Home Najnovije Zbog derutnog stanja Teatra Fenice Mrvica nastupa u zametskoj dvorani

Zbog derutnog stanja Teatra Fenice Mrvica nastupa u zametskoj dvorani

1001
2

Koncert Maksima Mrvice koji se 16. travnja trebao održati u Teatru Fenice preseljen je u Centar Zamet. Naime, zgrada Teatra Fenice, spomenika kulture, zatvorena je od 1. travnja i do daljnjega se u njoj neće održavati programi. Ova odluka donesena je iz sigurnosnih razloga jer postoji opasnost da s derutne građevine dio krovišta padne na tlo.

Slavno riječko kino danas je u vlasništvu tvrtke Rijekatekstil domus. Grad Rijeka često ističe da želi da Teatro Fenice ponovno postane vlasništvo Grada, a direktor privatne tvrtke koja je trenutno vlasnik građevine koja, iako ima status spomenika kulture, danas doslovno propada, ističe da u obzir dolazi vlasnička zamjena nekretnine s Gradom za određene gradske prostor, koje Rijekatekstil domus zakupljuje od Grada, davanje dvorane Gradu ili nekome drugom organizatoru u dugoročni zakup ili prenamjena dvorane u neku komercijalnu djelatnost tipa trgovine.

Gradonačelnik je nedavno za Novi list izjavio da “će se Grad vjerojatno uključiti u sanaciju ove vrijedne građevine, kao i u dio sredstava za spomeničku rentu, a razmatrat će i mogućnosti oko stjecanja vlasništva nad ovom građevinom. No, zamjena ovog prostora za neki na Korzu za Grad je apsolutno neprihvatljiva, jer prostori na Korzu gradskom proračunu predstavljaju značajne prihode, kojih se nećemo odreći zbog objekta koji neće donositi prihode. Ni mogućnost da se u Teatro Fenice stavi komercijalna djelatnost, poput, primjerice, trgovine, apsolutno ne dolazi u obzir, a to ne dopušta ni Zakon o zaštiti spomenika kulture”.

2 COMMENTS

  1. JEDAN OD NAJZNAČAJNIJIH RIJEČKIH SPOMENIKA KULTURE PROPADA NA SRAMOTU GRADA I OVE GRADSKE UPRAVE. OVA GRAĐEVINA JE DO PRIJE 20 GODINA BILA GRADSKO VLASNIŠTVO DA BI LOKALNI HDZ OVO ZDANJE KROZ PRIVATIZACIJU RIJEKAKINA PRENIO U DRŽAVNU IMOVINU, A DRŽAVA KOJA JE BILA DUŽNA SREĆKU FERENČAKU IZ HNS-A DAJE U VLASNIŠTVO. TAJ PAK NEZNA ŠTA ĆE SA TEATROM FENICE PA DAJE RIJEKATEKTILU. I DANAS SMO NIGDJE.

  2. najbolje srusit i stavit sator za karneval da mestar toni i vepar u koznom policijskom odijelu plesu tango uz pokroviteljstvo odjela za kulturu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here