Home Mozaik 4 čarobna rituala za uspavljivanje djece

4 čarobna rituala za uspavljivanje djece

102
0
pexels ketut subiyanto 4815378

Otkrijte tajne stvaranja opuštajuće i sigurne rutine spavanja koja potiče kvalitetan san za cijelu obitelj

Uspavljivanje djece za mnoge roditelje može biti prava noćna mora. Između napada bijesa, plača i otpora, uspavljivanje mališana može biti iscrpljujući izazov. No, uz malo strpljenja i pravilne rituale, čak i najživahnija djeca mogu naučiti mirno zaspati i uživati ​​u snu. Djeci je, naime, potrebna rutina kako bi se osjećala sigurno i smireno.

Što kaže pedijatar

Svakodnevno ponavljanje gesta i radnji stvara osjećaj bliskosti koji im pomaže da se opuste i pripreme za spavanje. Ali koje su najbolje strategije? A što umjesto toga  ne biste trebali činiti? Pedijatar Alberto Ferrando odgovara na ova pitanja u knjizi “Knjiga spavanja” objašnjavajući prije svega kakav je dječji san, koje su njegove osobitosti i što je potrebno učiniti kako bi se osigurao kvalitetan odmor u svakoj fazi rasta. 

Zašto su važni rituali prije spavanja? 

Djeca se od malih nogu navikavaju na rutine. Trebaju ih, pa im je svakodnevno ponavljanje gesta i radnji primarna potreba koja ulijeva sigurnost i mir. Stoga, da bi ga se naviknulo na “odvajanje” i da cijeni trenutak spavanja, bitno je da roditelji svojim stavom i ponavljanjem gesta prenesu sigurnost i spokoj. Ritual odlaska na spavanje stoga mora predstavljati opuštajući i ugodan trenutak za dijete.  Ritual se može sastojati od malih pripremnih radnji za spavanje koje mama i/ili tata rade zajedno sa svojim djetetom. Nešto poput opuštajuće kupke ako se bebi sviđa, masaže, oblačenja pidžame ili čitanja knjige ili slušanja glazbe. To će dijete povezati sa snom.

Koje greške ne treba činiti da bi se djeca naspavala

Prilično česta pogreška među roditeljima je mijenjanje rutine u slučaju da ne postignu rezultate u kratkom vremenu. Svako dijete je drugačije. Postoje oni koji se odmah naviknu na ritual i oni kojima treba više vremena. Promjena navika može izazvati nesigurnost kod neke djece i promijeniti njihov odnos sa spavanjem.

Savjeti:

-nemojte prisiljavati dijete da zaspi ako nije umorno;

-nemojte vikati ili grditi dijete ako ne želi spavati;

-ne stvarajte previše kaotično ili bučno okruženje u spavaćoj sobi;

-ne dopustite djetetu da koristi TV, pametni telefon ili tablet prije spavanja.

Rituali prije spavanja za djecu

Ritual 1 – Čitanje knjige

To je jedan od najkorisnijih i najispravnijih rituala spavanja. Čitanje naglas mora biti uključeno kao dio rituala prije spavanja, birajući kada i gdje to činiti na prilično redovit način. Na primjer, prije ili nakon kupanja, hranjenja ili drugih aktivnosti uključenih u rutinu prije spavanja. Na taj će način dijete znati kada može očekivati ​​taj trenutak i osjetit će zadovoljstvo kad vidi da su mu očekivanja potvrđena te će se moći mirnije pripremiti za spavanje. Dobro je da čitanje postane stalni događaj, ritual od nekoliko minuta, koji dijete čeka i priželjkuje. Kad vam to postane navika, bit će utjeha čak i u kritičnim trenucima, primjerice u slučaju bolesti. 

Ritual 2 – Slušanje glazbe

Glazba i pjevanje potiču opuštanje, a time i san. Mirna i ugodna melodija pomaže u snižavanju razine kortizola (koji se naziva i hormon stresa) i podiže razinu endorfina, prirodnih opijata mozga. Isto se događa kada mama ili tata pjevaju svom djetetu. 

Ritual 3 – Kupanje

Kupka ima opuštajući učinak. Preporučljivo je kupati se navečer jer je to trenutak opuštanja koji djetetu nudi priliku da se otrese težine dana, da se osjeća maženo, ugrijano, voljeno i da se pripremi za spavanje. Neka se djeca, međutim, oduševe kupanjem i umjesto da zaspu, napune baterije. U tom slučaju kupka se mora obaviti tijekom dana. Za novorođenčad bi vrijeme kupanja trebalo u početku trajati nekoliko minuta i postupno produžavati. Ali da ne prelazi 10-15 minuta. Važno je uvijek održavati temperaturu vode za kupanje konstantnom, oko 37°C.

Ritual 4 – Prijelazni objekti

Počevši od otprilike 4-5 mjeseci, kako bi prevladala tjeskobu odvajanja, mnoga djeca biraju objekt iz kojeg će crpiti utjehu, sigurnost i zaštitu. To može biti medo, dekica, komad mamine odjeće, duda i sl. Prijelazni objekt je sve iz čije prisutnosti dijete crpi obuzdavanje i naklonost, što mu pomaže da upravlja trenucima odvojenosti/usamljenosti.

Vanjski predmet koji dijete usvaja njegov je prvi posjed, dijete ga je izabralo i njemu pripada. Ne smijete tjerati dijete da napusti svoj omiljeni predmet, niti ga pokušavati izabrati ili promijeniti umjesto njega. Upravo zbog činjenice da je “prijelazna”, njezina će prisutnost imati smisla samo u određenoj fazi djetetova života, nakon čega će izgubiti svoje snažno i duboko značenje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here