Home Mozaik Zašto generacija rođenih od 1965. do 1980. obolijeva od tumora više od...

Zašto generacija rođenih od 1965. do 1980. obolijeva od tumora više od svojih roditelja?

228
0
pexels kampus 8054032

U statistici dijagnoza raka postoji strma krivulja. To je generacija X: oni su najviše pogođeni rakom. Među onima rođenima od 1965. do 1980. godine zabilježen je najveći porast po glavi stanovnika u incidenciji velikih karcinoma u usporedbi s bilo kojom prethodnom generacijom od 1908. do 1964. godine.

Generacija X je pogođenija tumorima

Po prvi put postoji generacija s višom stopom raka od svojih roditelja. Zaključak je to istraživanja Nacionalnog instituta za rak u SAD-u. Isti je analizirao podatke 3,8 milijuna oboljelih od raka u programu ‘Surveillance, Epidemiology, and End Results’. Prema nalazima objavljenim u Jama Networku, učestalost raka u Sjedinjenim Državama mogla bi desetljećima ostati visoka. Karcinomi su u porastu u mlađim dobnim skupinama, ali su trendovi incidencije po godini rođenja još uvijek nejasni. Istraživači su na to pitanje pokušali odgovoriti procjenom trenda širenja raka kroz različite generacije na temelju slučajeva utvrđenih u bazi podataka 13 registara programa Surveillance, Epidemiology, and End Results.

Modeli učestalosti raka: razlike između različitih generacija

Invazivni tumori dijagnosticirani u dobi od 35 do 84 godine između 1992. i 2018. ‘katalogizirani su’ na temelju zahvaćenog mjesta i drugih parametara kao što su spol i etnička pripadnost. Istraživači su potom upotrijebili različite računalne modele za usporedbu učestalosti različitih vrsta raka u dobi od 60 godina u generaciji X (1965.-1980.) i Baby Boomerima (1946.-1964.). Najviše je pogođena GenX.

Žene i muškarci, koje su patologije u porastu

Osobito je veća vjerojatnost da će žene razviti rak štitnjače, bubrega, rektuma, maternice, debelog crijeva, gušterače, ne-Hodgkinsov limfom i leukemiju. Među muškarcima raste stopa raka štitnjače, bubrega, rektuma, debelog crijeva, prostate i leukemije. Ima dobrih vijesti. Učestalost raka pluća smanjena je i kod muškaraca i kod žena. Rak vrata maternice i, među muškarcima, ne-Hodgkinsov limfom također se smanjuju. Ali ovo smanjenje, upozoravaju istraživači, moglo bi se nadoknaditi povećanjem neoplazmi u drugim organima, a učestalost raka mogla bi ostati visoka desetljećima.

Tumori, važnost pravilnog načina života

Ispravan način života pobjedničko je oružje protiv raka, koje bi moglo spriječiti 40% karcinoma. Među impliciranim čimbenicima su pušenje, genomska nestabilnost i kronična upala, imunološka neravnoteža i promjena mikrobiote koji stvaraju okruženje povoljno za prijelaz predmalignih u maligne stanice. O tome se razgovaralo u Chicagu, povodom Svjetskog onkološkog kongresa (Asco) 2024. godine. «Mi smo u pravoj pandemiji raka:  – objašnjava Saverio Cinieri, predsjednik Zaklade Aiom (Talijansko udruženje medicinske onkologije) – Proces karcinogeneze traje godinama, pa čak i desetljećima. Tijekom tog razdoblja čovjek je naizgled zdrav i potpuno asimptomatičan, dok zapravo različiti čimbenici već aktivno potiču ovu transformaciju. Klasičan primjer je pušenje cigareta za koje svaka popušena cigareta potiče proces kancerogeneze. Genomska nestabilnost također je glavno fiziološko stanje koje može pospješiti razvoj raka, kroničnih upala, imunološke neravnoteže i promjene mikrobiote.”

Pušenje, sjedilački način života, alkohol i prehrana

Za Cinierija, cilj je presresti ove promjenjive “pokretače raka”. «To je također moguće jednostavnim testovima krvi – nastavlja -. To je ono što se zove aktivna prevencija raka, koja se naravno mora kombinirati s ispravnim stilom života. Samo na taj način ćemo moći smanjiti teret bolesti i usmjeriti se na najučinkovitije i  personaliziranije terapije. Rezultati predstavljeni u ovom Ascu, naime – zaključuje Cinieri – potvrđuju da smo na dobrom putu za kronizaciju brojnih neoplazmi, dok za druge možemo govoriti čak i o izliječenju. Ali također je ponovljeno da se 40% karcinoma može spriječiti ako se ne puši, bori se protiv sjedilačkog načina života, smanjuje prekomjerna konzumacija alkohola i slijedi mediteranska prehrana.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here