Home Mozaik »Grč« i dalje poručuje – mi smo meso koje pomrčina jede

»Grč« i dalje poručuje – mi smo meso koje pomrčina jede

2767
0

Kad su preklopljene kazaljke označile pola noći, a 28. studeni postao 29., prepunom Stereo dvoranom zavladao je mrkli mrak. Pucanj je donio svjetlo i označio početak rođendanskog koncerta »Grča« donedavno najstarije riječke demo grupe. Demo više nisu, ali sve ostalo jesu. Zoran Štajdohar Zoff, već punih 26 godina propovijeda isto – krv, suze, znoj i beznađe. Ili – u povijesti »Grča« mijenjale su se samo postave. Najnoviji »Grč« uz Zoffa čine Zoran Kovač Kiss na bubnjevima, Zoran Žmirić na basu i Orijen Modrušan na gitari, a tri Zorana i jedan Orijen preksinoć su okupljenim fanovima dali do znanja da »Grč« vraća stari sjaj.
Prearanžiravši dosadašnji opus »Grča« omogućili su bendu da konačno okrene novu stranicu i krene dalje. Na tragu onog što je 29. studenoga 1982. godine zacrtala prva postava (Zoff, Marijan Barać, Zoran Klasić, Igor Modrić), ali s vlastitom prepoznatljivošću već na prvoj stvari dokazali su fascinantnu uvježbanost. A onda je krenuo »krvavi igrokaz«, koji je, kako to već godinama kod »Grča« biva kulminirao kasapljenjem teleće glave. Performans koji se može protumačiti na tisuću načina motornom pilom začinio je Igor Gržinčić, a s više vrsta opakog i opasnog oruđa »zabio« Zoff. Na radost svekolikog pučanstva koje se nije libilo gađati ostacima mesa, ili ga, Bože nas sačuvaj, ponijeti kući kao suvenir.
Slavljenički koncert uveličale su i videoprojekcije koje potpisuju Robert Paus i Zoran Žmirić, a koje su na platnu i na Kissovoj glavi dočarale tamnu stranu povijesti čovječanstva izmjenjujući snimke holokausta sa slikama državnika. Zasebnu točku na rođendanskom partyju imali su Adolf Hitler i Josip Broz Tito, a u izvedbi »Jame« umjesto nekadašnjeg Predraga pojavio se novi Predrag. Onog prezimena Šegota zamijenio je glumac riječkog kazališta Predrag Sikimić. Danijel Benček gostovao je »Grču« na sintu, a nakon nešto više od sat vremena brutalnosti i crnila, gadnog miksa glazbe i teksta koji lupa drito u glavu uobličenog u stvari kao što su »Sloboda izlazi u javnost«, »Teške čizme na nogama slobode«, »Još ima krvi«, »Noćas se Beograd pali«…, Zoff je bacajući crvene karanfile u publiku poručio ono što »Grč« poručuje sve ove godine. Notornu istinu koja glasi – mi smo meso koje pomrčina jede. (novi list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here