Home Vijesti Život na državnoj sisi: 44% građana mašta o poslu u javnom sektoru

Život na državnoj sisi: 44% građana mašta o poslu u javnom sektoru

122
0
pexels olly 3790848

Plaća je ključan faktor zadovoljstva poslom

Zagreb, 1. srpnja 2024. – Novo istraživanje agencije Ipsos, provedeno za Mastercard, otkriva da bi gotovo polovica zaposlenika u Hrvatskoj radije radila u javnom sektoru. Točnije, 44% ispitanika preferira javni sektor, s većim udjelom žena nego muškaraca koji dijele taj stav. Privatni sektor privlači 29% ispitanika, dok je 27% podjednako zainteresirano za oba sektora.

Većina zaposlenika otvorena je prema promjeni posla ako im se ukaže prilika, ali ne traže aktivno novi posao. Ovo istraživanje, koje je provedeno u svibnju i lipnju 2024., pruža vrijedne uvide u zadovoljstvo i preferencije zaposlenika te ima za cilj pomoći tvrtkama da stvore bolje radne uvjete i zadrže talente usred izazova vezanih uz radnu snagu.

Zadovoljstvo plaćom u različitim sektorima

Plaća je najvažniji faktor zadovoljstva poslom za čak 97% ispitanika, a slijede međuljudski odnosi (96%), odnos s nadređenim (95%) te balans između privatnog i poslovnog života (94%). Unatoč visokom značaju plaće, zadovoljstvo istom je relativno nisko, s 45% zadovoljnih ispitanika. Najzadovoljniji plaćom su zaposlenici u policiji, vojsci i vatrogastvu, dok su najnezadovoljniji u tvrtkama u vlasništvu grada ili županija.

Razlike između javnog i privatnog sektora

Ispitanici u javnom sektoru zadovoljniji su slobodnim vikendima, sigurnošću zaposlenja i brojem dana godišnjeg odmora. S druge strane, zaposlenici u privatnom sektoru više cijene mogućnost napredovanja, dobre međuljudske odnose, mogućnost rada od kuće i klizno radno vrijeme. Najzadovoljniji balansom između privatnog i poslovnog života su zaposlenici u školstvu.

Promjena posla i projekt Uplift

Čak 80% ispitanika otvoreno je za promjenu posla u narednih godinu dana, iako samo 14% to izričito želi. Promjeni posla skloniji su zaposlenici u privatnom sektoru.

U ovom kontekstu, Mastercardov projekt Uplift, koji nudi besplatnu edukaciju za poduzetnike, posebno je relevantan. Natječaj za Uplift akademiju otvoren je do 1. listopada 2024., a prijaviti se mogu vlasnici mikro, malih i srednjih poduzeća iz sektora turizma, ugostiteljstva, uslužnih djelatnosti i OPG-ova. Akademija nudi edukaciju kroz deset modula, uključujući Leadership, Alate digitalne transformacije, AI u marketinškim komunikacijama i Osnove upravljanja financijama.

Uplift akademija: Podrška poduzetnicima

Uplift akademija, pokrenuta u suradnji s Algebrom, već je pohađalo 104 poduzetnika iz cijele Hrvatske. Edukacija obuhvaća online predavanja, mentorski program i Meet Up događaje, poput onog u Šibeniku, gdje polaznici mogu razmjenjivati iskustva i razvijati vlastite projekte.

Igor Kundić, član Uprave Algebre, ističe važnost kontinuiranog učenja za prosperitet gospodarstva. Gea Kariž, direktorica Mastercarda u Hrvatskoj, dodaje da je networking jedna od neprocjenjivih prednosti Uplift akademije, koja je rezultirala brojnim suradnjama među malim poduzetnicima. Za više informacija i prijave, posjetite Uplift.hr.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here