Home Mozaik ‘Svakog ponedjeljka radio isto’: Razrednica Mateja Periša otkrila mnoge nepoznate stvari –...

‘Svakog ponedjeljka radio isto’: Razrednica Mateja Periša otkrila mnoge nepoznate stvari – ‘bila sam bijesna’

492
0

Matej je bio divan mladić, drag svojim profesorima i razredu, veliki čovjek i prijatelj, uvijek nasmijan. Bio je to njegov topli osmijeh koji je krasio moj razred. Sigurna sam da nema nikoga tko ga nije volio.

Tim riječima, kroz uzdahe, Objektivom počinje ispovijest Diane Matković, razrednice Mateje Periše (27) iz Pete gimnazije “Vladimir Nazor” u Splitu. Vraćajući film u neke od prošlih dana, ovaj profesor dodaje kako je Matej uvijek bio raspoložen i optimističan.

– Matej je imao jak smisao za humor. Sjećam se da sam ponedjeljkom, na njegovoj četvrtoj godini, uvijek s njima imala zadnji sat. Došla bih već umorna, a on bi me dočekao s čokoladom na stolici i rekao:

“Ajde, razrednice, pojedite malo, pa ćete lakše opravdati naše izostanke”. Ta će mi slika zauvijek ostati u sjećanju – prisjeća se Matković. Ova žena tijekom razgovora ne prestaje isticati vedrinu stradale Splićanke koja je, kako kaže, grijala i zračila.

– Matej je jedan od onih učenika kojih se, kao kolega iz razreda, sjećam rado i s ljubavlju. Kad imate četiri godine, ovu djecu doživljavate kao svoju. Pohađao je sportski odjel. Simpatičan, dobronamjeran, uvijek veseo i nadasve lijepo odgojen – kaže Matković. Matejeva kolegica iz razreda kaže da se prethodnih mjeseci nadala sretnom završetku te da je vjerovala da će snaga i optimizam njegove mladosti pobijediti.

– Od dana Matejeva nestanka, mi, njegovi profesori, pratili smo svaki objavljen tekst, razmišljali o svakoj informaciji, nadali se da će se dogoditi čudo. Vjerovali smo i nadali se da ćemo s našim Matejem imati još ljepših i zajedničkih trenutaka. Znate onu staru izreku:

– Nada umire posljednja… – navodi sugovornica.

Ne krije da je u pojedinim trenucima bila ljuta zbog raznih nagađanja.

– Naljutila sam se kada sam na portalima pročitao razmišljanja ljudi, počevši od onih nagađanja da je otišao u novi život, a da se nije javio roditeljima. Poznavajući ga dobro, znao sam da to nikada neće učiniti. Previše je volio i poštivao oca i majku – ističe Matković. Matejeva oca Nenada poznaje još iz gimnazijskih dana.

– Bila sam u kontaktu s Nenadom, neke poruke u ovim teškim vremenima. Kad sam saznala da je Matejevo tijelo isplivalo na površinu, s beskrajnom sam tugom zahvalila Bogu što je barem pronađen i da obitelj i mi koji ga volimo možemo barem zapaliti svijeću na njegovom grobu – drhtavim glasom dodala je. Diana je bila i u splitskoj luci u ponedjeljak kada su u spomen na Mateja tužno zatrubili brodovi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here