Vijesti

Cijena rekonstrukcije Galeba tri puta veća od planirane, na portalu Rijeka Danas smo ju ‘pogodili’ još 2009. godine!

Cijena rekonstrukcije Galeba tri puta veća od planirane, na portalu Rijeka Danas smo ju ‘pogodili’ još 2009. godine!

Na natječaj za obnovu Galeba javilo se samo remontno brodogradilište Viktor Lenac s ponudom koja je duplo veća od onoga što su u Gradu Rijeci procijenili da će biti cijena čitavog posla. Lenac za remont nekadašnjeg Titovog broda traži 59.964.856 kuna, odnosno 74.956.070 kuna s PDV-om, saznaje Novi list.

To je gotovo tri puta skuplje od procjena odgovornih u Gradu Rijeci koji su za tu stavku predvidjeli točno 27.665.000 kuna (!)

Pročelnik za kulturu Ivan Šarar nedavno je objasnio kako je predviđenu cijena od 27,6 milijuna kuna donesena ‘na temelju dugotrajnih priprema i stručnih procjena’.

– U cijeli postupak pripreme bio je uključen Hrvatski registar brodova i Konzervatorski odjel u Rijeci, s obzirom na to da je brod kulturno dobro. Vjerujem da će hrvatska brodogradilišta pronaći svoj interes u ovom poslu i da će natječaj biti uspješan – objašnjavao je tada Šarar koji će sada javnosti morati objasniti kako je moguće da procjena gradskih stručnjaka može toliko odudarati od tržišne. Također, nisu se ostvarila niti njegova očekivanja da će se na natječaj javiti više ponuđača budući da je stigla tek jedna ponuda.

Portal Rijeka Danas cijenu obnove ‘pogodio’ još 2009. godine?!

Nevjerojatno zvuči podatak da smo na portalu Rijeka Danas još 2009. godine objavili članak u kojem smo pisali kako bi se cijena restauracije broda trebala kretati na razini oko 10 milijuna dolara što odgovara sadašnjoj ponudi Viktora Lenca.

Radilo se o podacima temeljem studije koju su napravili stručnjaci koje je angažirao jedan od najbogatijih europskih biznismena, Enver Moralić. Moralić je svojedobno, prije Grada Rijeke, namjeravao kupiti nekadašnji Titov brod, te ga koristiti za plovidbu, ali prije svega kao prostor za ekskluzivne prezentacije. No kada mu je rečeno da bi ga rekonstrukcija stajala 10 milijuna, a dovođenje u plovno stanje 40 milijuna dolara, Moralić je shvatio da za toliki novac može kupiti dvije luksuzne jahte pa je odustao od kupnje. Naravno, da nakon proteka deset godina ova cijena može biti samo veća. Nevjerojatno je kako se osobama koje su radile procjenu moglo dogoditi ovako dramatično odstupanje od realnosti koje cijeli projekt dovode u pitanje nakon što su za golo održavanje Galeba na površini već izdvojena nemala sredstva poreznih obveznika.

Hoće li Grad Rijeka poništiti natječaj?

Po svemu sudeći Grad Rijeka će morati poništiti natječaj kao što je učinio kada je pristigla ponuda za rekonstrukciju t-objekta, gdje bi se u kompleksu Benčić trebala nalaziti nova knjižnica, koja je bila 20 posto veća od procijenjene. Ponovimo još jednom, ponuda za Galeb je veća gotovo 300 posto od planirane cifre i za toliki iznos u proračunu novca jednostavno nema. A sve to znači da su šanse da se Galeb predstavi građanima tijekom 2020. godine sada svedene na puku teoriju.

Midas

View Comments (1)

1 Comment

  1. Maks Kosjek

    January 4, 2019 at 23:36

    Naravno da je obnova Galeba skuplja i iz razloga što je duže vrijeme na vezu, te mu je zbog korozije i vanjska oplata oslabila. Dokovanje broda, pjeskarenje limova, antikorozivna zaštita, te zamjena određenih dijelova oplate broda stoji mnogo. A tek paluba od tikovine? Tu treba dodati i troškove koji su već napravljeni sa restauracijom namještaja u salonima i sobama broda.Ako se ipak taj brod želi predstaviti građanima i turistima onda stručne ekipe moraju izbaciti iz plana obnove sve ono što nije neophodno. Tako bi se približili cijeni koja je za taj zahvat predviđena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Obersnel zadovoljan komunalnim redarima, grad nabavlja kamere za kažnjavanje nepropisnog parkiranja

spMarch 20, 2019

S otuđenim vozilom prouzročio prometnu nesreću

spMarch 20, 2019

FOTO: Znanstveni skup ‘300 godina proglašenja Rijeke slobodnom lukom’

spMarch 19, 2019

U parku u Rijeci curicu i dječaka napao nožem, objavljeni detalji

spMarch 19, 2019

28-godišnjak vozio Bmw Zg oznaka i napuhao 2,17 promila!

spMarch 19, 2019

Snježna mećava na Učki

spMarch 18, 2019

Svečanom akademijom obilježeno 300 godina od proglašenja Rijeke slobodnom kraljevskom lukom

spMarch 18, 2019

Vozio ‘alfu’ s 2,11 promila pa udario u teretno vozilo

spMarch 18, 2019

Nakon nereda na utakmici Naprijed – Vinodol uhićena dvojica 19-godišnjaka

spMarch 18, 2019

Portal Rijeka Danas je godinama vodeći news portal Rijeke i Kvarnera s najaktualnijim novostima iz svijeta politike, sporta, zabave, kulture i biznisa. Možete nas pratiti putem web adresa www.rijekadanas.com i www.kvarnerdanas.com kao i putem naše facebook stranice: https://www.facebook.com/rijekadanas

Copyright © 2017 Rijeka danas.