web_banneri_250x250_i_728x90
Vijesti

U Rijeci su nastali scudetto i torpedo

U Rijeci su nastali scudetto i torpedo

Rijeka je nedavno obilježila 135 godina od kada je u listopadu 1873. godine u gradu, ali i na teritoriju Hrvatske, odigrana prva nogometna utakmica. U Ulici Milutina Barača 50, na zgradi »Metisa«, gdje je nekada bilo igralište, postavljena je spomen-ploča na susret odigran između inženjera i tehničara Roberta Whiteheada, vlasnika tvornice torpeda »Stabilimento tecnico fiumano« protiv radnika Mađarskih željeznica. Igralo se u povodu puštanja u promet željezničke pruge od Rijeke do Karlovca. Obilježavanje ovog značajnog događaja za povijest riječkog i hrvatskog sporta je organizirano od strane Zlatka Moranjaka, uz Ferruccia Burburana autora knjige »Rijeka nogometa 1873. – 1948.«.
    – Bez Ferruccia Burburana ove knjige uopće ne bi ni bilo. On je jedan od pokretača te same ideje, dao si je i najviše truda. Sada nije ovdje, nalazi se u Americi već pola godine, ali je inače inicijator cijele ove akcije – kaže Zlatko Moranjak. – Masa povijesnih podataka kaže da je, od književnosti, meteorologije, hrvatske himne, sporta, osamdeset posto tih stvari nastalo u Rijeci. To nas je ponukalo na otkrivanje, pronalaženje i dokazivanje nekih činjenica, nakon čega slijedi obilježavanje određenih događaja. Bili smo revoltirani što se Rijeka ne spominje u mnogim stvarima. Počeli smo od sporta, to je Ferrucciu bilo najbliže. 

    Kako ste došli do saznanja o toj utakmici iz 1873. godine?

    – Puno toga smo saznali iz raznih novina, u Rijeci je tada bilo dosta dnevnih listova. Bilo je mađarskih i talijanskih novina, pomogli smo se i arhivima, poput onoga »Stabilimento tecnico fiumano«. Riječ je u biti o crticama. Pronašli smo tako najave da će se utakmica igrati, te kasnije spominjanje da je odigrana. Podatak da je susret igran našli smo u arhivu »Studi fiumani« u Rimu. Inače, u pisanju knjige je bilo dosta podataka od 1924. godine pa nadalje, ali je nedostajalo informacija iz ranijih godina. Bilo je nečega o »Orijentu« pa se moglo zaključiti što se događalo na Sušaku, ali ovaj drugi dio Rijeke je spominjan fragmentarno u publikacijama koje su izlazile u Zagrebu i na Sušaku.
    Raspolažete podatkom da je u Rijeci odigran i prvi međunarodni susret 23. travnja 1905. godine između »Club Atletico Fiumano« i »Slavonie«, posade pomoraca istoimenog engleskog broda. Gosti su pobijedili 2:0?

    – Tu utakmicu smo 2005. godine proslavili na Kantridi susretom veterana »Rijeke« i »Lučkog radnika«. Sav trošak je snosio Dalibor Celin. Imali smo veliku pomoć Ivana Peraića, Ivana Kocijančića i Marinka Čulumovića.        

Opatija starija od Orijenta

    Rijeka se 1920. godine neizostavno uplela u povijest talijanskog nogometa?

    – U Rijeci se »scudetto« prvi put pojavio na majicama talijanskih igrača. Tog 8. siječnja 1920. godine reprezentacija Rijeke je u Slobodnoj državi Rijeka igrala s momčadi Vojne komande talijanske vojske. Talijane je vodio Gabriele D’ Annunzio, koji je bio dosta ljut što su talijanski igrači na dresu nosili grb talijanske obitelji Savoia. On je strgnuo taj grb, dao je da se na dresove stavi talijanska trobojnica, »scudetto«. Od tada taj znak nosi i talijanska reprezentacija i klub osvajač njihovog prvenstva. Ovaj je podatak značajan za grad Rijeku, ovdje smo napravili torpedo i tu je promoviran »scudetto«.

    Osim ove 135. obljetnice ispada da se ionako nalazimo u eri raznih sportskih jubileja?
    – U Odboru za povijest Hrvatskog nogometnog saveza spremaju naveliko obilježavanje nastanka »Hajduka«, sprema se i obilježavanje stote godišnjice osnivanja HNS-a te donošenja prvih nogometnih pravila u Hrvatsku 1908. godine. Izdat će se knjiga, pri čemu u HNS-u uopće nema problema s ondašnjim nogometnim događanjima u Rijeci, a 135 godina od prve utakmice u gradu će se odlično uklopiti u sve ove proslave jubileja. Da nisam slučajno bio u HNS-u, oni bi, recimo, zaboravili da je »Opatija« osnovana 1911. godine, starija je od »Orijenta«, a u to doba ona politički nije pripadala Rijeci, već Sušaku. »Opatija« je dva mjeseca »mlađa« od »Hajduka«, to ova dva kluba proslavljaju igrajući prijateljske utakmice. To je odnos koji je nastao u davnoj povijesti, od kada Opatijci i Splićani igraju nogomet. Uglavnom, u publikaciji HNS-a će biti uklopljena ova riječka obljetnica. Savez je pokrovitelj obilježavanja tog događaja, zbog toga je Miroslav Uljan, kao izaslanik HNS-a, bio na otkrivanju ploče. (novi list)

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

sa-sjednice-3

Švorinić: Ako Ministarstvo ne potvrdi odluku Gradskog vijeća, grad će imati dvije zastave – službenu i zabranjenu!

spSeptember 29, 2016
foto: rijeka.hr

Regionalci oštro po centralističkoj Hasanbegovićevoj odluci: Pružiti otpor milom ili silom!

spSeptember 29, 2016
foto: rijeka.hr

Rebalansom proračun Grada povećan za 33,4 milijuna kuna, Lista za Rijeku i HNS zatražili smanjenje prireza

spSeptember 29, 2016
Darijo Vasilić, Danko Švorinić i Srđan Srdoč za nastavak suradnje regionalnog bloka

Županijski IDS za regionalni blok s PGS-om i Listom za Rijeku, gradski za koaliciju sa SDP-om

spSeptember 28, 2016
koridori

Prihvaćen Radošev amandman o priključenju luke Rijeka na koridor Baltik-Jadran

spSeptember 28, 2016
14483523_10206692475542089_1584700520_n

FOTO: Energo proglasio radove završenim, Korzo i danas smrdilo po plinu

spSeptember 27, 2016
audi

Nijemcu provalili u Audi

spSeptember 27, 2016
self-driving-cars-making-life-better-drink-driving

51-godišnjak iz Viškova napuhao 2,41 promila!

spSeptember 27, 2016
3

Vijećnici Akcije mladih zatražili proglašenje elementarne nepogode za područje Gorskog kotara

spSeptember 27, 2016