Home Kolumne Znate li tko je ovo na slici?

Znate li tko je ovo na slici?

3509
31

kirin„Znate li vi tko sam ja?“ upitao me danas gospodin s fotografije na hodniku 3. kata Županijskog suda u Rijeci nakon što sam ga pitala zašto je zaobišao 15-ak sudskih tumača i preko reda otišao u sobu broj 4 produžiti imenovanje za stalnog sudskog vještaka. Naime, danas je kod predsjednika Županijskog suda u Rijeci 15-ak stalnih sudskih tumača položilo prisegu nakon koje su u sobi broj 4 kod službenice suda morali obaviti formalnosti oko imenovanja. Sudski tumači su ulazili u sobu jedan po jedan, a tamo im je ljubazna službenica suda objasnila daljnje korake, deponirala potpise i mjerila promjere pečata (da, dobro ste pročitali) ne bi li se uvjerila da odgovaraju promjeru od 38 mm, koji propisuje Pravilnik o radu stalnih sudskih tumača.

Uskoro je stigao i gospodin s fotografije, u crnoj košulji i s vječno ozbiljnim izrazom lica, u pratnji jedne žene i još jednog muškarca u crnoj košulji. Iznenađeni redom na čijem su se kraju našli otišli su u sobu tajnice predsjednika Županijskog suda, nakon čega ih je ona preko reda, mimo 15-ak sudskih tumača, uvela u sobu broj 4. Na ciničan upit: “Idete li vi to preko reda?“ vječito ozbiljni gospodin u crnoj košulji rekao je: “Ne idem! Samo slijedim gospođu.“ Gospođa tajnica uvela je društvance u sobu broj 4, a na pitanje zašto su crnokošuljaši ušli preko reda odgovorila je: “Oni su doktori! Moraju operirati!“ A mi ostali smo (samo) profesori jezika, prevoditelji i poduzetnici i (samo) moramo predavati, prevoditi i voditi svoje biznise?

Nakon 10-ak minuta gospodin s fotografije izašao je iz sobe broj 4. Pretpostavljam da su i njemu mjerili promjer pečata i provjeravali odgovara li Pravilniku. U prolazu sam ga upitala zašto je ušao preko reda. Ostao je vidno zatečen mojim pitanjem. Izgledalo je kao da cijeli život svuda ulazi preko reda i baš danas ga je netko prvi put upitao zašto. Na moje pitanje odgovorio je: “Je znate vi tko sam ja?“. Ja sam odgovorila protupitanjem: “Znate li vi tko sam ja?“ On je ponovio: “Znate li vi tko sam ja? Moje ime i prezime svi znaju?“ na što sam ja odgovorila: “E pa sad ćete i vi znati moje.“

“Kako mi je drago što ne živim više u Hrvatskoj”, komentirala je prevoditeljica koja je iz Švicarske došla produžiti svoje imenovanje na sljedeće 4 godine.

Tako smo se u hodniku na 3. katu Županijskog suda upoznali gospodin u crnoj košulji Ivan Kirin, liječnik i novopečeni saborski zastupnik u novom sazivu Hrvatskog (državnog?) sabora, koji je izabran s koalicijske liste HDZ-a, inače član Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević, i ja, Sanja Perinić Švorinić, profesorica engleskog jezika i književnosti, suvlasnica centra za strane jezike u Rijeci i urednica portala Rijeka danas. (SPŠ)

31 COMMENTS

 1. Normalno da je HDZ,SDP ili neka druga stranka lopova,lažova,kriminalaca i prevaranata.Idioti bili i ostali…

 2. Liječnik, i to ne bilo kakav, legendaran. Ostale titule se mogu zanemarit. Samo liječenjem je zaslužio da ide preko reda.

 3. Liječenjem zaslužiš plaću i osobno zadovoljstvo koje ti pruži vlastiti rad. Ne i guranje preko reda.

 4. Doticno gospodin sa slike nakon operacije moje curice pri prvoj kontroli uvalio mi listu sa proglasom njegove stranke i rece da glasam pod rednim brojem xy,a koji je on nositelj. Bila je to izborna godina… Od soka nisam uspio ni pitati sve sto sam htjeo. I danas mi je zao sto ga nisam uhvatio tada za gusu… Da svi mi znamo gospodina Kirina zelim mu svu srecu i drago mi je da je dospio do saborskih klupa. Covjek je nadasve strastven u onom sto radi. Ipak mozda sada kad stane na javnu govornicu nekima otvori oci da shvate gdje mi to svi idemo. Puna podrska za objavu ovog teksta

 5. Što se taj čovjek naspašavao života, ruku, nogu… Operira po tri smjene dok asistenti, anesteziolozi, sestre padajau s nogu i smjenjuju se. Nevjerojatan lik. Dajte mu samo zbog toga gospodjo urednice mali popust.

 6. Svaka čast na objavi profesorice! To se zove građanska hrabrost na djelu. Koliko nas u takvim situacijama slegne ramenima i pogne glavu još niže. Pa nam je zato tako kako jest.

 7. Da je vaša mama na operacijskom stolu ga čekala možda biste ga pustili ipak preko reda. Ako mu je ovo najveća greška u životu ja mu oprašta…

 8. Ovo je tako jadan pokušaj diskreditacije osobe koja zbilja ne zaslužuje biti prozivana. Potpuno ste promašili ovom objavom i sve više govori o Vama a ne o dotičnom gospodinu. Kao što Vam je netko već prije mene napisao,potpuno ste nebiti u odnosu na dotičnog i njegov rad.

 9. Kao motorist, biker i lokalpatriota, za ovog čovjeka mogu reći samo najbolje. Žalosno je da se, draga gospođo, na ovaj način reklamirate. Ne možete biti niti u sjeni ovome čovjeku. Pogledajte samo koliko je života spasio, mojih klega motorista, a i drugih. Znate li Vi tko je on? Ne znate, očito je. Ne dao Bog da ga budete trebali vi ili netko vama blizak, ali ako budete, siguran sam da će isti Dr. Ivan Kirin biti veći gospodin nego što vi uopće možete zamisliti.

 10. Genijalac i vrhunski profesionalac, daj bože da ovakvih kirurga imamo više u našim bolnicama a manje ovakvih nazovi urednika po portalčićima.

 11. Koliko vidim po svim portalima, komentiraju isključivo dušebrižnici koji nikad nisu bili u direktnom kontaktu s doktorom Kirinom. Oni koji nikad nisu slomili ruku, nogu, kuk, i kojima nije trebala hitna operacija na traumi na Sušaku. Nakon operacije slomljene noge vidjela sam na svoje oči i doživjela ljudsku veličinu doktora Kirina: brižljiv način na koji se obraća osobama starije životne dobi na viziti, stane i sasluša sve starije osobe u sobi, strpljivo i s poštovanjem im objasni sve što pitaju. Isto je i na posljedičnim kontrolnim pregledima na Sušaku, za svaku osobu koja ga čeka za kontrolu ima koristan liječnički savjet uz lijepu riječ podrške.

  Glede ovog nemilog događaja, uz dužno poštovanje svim osobama koje su čekale, zašto ga službena osoba nije vratila vani čekati u red s ostalima već ga je uredno zaprimila i rješila? Mislim da odgovornost leži na službenoj osobi koja ga je zaprimila preko reda. Među našim političarima koji voze pijani, lažiraju diplome, gaze ljude u prometu, doktor Kirin je tek prešao preko reda, što nije pravno gledano kazneno djelo niti prekršaj. Ljudski gledano, možda se moglo izvesti s više finese, ali tko je od nas ljudskih bića savršen svaki dan u svakoj situaciji?

  Život nije bajka podijeljen na crno-bijele, dobre i loše likove, već u stvarnom životu treba ljude i njihove postupke staviti u adekvatan kontekst. Majka koja ukrade hranu da prehrani dijete – lopov ili ne? Doktor koji je u 30 godina spasio brojne živote ide na šalteru preko reda – za moralno osudit’ ili pustit’?

  Hvala autorici teksta što je potaknula društveno relevantnu diskusiju.

 12. sad kad znam tko je galvni urednik ovog portala znam zašto isti tako nisko pao.
  gospođa je umišljena jer je pazi ovo profesor engleskog jezika i književnosti! diplome težine da ti pamet stane u ravnini sa znanstvenicima NASE!

  kirin je čudo nad čudima jedinstven i neponovljiv, spasio je invaliditeta mnoge ljde prišio ruke odrezane sjekirom, cirkularom, itd zaslužio je da ga se svugdje pušta preko reda!

  a gospođi uvaženoj profesorici vidim smeta što kirin nosi košulju crne boje!? da nije ustaša, gospođo? umjesto da to nama sugerirate prijavite ga kao svaka uzorna antifašistkinja lekoviću ili još bolje pupovcu oni najbolje znaju što će s takvima, jel tako drugarice?

 13. Jedva dočekana priča zanemarene, frustrirane žene kako bi se dodvorila političkim komesarima koji joj vjerojatno održavaju na životu ovu sprdnju od portala i plus toga da može hraniti svoj ego hvalisanjem kako je urednica ove nakaradne ideološke nakupine tekstova. Malo besplatne reklame preko “crnokošuljaša da se pokaže kako po gđi urednici ustaška guja u liku i djelu dr Kirina i dalje sikće. Sve se mijenja samo riječki komunisti uvijek isti.

  Umjesto da Kirina držimo kao malo vode na dlanu jer je najbitniji građanin ovog grada, vrla antifašistkinja požurila je da ga pribije na stup srama i očita mu lekciju iz kulture kako samo rigidni ljevičari mogu. A gopođa je za život ovog grada bitna kao odrezani nokti dotičnog.

 14. bit cu pristojan. ali bilo tko koga hvalite na takva zvona, sigurno nije nikakva velicina i ne odgovara na pitanje protupitanjem: znate li tko sam ja? takvi se trebaju sakriti u najdublju rupu i povesti sobom sve koji im se klanjaju. sve velike face s kojima sam razgovarao u zivotu bili su najpristojniji i najpristupacniji ljudi. bravo novinarki i urednicima!

 15. ma da je Isus osobno došao ima da stane u red i čeka kao i svi ostali. Radi takvih “nadljudi” i jesmo u banani. Može biti super u svom poslu to mu ne daje za pravo da je IZNAD zakona kao što ni naši branitelji nisu IZNAD zakona. Nitko nije.

 16. Puna podrska za objavu ovog teksta.kod komentara , on je spasio zivot nekome,on je odlican lijecnik itd. To u ovom tekstu nitko ne porice,ali mu njegovo zanimanje bez obzira radio on kao lijecnik ili politicar nebi smie dozvoliti takvo neodgovorno ponizavajuce ponasanje prema drugima kao da se covijek cijeni samo prema zanimanju.ovo jos jedamputa pokazuje koliko je nasa drzava korupna i ta gospoda tajnica.
  Svaka cast urednici tog portala da svoje iskustvo ovdje otvoreno napise i da se otvoreno kao i u svakoj demokratskoj drzavi kaze svoje misljenje.
  Nadam se boljoj buducnosti za Hrvatsku gdje necu morati imati iskustva kako netko ima povlast radi toga sta je po zanimanju ili ako radi u politici.

 17. pa da je Isukrst glavom i bradom, zašto bi on bio jednakiji????? Od kud mu pravo zato što je odličan (valjda) doktor, koristiti tu privilegiju da brže dođe na red? Jeftino se dao…

 18. U sređenim i normalnim zemljama lječnici ne zalaze u politiku baš tako rado…samo u ovoj rupi ispranih mozgova zvanoj Hrvatska.

 19. Poserem se na zdravstveni sustav i sve primitivce ove zemlje. Pa što ako spašava živote? Kao da nije plaćen i to dobro za taj posao. Kao GSS ne spašava živote, jel da? A da li su i potonji plaćeni za isto. Kakvi papani. Dabogda svima koji brane gdina i koji misle da je isti božanstvo zatrebaju što češće ovaj naš divni HZZO kako bi se mogli probijati preko reda. O ulasku dotičnog u politiku imam samo: NO COMMENT!

 20. Ni meni se ne sviđa kada bilo tko ide preko reda,ali gospođa profesorica je ispala tako,tako jadna i sitna zbog načina,i političke pozadine,KAKO je prezentirala ovaj mali detalj iz života! Bi li vam,profesorice,palo na pamet da ovako pišete da vas je tako Obersnel zaobišao,kao govno na cesti?! Ili on to nikako ne radi? Možda i ne,jer mu takve stvari obavlja nekakav potrčko, kojeg plaćaju poreski obveznici! Za liječenje kompleksa postoje stručne osobe,pa nemojte koristiti nas kao terapeutsko sredstvo! Pozz

 21. Vidi,vidi male nasilnice,nedemokratske,prirepka vladajuće crvene bande u Rijeci,kako cenzurira! Frigaj se sa svojim portalom i hodi “maši repom”pred vrata svojih vladara,možda te neko pogladi zadovoljan tvojim “lajanjem”!

 22. Vrhunski liječnik. Kao čovjek nula bodova. To mnogi znaju i znaju kako dr. Kirin funkcionira i sto mu je bitno.

 23. ja mislim da si trebala kleknut i frajeru odvalit fellatio, a ne ovako!!!! jel’ ti znaš što je to SABORSKI ZASTUPNIK?????????????????????????????????????????

  Hajdete ljudi NE SERITE. Da je on normalan čovjek a ne smrad od čovjeka, lijepo bi stao pred ljude i rekao “oprostite, ali ja sam liječnik i mene čeka operacija, molim vas, smijem li preko reda?” i naravno da bi ga pustili. Ne bi hodao okolo izvučene kurčine i čekao pušenje – no, obzirom koliko vas je spremno pocuclati ga, ne čudi me da to radi.

 24. Ponižavajuće je klanjanje Kirinu kao da je neko božanstvo, a previše je poznat po onom ružnom o čemu novine nisu nikada pisale. Zbog toga njega ne poštuju kolege, suradnici, … Zato ga nema na fakultetima, u stručnim časopisima. Pa u Rijeci (i na Sušaku, Lovranu, Kraljevici)radile su desetine liječnika i znanstvenika kojima ovaj nije dorastao ni do gležnja. I Ljudi. LJUDINA. Njima se nismo klanjali. Njih bi pozdravili i skinuli šešir. Zna li riječka javnost koji su doktori odradili rekordni broj transplatacija na Sušaku, tko je otkrio značaj negativnog Rh na zametak, … Što se ovo događa zadnjih dana sa 3D printerima? Bar bi vjernici trebali znati tko se klanjao Zlatnom teletu.

 25. Koliko su života spasili branitelji a po njima se zbog nekolicine pojedinaca pljuje? Koliko života, dijelova tjela, imovine…. spašavaju vatrogasci također ugrožavajuži vlastite živote? Članovi DVD-a koji nisu ni plaćeni za to, često uništavajući i vlastitu odjeću, obuću? Koliko puta invalidi sa štakama čekaju red iako imaju pravo ići naprijed jer ne žele slušati “mudrovanje” pojedinaca u redu? Majke sa malom djecom, trudnice? Nije tu pitanje ni titule ni posla koji netko radi već ljudskosti koja dotičnom nedostaje i smatra se iznad “mase” koja čeka u redu! Može on biti stručnjak ali postupkom se deklarira kao govno od čovjeka!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here