Home Vijesti Zima dolazi – što je s grijanjem?

Zima dolazi – što je s grijanjem?

5640
1

2015_09_21_PGS_Fotografija_s_konferencije_za_medije_Zima_dolazi_sto_je_s_grijanjemNa današnjoj konferenciji za medije Primorsko-goranskog saveza: predsjednica PGS-a Rijeka Tea Mičić Badurina, dopredsjednik PGS-a Rijeka Koraljko Pasarić, član predsjedništva PGS-a Rijeka Ivica Linar te gradski vijećnik Grada Rijeke Nikola Ivaniš.
Tea Mičić Badurina kazala je kako je, pod izlikom da službena sezona grijanja počinje 15.9., ministar Vrdoljak je u jednoj minuti, brzinski predložio, a Vlada na svojoj sjednici 3.9., bez rasprave, donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu toplinske energije (ZTTE). Dakle, Vlada je iskoristila svoje ovlasti i Zakon se izmijenio bez saborske procedure i glasa naroda i to prema nacrtu prijedloga TD Energo, koji je, čiji su interesi protivni interesima građana.
Iako se prije ljeta obećavalo da će se izmjenom Zakona olakšati isključivanje iz sustava, napravilo se upravo suprotno, s time da su se kriteriji postrožili, a kazne građanima za nepridržavanje propisa povećale.
Stanari koji se žele isključiti iz sustava Energa moraju skupiti 90% potpisa sustanara, a osim toga dužni su osigurati novi sustav grijanja i/ili pripreme potrošne tople vode te financirati njegovu nabavu i ugradnju, stanarima koji se nisu složili s isključivanjem, dakle, za onih preostalih 10%! Novčanom kaznom u iznosu od 20.000,00 do 50.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja je krajnji kupac ako se izdvojila iz zajedničkog toplinskog sustava mimo propisa. Prije isključenja potrebno je izraditi studiju isplativosti isključenja zgrade iz toplinskog sustava i ugradnje novog sustava te elaborat alternatitvnih sustava opskrbe te ishodovati suglasnost Energa za isključenje!
Građani su robovi Energa, a novim Zakonom ta je pozicija zacementirana jer se ne mogu individualno isključiti, a dobivaju račune koje moraju platiti iako se smrzavaju.
Energo iskorištava svoju monopolističku poziciju, a Vlada je pokazala da im drži ljestve. Ispada da ekipa pod čijim vodstvom Energo već godinama proizvodi gubitke, koji se lome preko leđa građana, ne podliježe nikakvim sankcijama. Dapače, izvješće o poslovanju TD Energo je na kolegiju gradonačelnika prihvaćeno, unatoč tome što je ostvarilo gubitak u iznosu od 8 milijuna kuna! Da stvar bude bolja, opravdanje za taj gubitak direktor Energa Sanjin Kirigin pronalazi u neadekvatnoj, preniskoj cijeni isporuke toplinske energije i u izuzetno toploj zimi. Stoga se postavljaju se dva ključna pitanja: kako je moguće da su računi korisnika u tim uvjetima enormno visoki i gdje odlazi novac koji se prikazuje kao gubitak, čak i u godini kada su se drastično i neopravdano podigle cijene grijanja za 35%?
Uslijed ovakvih najava i izjava gradonačelnika kako smo ipak po nekim uslugama niži od prosjeka, postoji vjerojatnost da će građani uskoro ponovno naći na vjetrometini uslijed novih poskupljenja komunalnih usluga te zaslužuju barem objašnjenje odgovornih što mogu očekivati u narednoj godini.
Nikola Ivanišzapitao se što rade saborski zastupnici iz naše županije i ljudi u strukturama oko Vlade ako nisu akceptirali ništa od onoga što je izrečeno na protestima, dapače, dozvolili su da se kriteriji izlaska iz sustava još više pooštre, što je sramotno jer su na tim pozicijama upravo kako bi predstavljali svoje građane i borili se za njihove interese.
Ivica Linar povukao je paralelu sa slučajem švicarca u državi, gdje je Vlada pokazala da se može naći načina ako se želi i pokazala sluha za pokradene građane, dok je pri donošenju ZTTE-a pokazala potpunu socijalnu neosjetljivost i stala na stranu monopolističkog poduzeća, što je sramotno.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here