Home Vijesti Adriatic institut: Vlada kupuje opstanak na vlasti novcem poreznih obveznika

Adriatic institut: Vlada kupuje opstanak na vlasti novcem poreznih obveznika

1121
2

“Bez principijelnih reformi, Hrvatska će postati bolesnik Europe – a strani i domaći ulagači te bistra mladež će izbjegavati Hrvatsku”, kaže se, među ostalim u otvorenom pismu. Ministar financija Ivan ŠukerAdriatic Institut za javni poredak, think-tank sa sjedištem u Rijeci, pozvao je hrvatskog ministra financija Ivana Šukera da se odrekne porezne politike visoko progresivnog oporezivanja dohodaka. “Hrvatski građani ne trebaju vladu koja će opravdati svoju ulogu uzimanjem od bogatih kako bi dala siromašnima i koja kupuje svoj opstanak na vlasti novcem poreznih obveznika.”, kaže se u otvorenom pismu Šukeru kojeg prenosi Nacional.


Ivan Šuker

Adriatic Institut upozorava kako će hrvatski susjedi, Mađarska, uvesti porezni sustav s jedinstvenom poreznom stopom i tako postati još jedna u nizu zemalja istočne Europe s takvom, uz Albaniju, Bugarsku, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru, Rumunjsku i Srbiju. U institutu smatraju da takva porezna politika privlači ulagače i potiče ekonomski rast. Za razliku od takve politike, o politici ministra Šukera u pismu se kaže: “Vaše prošlogodišnje uvođenje kriznog poreza i povećanje PDV-a na 23% nisu donijeli više porezne prihode i očito je da je porezna politika visoko progresivnog oporezivanja dohotka krajnji promašaj. Što je najvažnije, vladini napori u blokiranju politika koje vode ekonomskom rastu pogoršavaju stanje hrvatskih građana.

Bez principijelnih reformi, Hrvatska će postati bolesnik Europe – a strani i domaći ulagači te bistra mladež će izbjegavati Hrvatsku.” Ovo nije prvi poziv Adriatic Instituta da se u Hrvatskoj uvede jedinstvena porezna stopa po modelu Flat Tax. Takav pristup zagovaraju već dugo, a 2004. su u Hrvatsku doveli i dr. Alvina Rabushku, idejnog oca flat taxa.

Previous articlePrijateljska utakmica: Ogulin – Rijeka 0:5
Next articleMlada kadetkinja počinila samoubojstvo

2 COMMENTS

  1. upravo sam šokiran sa ovom vijesti. Šta stvarno bacaju pare da bi opstali na vlasti? ŠOK

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here