Home Mozaik 16. Manhattan festival kratkog filma

16. Manhattan festival kratkog filma

1080
0

MSFF-440x311Ljubitelji filma iz RIJEKE udružit će se s publikom iz više od 300 gradova diljem šest kontinenata kako bi pogledali i ocijenili rad sljedećeg naraštaja filmaša iz cijeloga svijeta na projekciji 16. Manhattan festival kratkog filma u subotu 28. septembra u 20 sati i nedjelju 29. septembra u 18 sati u Art kinu Croatia.

Publika u više od 300 gradova diljem šest kontinenata udružit će se na tjedan dana sa samo jednim ciljem…kako bi ocijenila 10 finalista na 16. Manhattan festivalu kratkog filma.

Od rekordnih 628 filmova kandidata iz 48 zemalja diljem svijeta, Manhattan festival kratkog filma odabrao je 10 kratkih filmova koji su ušli u finale. Ove su godine predstavljene SAD, Engleska, Irska, Francuska, Finska i Australija. Prethodni su finalisti doživjeli najveće priznanje nominacijom, pa čak i osvajanjem nagrade Oscar u kategoriji kratkog filma što čini Manhattan festival kratkog filma rasadištem budućih nada svijeta filma.

Irish Folk Furniture, Tony Donaghue, Irska, 8’19”
Red Rock Film Festival, –
Prva nagrada u kategoriji eksperimentalnog filma
Sundance Film Festival 2013.
Prva nagrada u kategoriji animiranog filma

Animirani dokumentarac o održavnju i recikliranju u ruralnoj Irskoj.

No Comment, Alexandra Naoum, Francuska, 3’41”
FESTIVAL OF NATIONS – PRVA NAGRADA
MEDIA FILM FESTIVAL – PENNSYLVANIE – DRUGA NAGRADA
Djevojka ima dva neočekivana susreta s muškarcima u Jardin du Luxembourg u Parizu.

Pale of Settlement, Jacob Sillman, SAD, 17’58”
First Run Festival – NAJBOLJI FILM

Snimljen prema istinitim događajima, The Pale of Settlement, prikazuje desetogodišnjeg dječaka Mojšu, Židova, koji treba izbjeći vojnu obvezu u ruskoj vojsci tijekom Krimskog rata.

Faces From Places, Bastien Dubois, Francuska, 9′
Portreti Moskve, Pakistana i Quebeca viđeni očima putujučeg ilustratora koji ima nos za avanture.

Friday, Seb Edwards, Engleska, 17’30”
Mladić planira osvetu nakon što je izgubio majku u teroritičkom napadu u Londonu.

I Am a Big Ball of Sadness, Ken Urban, SAD, 8’36”
Na luksuznoj zabavi na vrhu nebodera u New Yorku, uz koktele i smijeh troje uzvanika otkrivaju međusobno najintimnije osobne priče.

Timothy Wilde, Australija, 8’53”
Talentirana mlada glumica na audiciji je za ulogu Hamleta, ali ishod svega ne bi mogao predvidjeti ni sam Shakespeare.

Kismet Diner, Mark Nunnely, Engleska, 9′
U jednom restoranu raspjevana konobarica pjevuši pjesmu koja otvara srce nezainteresirane mušterije.

Do I Have to Take Care of Everything,
Selma Vilhunen, Finska, 6’35”
Aspenshortsfest – NAJBOLJA KOMEDIJA
Sundance Film Festival 2013. – 63 BERLIN FILMFESTIVAL
Komedija o kaotičnom jutru u jednoj obitelji s djecom i majkom koja želi sve imati pod kontrolom.

Black Metal, Kat Candler, SAD, 9′
Sundance Film Festival 2013
Vokal Black Metal benda suočava se sa učinkom njegovih nasilnih stihova.

Ovih deset kratkih filmova neće samo zabaviti publiku iz cijelog svijeta, već će ih ista ta publika imati priliku i ocijeniti. Gledatelji će na ulazu u dvoranu dobiti glasački listić i moći će glasati za film koji, po njihovu mišljenju, zaslužuje pobjedu. Glasovi se prebrojavaju u svakom kinu koje sudjeluje u Festivalu i šalju u sjedište Manhattan festivala kratkog filma u New Yorku gdje će pobjednički film biti proglašen i objavljen na www.ManhattanShort.com u nedjelju, 6. listopada u 22.00 sati.

“U 16 godina mog rada na Manhattan festivalu kratkog filma, ovo je bez sumnje najsnažniji program koji sam ikad odabrao”, kaže ravnatelj festivala Nicholas Mason.

“Za svakog ima ponešto, od 16 do 80 godina. Ovaj događaj neće se moći pogledati na kabelskoj televiziji niti će se na ikoji način moći digitalno preuzeti. Ako ne odete u svoje kino u tjednu od 27. rujna do 6. listopada, propustili ste ga.”, dodaje Mason.

Manhattan festival kratkog filma ove će godine publici po prvi puta dati priliku da glasuju za najboljeg glumca / glumicu s ciljem da se istakne ključna uloga koju glumac ima u realizaciji vizije redatelja kratkog filma.

Manhattan festival kratkog filma nastao je 1998. godine kad je Mason prikazao 16 kratkih filmova na platnu prislonjenom uz kamion u ulici Mulberry u njujorškoj četvrti Little Italy. Godinu dana poslije, Festival se preselio u park Union Square u New Yorku. Nakon 11. rujna Manhattan festival kratkog filma se pretvorio u svjetski fenomen te postao jedini filmski festival koji se odvija istovremeno u 250 kinodvorana na šest kontinenata i okuplja 100.000 ljubitelja filma s čitavog planeta na tjedan dana zahvaljujući novom naraštaju filmaša.Organizastori održavanja Festivala u Rijeci su: Art kino Croatia i Lux company Rijeka.
Za više informacija o festivalu i ako želite pročitati intervjue s deset finalista posjetite www.ManhattanShort.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here