Home Vijesti Zbog nezakonitog otkaza ravnatelju talijanske drame, riječki porezni obveznici oštećeni za 150.000...

Zbog nezakonitog otkaza ravnatelju talijanske drame, riječki porezni obveznici oštećeni za 150.000 kn

1298
0

Građani Rijeke će na početku 2009., u vremenima stezanja remena i nestašica osnovnih sredstava za življenje iz proračunskih zaliha isplatiti HNK-u I. pl. Zajca 149.169,56 kn za osiguranje namirenja troškova koji su nastali vođenjem parničnog postupka pred Općinskim sudom u Rijeci, po tužbi tužitelja Aleksandra Damianija, a radi isplate razlika plaća.Kao da nije dosta što se silni milijuni kuna slijevaju u tu kazališnu kuću kojoj je važna količina, a gotovo sa svakim novim naslovom kvaliteta je sve manja, kao da nije dosta što se Zajc pretvara u Igru staklenim perlama ali lošu igru, igru bez logike, elitističku, izdvojenu igru – igračku za pojedince, kao da nije dosta slušanja o umjetno stvorenoj ekstravaganciji, svršavanja nakon premijera, i serviranju gladnome narodu fotografija s domjenaka, na kojima se uvijek okupljaju isti ljudi i na koje je Zajc prošle godine ulupao oko trećinu milijuna kuna (bez sponzorskih udjela), nego, povrh svega, građani će Rijeke morati platiti i dodatnih 149.169,56 kn jer netko nije isplatio plaće.

Aleksandar Damiani bio je zaposlen na mjestu ravnatelja Talijanske drame HNK. 20. svibnja 2004. Odlukom tadašnje intendantice Mani Gotovac izvanredno mu je otkazan Ugovor o radu te je istovremeno donesena Odluka o udaljavanju s posla te o isplati naknade plaće u visini pola prosječne plaće u posljednja tri mjeseca.


Mani Gotovac, bivša
ravnateljica HNK Ivan Zajc

Pred Općinskim sudom u Rijeci vođen je parnični postupak pokrenut od strane A. Damiania protiv HNK radi poništenja odluke o otkazu i suspenziji ali i po tužbi HNK protiv Damiania radi raskida ugovora o radu.
26. siječnja 2005. presudom su odbijena oba tužbena zahtjeva, rješenjem je povučena mjera privremenog vraćanja na posao Damiania te mu je naloženo snošenje parničnoga troška u iznosu 7.920,00 kn.

Na presudu i rješenje, obje strane podnose žalbe, te Županijski sud u Rijeci 18. siječnja 2006. donosi presudu i rješenje o neosnovanosti žalbi i potvrđivanju prvostupanjske presude.

Damiani potom ulaže reviziju Vrhovnome sudu koji 03. listopada 2007. donosi presudu i rješenje kojima je preinačena odluka prvostupanjskoga suda na način da je tužbeni zahtjev Damiania radi poništenja odluke o izvanrednom otkazu ugovora o radu i privremenom udaljavanju s posla prihvaćen te je preinačena drugostupanjska odluka o odbijanju zahtjeva za zaštitu prava. U dijelu odluka prvostupanjskog i drugostupanjskog suda koje se odnose na vraćanje na rad i sudski raskid ugovora o radu revizija je prihvaćena, a postupak vraćen prvostupanjskom sudu na ponovni postupak.

02. travnja 2008. Damiani podnosi Općinskom sudu u Rijeci tužbu protiv HNK radi isplate razlike plaća od odluke o izvanrednom otkazu ugovora o radu do isteka vremena na koji je Ugovor bio sklopljen.

27. studenoga 2008. presudom se HNK-u nalaže isplata naknada plaća 84.326,27 kn, parnični trošak 4.880,00 kn kao i pripadajuće kamate 59.963,19 kn.

12. siječnja 2009. pročelnica Odjela za kulturu Ivanka Persić priprema materijal za sjednicu Poglavarstva Rijeka u kojemu predlaže isplatu 149.169,56 kn na račun HNK iz proračunskih zaliha radi isplate razlika plaća. Poglavarstvo prihvaća taj prijedlog na sjednici 13. siječnja 2009.


Ivanka Persić, pročelnica
Odjela za kulturu

Iz svega ovoga mogu se vidjeti nelogičnosti sustava i duštva u kojemu živimo. I države i grada. Postupak je trajao gotovo pola desetljeća što nas dovodi do beskrajno ponovljene priče o našemu pravosuđu, njegovoj učinkovitosti i povjerenju građana u isti.

Drugi zaključak koji izvire iz ove priče je također poražavajući. Poanta je da neki odabrani mogu raditi što žele bez obzira na posljedice jer će netko drugi to platiti (a taj netko drugi su u ovom slučaju građani Rijeke). Ili narodno rečeno lako s tuđim k….. po koprivama mlatit. Gdje je tu odgovornost? Smatra li se itko odgovornim za ovaj postupak? Je li itko i u jednom koraku progovorio o odgovornosti? Što je s Mani Gotovac koja je inicirala cijelu ovu priču? Valja napomenuti da je Aleksandar Damiani i prije Gotovac imao sukoba. Je li nova intendantica Nada Matošević išta poduzela kako bi se nastala šteta umanjila? I u njenom se razdoblju vodio spor i to ponovljeni. Je li pročelnica Ivanka Persić prozvala ikoga na odgovornost? Ili se možda i sama osjeća suodgovornom kada se predlažući isplatu iz proračunskih zaliha ne osvrće niti jednim komentarom ili pozivom o odgovornosti? Isto se ponaša i poglavarstvo. Svima njima lako je po koprivama mlatit. (zvonimir peranić – dayline.info)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here