Home Kolumne Zašto mislim da bismo mi muškarci trebali podržati smanjenje poreza na ženske...

Zašto mislim da bismo mi muškarci trebali podržati smanjenje poreza na ženske higijenske potrepštine

530
0

Higijenske potrepštine bi trebale biti dostupne svim ženama neovisno o ekonomskom statusu i cijeni proizvoda. Nije normalno da u sadašnjoj situaciji mnoge žene štede na vlastitoj higijeni zbog toga što država želi što više zaraditi na njihovom menstrualnom ciklusu.

Riječka nevladina udruga Pariter je ovih dana najavila inicijativu za online peticiju kojoj je glavni cilj smanjenje poreza na menstrualne potrepštine na pet posto (sadašnja stopa je 25%).

Inicijativa nije ništa revolucionarna ili posebna za naše podneblje, već slijedi trendove zapadnoeuropskih zemalja. Na primjer, prošle godine Škotska je zakon kojim se osiguraju besplatne menstrualne potrepštine svim ženama na zahtjev. U Škotskoj kao i u Hrvatskoj, razlozi su isti: cijene menstrualnih potrepština su često previsoke za žene slabijeg imovinskog stanja, iako nije cijena jedini razlog za ovako inicijativu. Prema organizatorima ove inicijative, suštinski je nepravedno naplaćivati ove proizvode po visokim cijenama s obzirom da spadaju u osnovne higijenske proizvode za sve žene.

U Hrvatskoj su reakcije na ovakvu inicijativu bile mješovite. Saborska zastupnica iz redova HDZ-a Anita Pocrnić Radošević je po stranačkoj stezi odbila ovu inicijativu nebuloznom izjavom “I da se snizi taj PDV, budući da je većina proizvoda iz uvoza, dogodit će vam se da umjesto uložaka s mirisom lavande za mjesec dana imamo s mirisom ruže, a ruža je skuplja za uzgoj, pa će i ti ulošci biti skuplji, a lavande više neće biti za kupiti”. Pitanje je li kolegica Pocrnić Radošević shvatila suštinu inicijative, ili se “pravi blesava”. Pocrnić Radošević je svojim negativnim stavom nažalost dokazala staru tezu, tj. da češto fali ženske solidarnosti i zajedništva, odnosno da je “žena ženi vuk”.

Ono što meni osobno smeta je šutnja “mojih” muškaraca koji ovu inicijativu ignoriraju ili ne komentiraju. Nije tajna da većina komentara potpore na društvenim mrežama dolaze uglavnom od pripadnica ženskog spola. Dio muškaraca pak odbija ovu inicijativu uobičajenom dozom whataboutisma “ako smanjimo cijenu na ženske higijenske potrepštine, onda bismo trebali smanjiti i na cijene pjene za brijanje i britvice” zaboravljajući pritom da mi muškarci u prosjeku zarađujemo više od žena, da je naš radni vijek duži i da žene također koriste britvice za depilaciju, dok mi ne koristimo uloške i tampone.

Tako da dragi muškarci, ne budimo papci, već podržimo ovu hvalevrijednu inicijativu naših žena, majki, sestara, prijateljica i kolegica, kruna nam neće s glave pasti, a učiniti ćemo lijepu gestu solidarnosti koja će nam ići na čast i koja će učiniti Hrvatsku boljim mjestom za život za sve žene. (Livio Defranza)

Previous articleČilić sjajan na engleskom Fantasyju: ‘Ako dovedem Trenta, ne mogu Ronalda!’
Next articleFOTO: Sudar u tunelu Škurinje, formirala se kilometarska kolona u smjeru Opatije!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here