Home Vijesti Peti hrvatski slavistički kongres u Rijeci

Peti hrvatski slavistički kongres u Rijeci

1691
0

Uoči Petog hrvatskog slavističkog kongresa koji će se održavati od 7. do 10. rujna u Rijeci, održan je prijem za laureate i članove Organizacijskog odbora Kongresa u Salonu Grada Rijeke. Ovogodišnji Laureti su prof. emeritus Josip Silić, akademik István Nyomárkay i profesor emeritus Viktor Žmegač.

Laureate i članove Organizacijskoga odbora te njihove goste u ime Grada Rijeke primio je gradonačelnik Vojko Obersnel sa svojim zamjenicima Željkom Jovanovićem i Miroslavom Matešićem te pročelnicom Odjela za kulturu Ivankom Persić. Uz laureate prof. emeritusa Josipa Silića i akademika Istvána Nyomárkaya, na prijamu su bili i članovi Organizacijskog odbora prof. dr. Marija Turk, predsjednica, prof. dr. Ines Srdoč-Konestra, zamjenica predsjednice, Maja Opašić, prof., Saša Potočnjak, prof., prof. dr. Marko Samardžija, prof. dr. Stipe Botica, predsjednik Hrvatskoga filološkog društva, prof. dr. Diana Stolac, prof. dr. Milorad Stojević, prof. dr. Irvin Lukežić te prof. dr. Karol Visinko.


foto: rijeka.hr

Gradonačelnik Vojko Obersnel čestitao je laureatima na postignutom uspjehu i Filozofskom fakultetu na organizaciji ovog prestižnog kongresa. Ukazao je na ciljeve slavističkih kongresa, a to je promicanje hrvatskoga jezika, književnosti i kulture u Republici Hrvatskoj i izvan njezinih granica. No isto tako, smatra gradonačelnik njegovo održavanje u Rijeci znači afirmaciju Odsjeka za kroatistiku, Filozofskog fakulteta i Sveučilišta kao znanstvenih središta, ali naravno i samog grada Rijeke. Okupljanje kroatista i slavista omogućuje prepoznavanje Rijeke kao kroatističkog, odnosno slavističkog centra među afirmiranim europskim i svjetskim centrima. Kao jednu od posebnosti koju ovaj Kongres nosi je činjenica da je u njegovom centru zastupljena tema specifično vezana uz Rijeku, a to je lik i djelo Janka Polića Kamova, čiju obljetnicu oblježava Grad Rijeka u kampanji “Zaljepite se na Kamova”. Također, naglasio je gradonačelnik, još je jedna tema specifična uz ovaj kraj, a to je čakavski izričaj o kojoj će se dosta govoriti na Kongresu.

Profesor emeritus Josip Silić, dobio je medalju Stjepana Ivšića koja se dodjeljuje za doprinos proučavanju i promicanju jezikoslovne kroatistike hrvatskim lingvistima, kazala je prof. dr. Marija Turk. Profesor emeritus Viktor Žmegač, dobio je medalju Antuna Barca koja se dodjeljuje za doprinos proučavanju i promicanju znanosti o hrvatskoj književnosti hrvatskim povjesničarima ili teoretičarima znanosti o književnosti dok je prof. dr. Istvan Nyomarkay, mađarski slavist i kroatist, dobio medalju Vatroslava Jagića koja se dodjeljuje filologu izvan Hrvatske. (rijeka.hr)

Previous articleFinalna utrka Svjetskog kupa „3.maj“ u podvodnoj orijentaciji 2010.
Next articleAustrijski izvori: Bajić istražuje samo Zagorca, spašavaju se krupne ribe?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here