Home Biznis Znanstveno dokazano: Društva u kojima žene imaju manje prava su siromašnija i...

Znanstveno dokazano: Društva u kojima žene imaju manje prava su siromašnija i nestabilnija

914
0

Posljednjih mjeseci svijet je s terorom promatrao kako pripadnici vjerskog ekstremističkog talibanskog pokreta preuzimaju vlast u Afganistanu. Između očaja onih koji su surađivali sa SAD-om i uzbune međunarodnih organizacija za prava žena, činilo se da najgori distopijski scenarij postaje stvarnost.

Međutim, malo se točno zna o podrijetlu talibanskog pogrešnog obrazloženja za argumentaciju o ugnjetavanju žena, a nova istraživanja pronašla su izravnu vezu između ove društvene dinamike i siromaštva.

Ugnjetavanje žena nije loše samo za žene; čini štetu i muškarcima. To čini društva siromašnijim i manje stabilnim, tvrde Valerie Hudson sa Sveučilišta Texas A&M i Donna Lee Bowen i Perpetua Lynne Nielsen sa Sveučilišta Brigham Young.

U knjizi “Prvi politički poredak: kako spol oblikuje upravljanje i nacionalnu sigurnost diljem svijeta” Hudson, Bowen i Nielsen rangiraju 176 zemalja na ljestvici od 0 do 16 prema onome što nazivaju “patrilinearnim/bratskim sindromom”.

To je kombinacija aspekata kao što su nejednak tretman žena u obiteljskom pravu i imovinskim pravima, rani brak djevojaka, patrilinearni brak, poligamija, cijena nevjeste, preferencija sinova, nasilje nad ženama i društveni stavovi o tome, objašnjava The Economist.

Studija je pokazala da bogate demokracije, kao što su Australija, Švedska i Švicarska, imaju najbolje moguće rezultate, dok zemlje poput Iraka, Nigerije, Jemena i Afganistana imaju najgore rezultate.

Slično tome, ekonomski bogate zemlje poput Saudijske Arabije i Katara također imaju znatnu ocjenu nestabilnosti.

Ukupno, autori procjenjuju da je 120 zemalja i dalje u određenoj mjeri podložno ovoj pojavi.

Hudson i ostali koautori testirali su odnos između patrilinearnog sindroma i nasilne političke nestabilnosti. Proveli su nekoliko istraživanja na 176 zemalja, analizirajući druge aspekte koje bi mogle potaknuti sukobe, kao što su etnički i vjerski sukobi, kolonijalna povijest i široke kulturne kategorije kao što su muslimani, zapadnjaci i hinduisti.

Autori su također pronašli dokaze da patrijarhat i siromaštvo idu ruku pod ruku. Prisutnost patrijarhata je objasnio četiri petine učestalosti loših rezultata u sigurnosti hrane i četiri petine učestalosti u lošim rezultatima na Indeksu ljudskog razvoja UN-a, koji mjeri očekivani životni vijek, zdravlje i obrazovanje.

“Čini se kao da je najsigurniji način da se proklinje nečija nacija podrediti njezine žene”, zaključuju. (Economist)

Previous articlePogledajte zbog čega je Boharu poništen gol i kako je Kalinić skinuo ponovljeni penal!
Next article‘Ipak sam slikala vruće fotke’: Mlada žena istjerala prijateljicu sa vjenčanja, razlog je šokantan (FOTO + VIDEO)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here