Home Vijesti Ministar Bauk o dvojezičnosti u Rijeci

Ministar Bauk o dvojezičnosti u Rijeci

1196
0

baukMinistar uprave Arsen Bauk za jučerašnjeg je posjeta sjedištu Talijanske unije (TU) u Rijeci govorio o dvojezičnosti te s tim u vezi najavio da pokreće sastanke na područjima na kojima je, temeljem zakona, ona obvezna da bi se utvrdilo kako zakonske odredbe provesti bez komplikacija.

Predsjednik Talijanske unije Furio Radin predložio je da se u uredima državne uprave u Rijeci otvori šalter ili točka za pripadnike talijanske nacionalne manjine kao referentno mjesto koje svjedoči da talijanski jezik ima svoje mjesto u državnoj upravi. Osim toga, rekao je da bi trebalo utvrditi razinu dvojezičnosti u državnim tvrtkama na području Istre, u poslovnoj administraciji te u odnosu prema građanima.

Bauk je rekao da će ispitati mogućnost otvaranja šaltera za talijanski jezik u uredima državne uprave te je najavio sastanke mjerodavnih tijela kako bi se razjasnila pitanja dvojezičnosti u državnim tvrtkama.
Razgovarali su i o mogućnosti da se zakonski regulira da Talijanska unija preuzme sadašnje zakonske ovlasti predstavljanja talijanske nacionalne manjine umjesto vijeća nacionalnih manjina pri jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here