roditeljima. Moj otac je radio u Jadroagentu i bio je predstavnik svih pomorskih brodarstava bivšeg Sovjetskog saveza. Rijeka je postala grad, ne samo mog djetinjstva, nego grad gdje sam svjesno počela pričati svoj prvi jezik, a to je bio hrvatski jezik, jer sam se družila s djecom iz ulice. U dvorištu bi nas uvijek bilo najmanje tridesetoro djece od 6 do 13 godina.

Kako si se odlučila za studij jezika i lingvistike?

Oduvijek sam voljela učiti pjesme napamet te gramatiku ruskoga jezika. Osim toga, od svoje 10. godine života pišem pjesme i priče.

Možeš li usporediti način života u Hrvatskoj i Ukrajini?

Način života je sasvim drugačiji. U Ukrajini su svi procesi puno brži nego u Hrvatskoj, od rokova za studiranje do rješavanja pitanja vezanih za ishodovanje bilo kojih dokumenata.

Što ti se najviše sviđa u Rijeci?

Rijeka je moj grad za koji sam emotivno vezana od djetinjstva i oduvijek sam se htjela vratiti ovdje i provesti ostatak svog života tamo gdje sam osjećala da pripadam dušom i srcem!

Kako Hrvatima ide ruski jezik?

U četiri godine što sam ovdje bilo je najviše troje đaka kojima nikako nije išao ruski i to iz dva razloga. Prvo, nedostatak volje i truda, a drugo, nedostatak predispozicije za učenje jezika. Ali oni koji žele i imaju dobru motivaciju u prvih godinu dana postignu izvrsne rezultate.

Koje su najčešće pogreške s kojima se polaznici susreću?

Na početku su pogreške u izgovoru nekih glasova u ruskom jeziku, u pamćenju fonetskih pravila gdje se jedno slovo piše, a drugo se čita, a zatim u učenju glagola kretanja koji nisu isti za npr. kretanje pješke ili prijevoznim sredstvom.

Poznato je da tvoji polaznici vrlo brzo progovore ruski. Imaš li neki savjet za sadašnje i buduće polaznike naših tečajeva ruskog jezika?

Onaj polaznik koji ima ozbiljnu motivaciju da nauči ruski jezik neka dođe, ali mora biti spreman da „zavrne rukave“ i uči iz sata iz sat, a ja ću njemu pomoći savladati ruski jezik na takav način da će se on moći brzo služiti jezikom već na A1 razini, a kamoli na višim stupnjevima. Mora samo učiti sve na vrijeme i slušati upute!

Kako provodiš slobodno vrijeme, imaš li neke hobije?

Slobodno vrijeme uglavnom provodim u šetnjama prirodom kada je lijepo sunčano vrijeme, a uživam i u čitanju svojih omiljenih knjiga.

Midas

View Comments (1)

1 Comment

  1. Alina Gjerkeš

    January 5, 2019 at 15:31

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Najnovije

Matija Starčević odveo Zamet do nove pobjede!

spMay 5, 2019

Motociklist sletio s ceste kod Urinja

spApril 26, 2019

Korodiranje limova dodatno poskupilo obnovu broda Galeb

spApril 16, 2019

Od danas opet skuplje gorivo!

spApril 15, 2019

‘Zašto Rijeka ima najgore organiziran maraton?’

spApril 14, 2019

Needcompany: Svjetska kazališna atrakcija sutra u Zajcu

spMarch 23, 2019

Večeras na Molo longu zabavni program i puštanje lampiona

spMarch 23, 2019

Teška prometna nesreća na Jadranskoj magistrali

spMarch 19, 2019

Armada navijala u Zaprešiću ali uz uvrede Miškoviću

spFebruary 10, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.