Home Kolumne 40 godina prometnog silovanja Rijeke

40 godina prometnog silovanja Rijeke

1702
11

Zadnjih mjeseci u očekivanju dovršetka važnih cestovnih prometnih objekata (zaobilaznica, cesta D-404) za naš grad, riječki vozači nestrpljivo očekuju njihovo što skorije otvaranje. Najnovija vijest o prolongiranju otvaranja brze ceste D-404 na nekoliko mjeseci, „ubila je u pojam“ mnoge motorizirane Riječane. Nije ovo ništa novo kad je u pitanju riječki prometni pravac, koji je desetljećima zanemarivan, a odnos države nemaran.

Sve je krenulo davne 1969.g. kada je započela izgradnja autoceste Rijeka-Zagreb. Očekivalo se da bi cijeli projekt mogao biti gotov za četiri do pet godina. Nakon 3 godine, odnosno 1972.g. završava se prva dionica autoceste od Orehovice do Grobničkog polja. Bila je to prva izgrađena autocesta na tlu bivše Jugoslavije. Nekoliko mjeseci kasnije pušta se u promet dionica od Zagreba do Karlovca, i od Ljubljane do Postojne. Treba podsjetiti da je tih godina Rijeka bila glavna luka Jugoslavije, i da je razvoj luke Kopar bio u začetku.


Riječka zaobilaznica u izgradnji preko 30 godina 

No, te godine izgradnja novih prometnih pravaca prema Rijeci staje, da bi tek 1979.g. bila nastavljena izgradnja poluautoceste od Grobničkog polja do Gornjeg Jelenja (dovršeno 1982.g. samo 8 km).

Ingerencija izgradnje autocesta tada je bila u rukama Republika, i one su samostalno određivale prioritete, a prioritet SR Hrvatske bio je izgradnja prometnog pravca Zagreb-Beograd koji je i bio najopterećeniji. Dogovor između SR Hrvatske i SR Slovenije o izgradnji autoputa Rijeka-Ljubljana je propao zbog različitih stavova oko izgradnje trase. Kao i danas, Hrvatska je tražila pravac gradnje Rijeka -Rupa-Kozina-Ljublana, a Slovenija pravac Rijeka-Pivka-Postojna-Ljubljana. Na kraju Rijeka je „izvisila“ bez oba autoputa u pravcu Zagreba i Ljubljane.

Do 1990.g. ništa se nije događalo sve dok predsjednik Tuđman nije otvorio početak izgradnje poluautoceste Gornje Jelenje-Delnice-Kupjak. Ova dionica biva završena tek 1997.g., no treba uzeti u obzir da je zemlja bila u ratu i da je to jedan od razloga ovako duge gradnje ove dionice. 1999.g. od Karlovca do Vukove Gorice završena je izgradnja dionice autoceste, da bi 2001.g. počela izgradnja autoceste do Splita. Dvije godine kasnije, Zagreb je konačno povezan sa Rijekom poluautocestom izgradnjom posljednje dionice Bosiljevo-Vrbovsko. Sljedeće 2004.godine biva dovršena autocesta u pravcu Splita u punom profilu, a riječki pravac (unatoč većem prometu) ostaje na nivou poluautoceste. Radikalno povećanje prometa u pravcu Rijeke „prisiljava“ državu da poluautocestu konačno izgradi u punom profilu autoceste. Godine 2005. otvara se dionica autoceste u pravcu Ljubljane završavajući točno do granice Slovenije na Rupi sa potpuno neizvjesnim nastavkom daljnje izgradnje. Napokon, u listopadu 2008.g. autocesta Rijeka-Zagreb-Budimpešta je konačno dovršena (izgradnja od 1972-2008.g.).

Izgradnja zaobilaznice Rijeke (također u ingerenciji države), odvijala se istom „brzinom“ kao i gradnja autocesta. Započelo se 1977.g. da bi tek 1988.g. bila puštena u promet dvotračna dionica od Orehovice do Diračja. 1991.g. tadašnji predsjednik hrvatske vlade Stipe Mesić otvara dionicu sa četiri prometne trake od Diračja do Jušića. I od te godine sve do 2002.g. ništa se nije događalo, kada počinje izgradnja tunela ispod Sušaka u okviru brze gradske ceste D-404. Zbog nemara riječkih urbanista, trasa ove ceste ruši Sušački kolodvor, vrijedno arhitektonsko zdanje, a veliko kašnjenje konačnog dovršetka uzrokuje nedostatak dogovora državnih poduzeća (HŽ, Luka Rijeka, Hrvatske ceste). Nastavak riječke obilaznice od Orehovice do Sv.Kuzma biva dovršen 2006.g., ali zbog klizišta i nemara administracije biva pušten u promet 8 mjeseci kasnije. 2008. godine započinje izgradnja nedostajuće trake riječke obilaznice od Orehovice do Diračja, kao i nastavak izgradnje obilaznice od Sv.Kuzma do Križišća. Na ovom potezu izvođači radova, kako je rečeno javnosti, ne mogu se dogovoriti oko pojedinih dionica gradnje, što je već dovelo do velikog kašnjenja u pravcu Križišća. Tu treba pridodati da resorno Ministarstvo prometa izgradnju autoceste prema Žutoj Lokvi (u pravcu Dalmacije) ne smatra prioritetom, unatoč velikoj opterećenosti Jadranske magistrale od Senja do Rijeke tijekom cijele godine posebice ljeti. Drugi planirani ulaz u grad, brza cesta D-403 od Škurinja do riječke luke (Zagrebačka obala) također sa za sada izgradnja ne planira.

I tako dolazimo do saznanja da riječki prometni pravac još dugo neće biti dovršen, i da se kontinuitet zanemarivanja Rijeke kao glavne hrvatske luke u odnosu na druge „strateški važne prometne pravce“ poput Pelješkog mosta, luke Gaženica, Šestanovac-Ploče, Osijek-Beli Manastir i sličnih prioriteta, nastavlja i dalje. Kašnjenje puštanja u promet brze ceste D-404 zbog propusta nadležnih u Hrvatskim cestama, nastavlja praksu „prometnog silovanja Rijeke“. (predrag miletić)

11 COMMENTS

 1. Ne razumijem zasto se ne moze otvoriti cesta D-404. Zbog neizgradjenih sigurnosnih tunela za pjesake ta je sad cesta zatvorena. Gdje su bili nadzorni organi koji nadgledaju radove? Sad svi sute. A zasto se nebi dala privremena uporabna dozvola dok traje turisticka sezona jer ce u gradu biti totalni kaos. Zamislite samo kada budu guzve, a trebaju interventna vozila izici na teren. Kuda ce te ekipe i kako prolaziti kroz grad to samo Bog zna. Ako je zagrrebacka dvorana dobila privremenu uporabnu dozvolu za odrzavanje svjetskog prvenstva u rukometu isto tako moze i cesta D-404. Neka se poslije turisticke sezone otklone nedostaci i problema za nas u gradu Rijeci nece biti.

 2. Ipak treba pohvlaiti HDZ za izgradnju autoceste a smrdljivi SDP je imao prilku kad je bio na vlasti pa nije ni prstom maknuo u biti jesu opljačkali su Riječku banku i Viktor Lenac. : (

 3. Slažem se sa Riječaninom ! Imala je i Rijeka svoje njonje u Zg za vrijeme onog jdnička Račana, ali šta ?
  linić bio podpredsjednik vlade , a pare išle u Zadar jer je Kalmeta bio pametniji !
  Pa koji smo mi konji , pa dajte još 2. put gls SDP-u.
  Proklete komunjarske bajadere , kad će više izumrijeti , pa oni se toliko kote da bi htjeli biti čak i Obiji samome Obiju !
  Pa to ne može napisati ni S.King, da mi penzioner bude gradonačelnik !
  Taj bi valjda ukinuo vrtiće i škole , a gerijatrijske ustanove / tvorevine bi bile do Trsta !
  Mladost nije in , biti star ,đabe se voziti o našem trošku busom, vječno njurgati i tražiti još neka svoja prava iz SFRJ-ota ..to je pravi đir, a SDP ZNA kako im to dati !
  Di su bili mamu im njihovu kad smo se smrzavali u Čanku i jeli konzerve bez etikete !

 4. Ma dajte riječani
  što će vam autoceste, imate najbolje autobuse, imate kulturno dobro Titov Galeb, samo bi
  nekud jurili, pa kako ne vidite da je sve poduzeto za smirivanje jurnjave, ceste razbijene ili pokrivene
  vibro trakama ili zatvorene, širenje grada idealno urbanizirano da se umanje stresne brzine.
  Pa pomalo, vrag zel i fugu! Bolje je mislit na dobre besplatne marende. Kruha i igara

 5. tunel je jako opasan, a kako mnogi misle da će voziti 80-160 kao prema zagrebu ovdje je to malo
  zeznuto jer unutra su suženja pa odvojci pa proširenja itd buduća crna točka dakle sigurno je netko
  sjedio na ušima zbog nepredvidjenih tunelića no izaći kad je frka je dosta važno, prošetajte malo nedjeljom
  tunel nije baš samo tunel, a biti će i sa tim pravcem gužvi…

 6. ne slažem se nikako sa riječaninom…. šta je hdz u Ri napravio ikad?? 91 su nam smanjili grad, ne isplačuju sve novce koje Rijeka zaslužuje u proračunu, zafrkavaju nas oko bilo čega… imamo najbolje bazene u Hr a nemožemo dobit ništa na njima nego sve mora bit u Zg na onoj katastrofi -.- zato molim vas ne pričajte gluposti… možda je sdp ima 4 godine šanse a šta je sa svim ostalim vremenom hdz-ove šanse??

 7. a zašto sdp nije rijeku povećao kad je bio na vlasti? zar nisu u općinama prstena sdp-ovci na vlasti pa kako to da se ne povezuju s rijekom? vezano uz najbolji bazen na svijetu – kako zamišljas organizaciju iole značajnijeg natjecanja s kapacitetom gledališta od 700 ljudi?

 8. RIJEKA – Rijeka je grad bez iRIJEKA – Rijeka je grad bez industrije, bez radnih mjesta, a time i bez osnove za porezno alimetiranje socijalnih i kulturnih potreba, ali i bez lokalne vlasti koja je spremna dovesti investicije. To je i rezultat proračunskog deficita koji iznosi 12 milijuna kuna, mada mi mislimo da je taj podatak »friziran«, da je to pospremanje problema pod tepih i da ćemo tek krajem godine vidjeti pravu istinu, da je vjerojatno istinitiji onaj podatak od 70 milijuna – izjavio je politički tajnik PGS-a dr. Nikola Ivaniš komentirajući gradsku proračunsku rupu.

  Ivaniš je u programatskom govoru izjavio da bi Rijeka brlo brzo mogla postati slijepo crijevo, »hrvatski Trst« – skučen grad sa starim stanovništvom, prometno izoliran, bez industrije i sa stagnirajućom lukom, u kojem ima mjesta još samo za široke šetnice za penzionere.

  – Nažalost, sada je svima jasno da u gospodarskom smislu ova država ide kvragu, ali osim Vlade, i lokalna vlast bi trebala imati aktivniju ulogu i poticati privredu. Umjesto toga, mi smo grad rocka – rekao je Ivaniš. Po njemu, treba se ugledati na primjer Njemačke, koja se vratila čistoj proizvodnji i izvozu, povukavši svoje tvrtke sa istoka natrag ka domaćoj radnoj snazi.

  »Rijeka je u smislu privrede potpuno prazan grad. Pogledajmo Vodovodnu, područje bivše Hartere, i bivšu Industrijsku ulicu. Pa, tamo bi gradonačelnik trebao dovesti ministra gospodarstva da se od 8 do 15 zajedno šeću ruku pod ruku i vide na što danas sliči ulica nekadašnje proizvodnje. Mi na području bivše Hartere imamo infrastrukturu, i da Grad i država žele poticati poduzetnike, oni bi itekako imali gdje raditi. Mi međutim danas još imamo samo Tower Centar i Korzo, a oni ne mogu hraniti 150.000 stanovnika«, kaže Ivaniš.

  On i njegovi kolege podržavaju prijedloge poslodavaca o tome da država i lokalna uprava moraju pomoći poduzetnicima.

  – Pa, u Srbiji država za jedno novootvoreno radno mjesto daje deset tisuća eura. Zašto Rijeka ne bi poticala svoje poduzetnike. Umjesto toga, kod nas samo barijere. Bolje bi bilo da se na sjednicama Gradskog vijeća bavimo takvim, ozbiljnim temama i prijedlozima umjesto što doslovce mlatimo praznu slamu, uz svađu uvijek iste trojice ljudi – govori Ivaniš. Po njemu, Rijeka nažalost više nije proizvodni centar, a turistički nikad nije ni postao. Kao lučki centar isto tako stagnira, jer se prometni pravci i infrastruktura grade negdje drugdje: Ploče postaju kontejnerska luka, kraj Zadra se gradi luka Gaženica, a u Rijeci ni unutar iste stranke, SDP-a, nema konsenzusa o tome treba li graditi novu prugu.

  – Nitko ne pokušava dovesti investitore, a ujedno se Rijeku i samoizolira zbog političkih razlika. Istarski gradonačelnici i oni van Rijeke u PGŽ trče u Zagreb, nešto dogovaju i pokušavaju, jer im je to i dužnost. Ali, očito u Rijeci to netko ne razumije – kazao je Ivaniš.

  Po Dinku Beakoviću Rijeka je bila ekonomski div, a sad je patuljak. Što se deficita budžeta tiče, oni ističu da su za analizu materijala o radu Rijeka sporta morali angažirati revizore koliko je sve »zamumuljeno«, ali svakako se na kraju prikazuje da tvrtka posluje pozitivno.

  »Dakle, sve drugo su očito samo šaputanja s Korza«, kazali su.

  ndustrije, bez radnih mjesta, a time i bez osnove za porezno alimetiranje socijalnih i kulturnih potreba, ali i bez lokalne vlasti koja je spremna dovesti investicije. To je i rezultat proračunskog deficita koji iznosi 12 milijuna kuna, mada mi mislimo da je taj podatak »friziran«, da je to pospremanje problema pod tepih i da ćemo tek krajem godine vidjeti pravu istinu, da je vjerojatno istinitiji onaj podatak od 70 milijuna – izjavio je politički tajnik PGS-a dr. Nikola Ivaniš komentirajući gradsku proračunsku rupu.

  Ivaniš je u programatskom govoru izjavio da bi Rijeka brlo brzo mogla postati slijepo crijevo, »hrvatski Trst« – skučen grad sa starim stanovništvom, prometno izoliran, bez industrije i sa stagnirajućom lukom, u kojem ima mjesta još samo za široke šetnice za penzionere.

  – Nažalost, sada je svima jasno da u gospodarskom smislu ova država ide kvragu, ali osim Vlade, i lokalna vlast bi trebala imati aktivniju ulogu i poticati privredu. Umjesto toga, mi smo grad rocka – rekao je Ivaniš. Po njemu, treba se ugledati na primjer Njemačke, koja se vratila čistoj proizvodnji i izvozu, povukavši svoje tvrtke sa istoka natrag ka domaćoj radnoj snazi.

  »Rijeka je u smislu privrede potpuno prazan grad. Pogledajmo Vodovodnu, područje bivše Hartere, i bivšu Industrijsku ulicu. Pa, tamo bi gradonačelnik trebao dovesti ministra gospodarstva da se od 8 do 15 zajedno šeću ruku pod ruku i vide na što danas sliči ulica nekadašnje proizvodnje. Mi na području bivše Hartere imamo infrastrukturu, i da Grad i država žele poticati poduzetnike, oni bi itekako imali gdje raditi. Mi međutim danas još imamo samo Tower Centar i Korzo, a oni ne mogu hraniti 150.000 stanovnika«, kaže Ivaniš.

  On i njegovi kolege podržavaju prijedloge poslodavaca o tome da država i lokalna uprava moraju pomoći poduzetnicima.

  – Pa, u Srbiji država za jedno novootvoreno radno mjesto daje deset tisuća eura. Zašto Rijeka ne bi poticala svoje poduzetnike. Umjesto toga, kod nas samo barijere. Bolje bi bilo da se na sjednicama Gradskog vijeća bavimo takvim, ozbiljnim temama i prijedlozima umjesto što doslovce mlatimo praznu slamu, uz svađu uvijek iste trojice ljudi – govori Ivaniš. Po njemu, Rijeka nažalost više nije proizvodni centar, a turistički nikad nije ni postao. Kao lučki centar isto tako stagnira, jer se prometni pravci i infrastruktura grade negdje drugdje: Ploče postaju kontejnerska luka, kraj Zadra se gradi luka Gaženica, a u Rijeci ni unutar iste stranke, SDP-a, nema konsenzusa o tome treba li graditi novu prugu.

  – Nitko ne pokušava dovesti investitore, a ujedno se Rijeku i samoizolira zbog političkih razlika. Istarski gradonačelnici i oni van Rijeke u PGŽ trče u Zagreb, nešto dogovaju i pokušavaju, jer im je to i dužnost. Ali, očito u Rijeci to netko ne razumije – kazao je Ivaniš.

  Po Dinku Beakoviću Rijeka je bila ekonomski div, a sad je patuljak. Što se deficita budžeta tiče, oni ističu da su za analizu materijala o radu Rijeka sporta morali angažirati revizore koliko je sve »zamumuljeno«, ali svakako se na kraju prikazuje da tvrtka posluje pozitivno.

  »Dakle, sve drugo su očito samo šaputanja s Korza«, kazali su.

 9. Bolje da su smanjili grad jer bi i prigradska naselja onda bila banani kao i Rijeka, ovako su barem oni napredovali.Npr Kostrena nikada nebi dobila funkcionalnu dvoranu ili novi vrtić, Bakar se nikada nebi riješio Koksare itd

 10. stoji kritika ali usporedba s trstom je u najmanju ruku suluda. radi se o jednom od najbogatijih talijanskih gradova, sjedištem niza financijskih institucija (generali), najvecim svjetskim centrom za preradu kave, jakom industrijom + gradu s najvišom kvalitetom života u cijeloj italiji. mozda ne bi bilo loše maknuti se 50km od rijeke prije lupanja onakve gluposti. da smo barem kao trst.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here