Home Mozaik Proslava Vele Gospe na Trsatu

Proslava Vele Gospe na Trsatu

2716
0

gospaBlagdanskom trodnevnicom koju će u Svetištu Majke Božje na Trsatu od 12. do 15. kolovoza ove godine predvoditi fra Ivan Matić počinje proslava najvećeg marijanskog i jednog od najvećih crkvenih, blagdana Velike Gospe koji će i ove godine na Trsat privući tisuće hodočasnika iz zemlje i inozemstva. Zbog velikog broja hodočasnika, uže središte Trsata 15. kolovoza bit će zatvoreno za promet, a za posjetitelje je osiguran besplatan javni gradski prijevoz na linijama 2 i 8 i to prema svakodnevnom redu vožnje.
Konferencija za novinare povodom obilježavanja blagdana Velike Gospe Na dan svetkovine Velike Gospe, vjerski i državni praznik, kada kršćani slave tajnu završetka života Blažene Djevice Marije, kazao je trsatski gvardijan fra Antun Jesenović na konferenciji za novinare u Svetištu na kojoj su sudjelovali i fra Serafin Sabol, predstavnik Grada Rijeke Darko Kralj, glasnogovornik Riječke nadbiskupije Danijel Delonga, Jadranka Čubrić iz Hrvatske glazbene unije, glasnogovornica Autotroleja Kristina Danilović Prijić, Sanja Zgodić iz tvrtke Promocija d.o.o. i predstavnici policije Boris Skeledžić i Milan Cindrić, Misna slavlja bit će u 6, 7, 8, 9, 10, 11.30 i 18.30 sati. Hodočasničku misu u 10 sati predvodit će provincijal fra Željko Železnjak, a središnje blagdansko slavlje u 18.30 sati riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić sa svećenicima Riječke nadbiskupije.
Gvardijan svetišta fra Antun Jesenović predstavio je duhovni program i raspored misa u danima trodnevnice i na sam blagdan. Objasnio je kako je proslava Marijina uznesenja predokus uskrsnuća i vječnoga života. „Marija je slika naše budućnosti nakon smrti, naše konačne proslave na nebu. Marijino i naše uskrsnuće dar su Isusa Krista, plod njegove smrti i uskrsnuća“, poručio je gvardijan Jesenović na konferenciji za novinare kojom se već tradicionalno uoči ovog velikog blagdana najavljuje bogati program vjerskih, kulturnih i zabavnih sadržaja.
Konferencija za novinare povodom obilježavanja blagdana Velike GospeNa blagdan Velike Gospe na Trsatu će biti uvedena posebna prometna regulacija o čemu su izvijestili načelnik Prometne policije Boris Skeledžić i načelnik 3. Policijske postaje Milan Cindrić. Tako će od 7 do 22 sata za promet svih vozila, osim tehničkih i interventnih, biti zatvoreno Šetalište Joakima Rakovca od raskrižja na Parizu, Frankopanski trg, Trg Viktora Bubnja, Ulica Slavka Krautzeka do Sveučilišnog kampusa i Ulica fra Serafina Schona od Parka heroja. Od zabrane prometa oslobođena su vozila Autotroleja, Policije, Hitne medicinske pomoći, Vatrogasaca, Elektre, Vodovoda, Energa, Taksi službe i vozila s akreditacijom.
Glasnogovornica Autotroleja Kristina Danilović Prijić kazala je kako će autobusi Autotroleja, linije 2 i 8, na blagdan Velike Gospe 15. kolovoza ove godine na Trsat voziti besplatno. To je dar Autotroleja i Grada Rijeke hodočasnicima i prijateljima Svetišta Majke Božje Trsatske. Danilović Prijić apelirala je na građane da toga dana što više koriste javni gradski prijevoz, jer će na taj način doprinijeti smanjenju prometnih gužvi. Naglašavajući kako će na blagdan Velike Gospe autobusi javnog gradskog prijevoznika hodočasnike do Trsata prevoziti prema svakodnevnom redu vožnje, Danilović Prijić dodala je kako će Autotrolej, ukaže li se za to potreba, uvesti i dodatne polaske do Trsata sa Željezničkog kolodvora u Rijeci.
Na sigurnost posjetitelja i prometa pazit će djelatnici policije, prometnog redarstva te prometne jedinice mladeži, uz stalno dežurstvo Hitne pomoći i Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke.

Konferencija za novinare povodom obilježavanja blagdana Velike GospeNeposredno uoči ovog velikog kršćanskog blagdana, 14. kolovoza ove godine, u Crkvi uznesenja Blažene Djevice Marije kod Kosog tornja, središnje misno slavlje župnog blagdana predvodit će mladomisnik Nikola Gajić, a trodnevnice od 11. do 13. kolovoza u 19 sati Mario Tomljanović. Nakon mise koncert pod nazivom „Con te partiro“ održat će Voljen Grbac i Vivien Galleta, uz pratnju Katarine Jurić na klavijaturama. Tajnica Hrvatske glazbene unije Jadranka Čubrić podsjetila je da HGU, u suradnji s Primorsko- goranskom županijom, od 1994. godine tradicionalno održava koncert povodom ovog blagdana, a ulaz za sve posjetitelje je besplatan. U proteklih 20 godina koncerte u okviru obilježavanja blagdana Velike Gospe održalo je više od 200 najistaknutijih članova Hrvatske glazbene unije u Rijeci. Crkva uznesenja Blažene Djevice Marije kod Kosog tornja najstarija je župna crkva u gradu koja tim koncertom slavi svog patrona.
U crikveničkoj crkvi Uznesenja Marijina na blagdan Velike Gospe u 11 sati misno slavlje predvodit će riječki nadbiskup Ivan Devčić, a župne mise bit će i u 7, 8, 9.30 i 19 sati. Mise trodnevnice od 12. Do 14. kolovoza predvodit će župnik Slobodan Bunoza.
Predstavnik Grada Rijeke Darko Kralj kazao je se ove godine tradicionalni sajam nastojao organizirati po novoj koncepciji. Stoga je Grad raspisao natječaj na kojega se kao najpovoljniji ponuditelj javila tvrtka Promocija d.o.o. koja je već radila na organizaciji riječkoj karnevala i dočeka Nove godine na Korzu. Prije odabira lokacije štandova, čija je ponuda ove godine znatno više prilagođena blagdanu Velike Gospe, obavljeni su razgovori i s predstavnicima Mjesnog odbora Trsat. Predstavnica Promocije Sonja Zgodić kazala je kako će štandovi biti postavljeni oko Dvorane mladosti, a prednost su imali proizvođači autohtonih proizvoda i suvenira. (rijeka.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here