Home Mozaik Zimsko računanje vremena 2023., ovdje su službeni datumi, ali imamo loše vijesti

Zimsko računanje vremena 2023., ovdje su službeni datumi, ali imamo loše vijesti

816
0

Posljednjih nekoliko sati došlo je do postupnog pogoršanja meteorološke slike, uz grmljavinsko nevrijeme i nagli pad temperatura. Činjenica je da je žarkom ljetu doista došao kraj, mada će još biti ugodnih dana.

Kao i svake jeseni, uz boje i mirise ovog godišnjeg doba u kojem priroda tone u san pa zatim pada u zimski san, vraća se promjena u računanju vremena. Naravno, govorimo o zimskom koje će zamijeniti ljetno računanje vremena. Kao i svake godine, povlače se diskusije o toj promjeni.

Ljetno računanje vremena vs zimsko računanje? Dilema koja, unatoč odlučnosti mnogih država da se ukine zimsko računanje vremena, traje već nekoliko godina, ali za sada se čini da neće biti promjene. Stoga ćemo vrlo brzo morati pomaknuti kazaljke na satu. Kada i kako? Vrlo jednostavno!

Hrvati će u noći između subote 28. i nedjelje 29. listopada morati vratiti  sat unatrag, odnosno s 3 na 2. U noći između 28. i 29. listopada spavat ćemo sat više i to je dobra vijest. 

Dura lex sed lex (surov zakon, ali ipak zakon), govorili su stari Latini i ova se poslovica  može dovesti u vezu s ovim što će se ubrzo dogoditi. Rasprave o ukidanju zimskog računanja vremena, koje već neko vrijeme vode oni koji bi htjeli da ljetno računanje vremena traje cijelu godinu, zasad nisu dovele do promjene pa smo blizu pomicanja sata s 3 sata na 2 sata ujutro, između 28. i 29. listopada.

To će imati vrlo ozbiljne posljedice na naše psihofizičko stanje, jer su stručnjaci sigurni da će “kolateralne” učinke promjene vremena osjetiti i odrasli i djeca.

Znamo kako vatreni pobornici ljetnog računanja vremena ističu kako bi ono, ostajući fiksnim, dakle bez prelaska na zimsko računanje vremena (koje bi željeli da se ukine), ostvarilo uštede na računima za struju. Također znamo da je, posebno u vremenima ekonomske krize poput ovih koju doživljavamo, s inflacijom koja sada vrtoglavo raste, dodatni sat svjetla koristan za naše financije, ali to nije jedina korist.
Stručnjaci su uvjereni da će zimsko vrijeme koje nam dolazi zaista donijeti značajne tegobe i neugodnosti, koje će se negativno odraziti na naše psihofizičko zdravstveno stanje. Kao što je savršeno opisao Guidapsicologi, “cirkadijalni ritmovi su fiziološke promjene. Kod ljudi promjene mogu utjecati na raspoloženje, ali kao i uvijek prilagođavamo se nakon određenog vremena, više ili manje 3 ili 5 dana. Moramo se prilagoditi biološkom procesu da bismo se  vratili u normalu.”

Previous articleStanari riječkog nebodera pod najezdom stjenica ljuti – dezinsekciju će morati platiti sami
Next articleZamijenjena u kolijevci pred 34 godine: slučajno otkriveno na Facebooku. Obeštećenje od oko milijun eura

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here