Home Vijesti Cijena rekonstrukcije Galeba tri puta veća od planirane, na portalu Rijeka Danas...

Cijena rekonstrukcije Galeba tri puta veća od planirane, na portalu Rijeka Danas smo ju ‘pogodili’ još 2009. godine!

2529
1

Na natječaj za obnovu Galeba javilo se samo remontno brodogradilište Viktor Lenac s ponudom koja je duplo veća od onoga što su u Gradu Rijeci procijenili da će biti cijena čitavog posla. Lenac za remont nekadašnjeg Titovog broda traži 59.964.856 kuna, odnosno 74.956.070 kuna s PDV-om, saznaje Novi list.

To je gotovo tri puta skuplje od procjena odgovornih u Gradu Rijeci koji su za tu stavku predvidjeli točno 27.665.000 kuna (!)

Pročelnik za kulturu Ivan Šarar nedavno je objasnio kako je predviđenu cijena od 27,6 milijuna kuna donesena ‘na temelju dugotrajnih priprema i stručnih procjena’.

– U cijeli postupak pripreme bio je uključen Hrvatski registar brodova i Konzervatorski odjel u Rijeci, s obzirom na to da je brod kulturno dobro. Vjerujem da će hrvatska brodogradilišta pronaći svoj interes u ovom poslu i da će natječaj biti uspješan – objašnjavao je tada Šarar koji će sada javnosti morati objasniti kako je moguće da procjena gradskih stručnjaka može toliko odudarati od tržišne. Također, nisu se ostvarila niti njegova očekivanja da će se na natječaj javiti više ponuđača budući da je stigla tek jedna ponuda.

Portal Rijeka Danas cijenu obnove ‘pogodio’ još 2009. godine?!

Nevjerojatno zvuči podatak da smo na portalu Rijeka Danas još 2009. godine objavili članak u kojem smo pisali kako bi se cijena restauracije broda trebala kretati na razini oko 10 milijuna dolara što odgovara sadašnjoj ponudi Viktora Lenca.

Radilo se o podacima temeljem studije koju su napravili stručnjaci koje je angažirao jedan od najbogatijih europskih biznismena, Enver Moralić. Moralić je svojedobno, prije Grada Rijeke, namjeravao kupiti nekadašnji Titov brod, te ga koristiti za plovidbu, ali prije svega kao prostor za ekskluzivne prezentacije. No kada mu je rečeno da bi ga rekonstrukcija stajala 10 milijuna, a dovođenje u plovno stanje 40 milijuna dolara, Moralić je shvatio da za toliki novac može kupiti dvije luksuzne jahte pa je odustao od kupnje. Naravno, da nakon proteka deset godina ova cijena može biti samo veća. Nevjerojatno je kako se osobama koje su radile procjenu moglo dogoditi ovako dramatično odstupanje od realnosti koje cijeli projekt dovode u pitanje nakon što su za golo održavanje Galeba na površini već izdvojena nemala sredstva poreznih obveznika.

Hoće li Grad Rijeka poništiti natječaj?

Po svemu sudeći Grad Rijeka će morati poništiti natječaj kao što je učinio kada je pristigla ponuda za rekonstrukciju t-objekta, gdje bi se u kompleksu Benčić trebala nalaziti nova knjižnica, koja je bila 20 posto veća od procijenjene. Ponovimo još jednom, ponuda za Galeb je veća gotovo 300 posto od planirane cifre i za toliki iznos u proračunu novca jednostavno nema. A sve to znači da su šanse da se Galeb predstavi građanima tijekom 2020. godine sada svedene na puku teoriju.

Previous articleZALJUBLJENA U RIJEKU: Profesorica iz Ukrajine ostvarila san iz djetinjstva i skrasila se u Rijeci
Next articleAudi zaustavio željeznički promet na Rivi!

1 COMMENT

  1. Naravno da je obnova Galeba skuplja i iz razloga što je duže vrijeme na vezu, te mu je zbog korozije i vanjska oplata oslabila. Dokovanje broda, pjeskarenje limova, antikorozivna zaštita, te zamjena određenih dijelova oplate broda stoji mnogo. A tek paluba od tikovine? Tu treba dodati i troškove koji su već napravljeni sa restauracijom namještaja u salonima i sobama broda.Ako se ipak taj brod želi predstaviti građanima i turistima onda stručne ekipe moraju izbaciti iz plana obnove sve ono što nije neophodno. Tako bi se približili cijeni koja je za taj zahvat predviđena.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here