Home Mozaik Zimsko putovanje – savjeti za putovanje automobilom

Zimsko putovanje – savjeti za putovanje automobilom

264
0

Putovanje automobilom u zimskim uvjetima izazov je i za najiskusnije vozače. Ipak, ako ste odlučili da zimu provedete na nekoj od planina, prijevoz vlastitim vozilom je svakako najudobnija opcija.

Kako biste bili sigurni da će vožnja do odredišta biti sigurna, važno je pripremiti svoj automobil, upoznati se s potrebnom opremom i prilagoditi način vožnje vremenskim uvjetima.

Ako ste se odlučili na zimski odmor otići vlastitim automobilom, u nastavku pročitajte na što trebate obratiti pozornost kako biste svoje vozilo pripremili za sigurno putovanje.

Koja je zimska oprema koju morate imati?

Uz standardnu ​​opremu koju morate imati u svom vozilu tijekom cijele godine, poput rezervne gume, reflektirajućeg prsluka, prve pomoći i sigurnosnog trokuta, zimi je uz ovu opremu potrebna i dodatna oprema koja će olakšati Vam vožnju u teškim uvjetima i pružiti vam sigurnost.

Prvo što trebate su zimske gume. Zakon propisuje obveznu zamjenu sve 4 gume i ugradnju zimskih guma najkasnije do 1. studenog. Ove bi gume trebale ostati na vašem automobilu do 1. travnja kada ponovno stavite ljetne gume.

Također, kada vozite van naseljenog mjesta, morate imati lance za snijeg, koji će vam omogućiti kretanje na mjestima gdje je snijeg teško prohodan.

Koja je razlika između zimskih i ljetnih guma?

Zimske gume su fleksibilnije jer sadrže veći postotak prirodne gume i imaju veliki broj ureza u gaznoj površini koji se zarivaju u snijeg i led. Imaju i duboku šaru gazne površine koja je zapravo šupljina za snijeg i iznosi najmanje 4 milimetra.

Na taj način imaju bolje prianjanje na cestu i samim time omogućuju kontroliraniju vožnju vozila. Izrađeni su tako da najbolju učinkovitost pokažu na temperaturi nižoj od 7 stupnjeva.

Provjerite stanje vašeg automobila

Prije polaska na putovanje automobilom važno je provjeriti jesu li sve komponente na vozilu potpuno ispravne. Mali servis preporučuje se svakih 5.000 do 15.000 kilometara ovisno o modelu i starosti vašeg automobila.

Ako vam je uskoro termin za ovaj servis, možete ga obaviti nešto ranije kako biste bili sigurni da je automobil siguran za cestu, a ako ste ga obavili nedavno, možete i sami provjeriti nekoliko važnih stavki.

Osnovne stvari koje biste trebali provjeriti:

  • Tekućina za kočnice
  • Antifriz ili tečnost za smrzavanje
  • Ispravnost svjetala na vozilu

U slučaju da ste tijekom vožnje prisiljeni brzo reagirati i kočiti kako biste izbjegli prometnu nesreću, važno je da vaš automobil bude responzivan. To je posebno važno u zimskim uvjetima kada je teren klizav, stoga savjetujemo da prije puta provjerite kočionu tekućinu i nadolijte je najkvalitetnijom na tržištu.

Bitno je provjeriti i antifriz koji izvlači toplinu iz motora i upija višak nakupljene temperature. Kako je učinkovitost antifriza u zimskim uvjetima manja, važno ga je češće provjeravati.

Funkcionalna svjetla također su vrlo bitan čimbenik u zimskoj vožnji jer je vidljivost u ovakvim uvjetima uglavnom smanjena, pogotovo ako vani ima oborina. Ovo je posebno važno ako do odredišta morate ići onim cestama koje nemaju uličnu rasvjetu ili je osvjetljenje slabo, a vi ne poznajete cestu.

 Na taj način osigurat ćete maksimalnu preglednost ceste ispred sebe u kakvim god se uvjetima nalazili.

Vozite opreznije i sporije nego inače

Koliko god bili sigurni u sebe i svoju vožnju, važno je biti oprezan na cesti i voziti opreznije nego inače. To znači da se više usredotočite na vožnju i eliminirate sve smetnje – poput razgovora, glasne glazbe u autu ili bilo čega drugog što će vam odvući pažnju i smanjiti koncentraciju na vožnju.

Također vam savjetujemo da pripazite na ograničenja brzine na cesti i vozite sporije nego što biste vozili u idealnim uvjetima na cesti. To je zato što po snijegu, kiši i ledu automobilu treba duže nego inače da zakoči, pa ako ste u situaciji da morate, brže će zakočiti pri nižoj brzini.

Iako sporija vožnja može biti nezanimljiva, gledajte na to s pozitivne strane. Neće vam trebati puno vremena da se prijavite na željenu destinaciju, ali ćete to učiniti potpuno sigurno za sebe i ostale putnike koje prevozite u automobilu.Putovanje automobilom zimi od vozača zahtijeva dodatnu pripremu i oprez, pogotovo ako su putevi koji vode do odredišta nečisti i nepoznati vozaču. Nadamo se da su vam naši savjeti bili od koristi i da ćete ih poslušati, kako biste sigurno stigli i vratili se sa zimovanja. Želimo vam sretan put!

Previous articlePogledajte Perišićev potez vrijedan nekoliko desetaka milijuna eura!
Next articleRuski MMA borac umro od trovanja lubenicom?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here