Home Vijesti 153 nova slučaja u PGŽ, epidemiolozi tragaju za žarištem!

153 nova slučaja u PGŽ, epidemiolozi tragaju za žarištem!

3382
0

I jučer je u Primorsko-goranskoj županiji zabilježen najveći broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u odnosu na sve ostale hrvatske županije. S nova 153 slučaja zaraze na ukupno 693 obrađena uzorka, u PGŽ-u vidljivo raste udio pozitivnih slučajeva među testiranim građanima te je on jučer iznosio 22,1 posto. Broj aktivnih slučajeva iznosio je 924, a PGŽ je izbila na prvo mjesto po sedmodnevnoj incidenciji novih slučajeva na 100 tisuća stanovnika, dok u 14-dnevnoj incidenciji u Hrvatskoj i dalje predvodi Dubrovačko-neretvanska županija. U Kliničkom bolničkom centru Rijeka od posljedica COVID-19 preminula je jedna osoba, a njih 11 je na respiratoru od ukupno 53 hospitalizirana pacijenta s koronavirusom, izvijestio je Novi list.

Prema riječima ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a Vladimira Mićovića provode se intenzivna testiranja jer je to jedini način otkrivanja žarišta unutar populacije s obzirom na trenutno visoku lokalnu transmisiju koja je evidentno pojačana od početka ožujka. Specifičnih žarišta unutar županije i dalje nema, no Rijeka i okolica i dalje su najveći transmitor zaraženih osoba, te taj broj ponekad iznosi i 80 posto udjela u ukupnom broju novozaraženih. Raste udio novih slučajeva među mladim osobama u dobi do 17 godina, i to za tri do četiri posto pa je Mićović jučer najavio pojedinačno evidentiranje žarišta u školama i brzo djelovanje.

– Od 15. veljače uočili smo visoko zaražavanje temeljem neformalnih okupljanja, i to ne samo mladih ljudi, nego i odraslih koji pribjegavaju proslavama, roštiljima. Bilo je tu i igraonica, proslava rođendana što bilježimo u našim epidemiološkim anketama. To su manja žarišta koja, međutim, rezultiraju u ukupnom broju bržim širenjem zaraze pogotovo kad znamo da imamo vrlo važan faktor mutanta koji je po meni i dominantnije prisutan unutar varijanti virusa te koji je puno zarazniji i treba mu kraće vrijeme za pokazivanje simptoma i zaražavanje, kazao je Mićović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here