Home Vijesti Zemlju će ovih dana pogoditi solarna oluja: ‘Udar ‘zmijolike niti’ imat će...

Zemlju će ovih dana pogoditi solarna oluja: ‘Udar ‘zmijolike niti’ imat će izravan udarac na naš planet’

408
0

Očekuje se da će solarna oluja dovesti do potencijalnog prekida GPS-a i radijskog signala, a stručnjaci kažu da će ih biti još.

Iako se ne očekuje da će previše utjecati na čovječanstvo, stručnjaci predviđaju da bi moglo dovesti do nekih manjih geomagnetskih oluja.

Američka fizičarka za svemirsko vrijeme, doktorica Tamitha Skov, rekla je da će udar “zmijolike niti” sa Sunca imati izravan udarac na Zemlju.

“Korisnici radiofrekvencija i GPS-a trebali bi očekivati ​​poremećaje signala na Zemljinoj noćnoj strani”, rekla je u tvitu.

NASA predviđa da će oluja pogoditi Zemlju 19. srpnja. Međutim, moguće je da oluja neće zahvatiti Zemlju do kraja tjedna, prema web stranici SpaceWeather, koja sugerira da bi oluja klase G1 mogla pogoditi Zemlju 20. ili 21. srpnja.

Iako se ne očekuju veliki poremećaji, SpaceWeather ipak upozorava da bi oluja mogla utjecati na satelite.

Doktor Sebastian Voltmer, koji je pratio oluju, rekao je za SpaceWeather da se ogromna struktura odvojila od Sunca. “Sama veličina istaknutog mjesta je impresivna. Bilo je spektakularno vidjeti kako se vrlo brzo pokretni dio izbacuje i odvaja u stranu”, rekao je.

Ove erupcije mogu osloboditi 100.000 puta više energije nego što sve elektrane na Zemlji mogu proizvesti u jednoj godini, kažu stručnjaci.

Astrofizičar i kozmolog Australskog nacionalnog sveučilišta doktor Brad Tucker rekao je za 7NEWS.com.au da ćemo vjerojatno vidjeti više ovakvih vrsta oluja zbog trenutnog ciklusa Sunca.

“Ovakve vrste oluja nisu rijetke i zato što Sunce ima 11-godišnji ciklus, s razdobljima veće ili manje aktivnosti, a trenutno ima više aktivnosti. Dakle, iako bi smetnje zbog ove oluje trebale biti minimalne, brinemo se da će ove veće oluje rezultirati satelitskim smetnjama”, rekao je, piše 7news.

Previous articleGoogle uvodi novu opciju koja će vam uštedjeti gorivo u vrijeme dok cijene bjesomučno divljaju
Next articleVIDEO: Shkupi šokirao Maksimir, Dinamo izjednačio na kraju prvog poluvremena!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here