Home Mozaik Ako spavate sa psom, morate dobro razmisliti želite li zadržati tu naviku

Ako spavate sa psom, morate dobro razmisliti želite li zadržati tu naviku

83
0

Često se pogrešno smatra da su dlake vodeći uzrok ovih rizika, ali zapravo mrtve stanice kože (perut) mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme

Ljubav vlasnika prema kućnim ljubimcima, točnije psima, ne može se opisati riječima. Oni su jednostavno sastavni dio obitelji. Nerijetko vlasnici znaju svugdje ići s njima, pa čak i spavati zajedno. Ipak, prema mišljenju stručnjaka, ovu bi naviku trebali izbjegavati.

Dr. Deborah Lee rekla je da će vaš pas ostaviti komadiće svoje dlake u vašem krevetu, što može biti opasno. Točnije, prema njezinim riječima, perut kućnih ljubimaca može uzrokovati ozbiljne respiratorne probleme kada se udahne i ozbiljnu reakciju na vašoj koži kada dođe u kontakt s njom.

  • Gubitak dlake kod kućnih ljubimaca posebno je izražen u proljeće i može dovesti do eskalacije problema s alergijskim rinitisom, dermatitisom, koprivnjačom i astmom – kaže liječnica.

Dllake se često pogrešno smatraju vodećim uzrokom ovih rizika, ali zapravo mrtve stanice kože (perut) mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

“Perut kućnih ljubimaca čest je uzrok alergije kod djece i odraslih. Kada udahnete čestice životinjske dlake u svoja pluća, imunološke stanice vašeg tijela prepoznaju antigen psa ili mačke kao stranu tvar koja predstavlja prijetnju vašem zdravlju. Kao rezultat toga, pokreće se upalna reakcija i oslobađa antitijelo,” objašnjava dr. Lee, dodajući da stanice poznate kao mastociti otpuštaju histamin, koji uzrokuje kontrakciju glatkih mišića, što dovodi do sužavanja dišnih puteva.

Dodala je da histamin također uzrokuje povećanje bronhijalnog sekreta i oticanje, stvarajući tipične neugodne simptome astme poput kašlja, piskanja, stezanja u prsima i nedostatka zraka.

Previous articleRiječanin Filip Sarilar predstavlja Hrvatsku i Sloveniju u Rimu
Next articleIgrač Fiorentine se oprostio od prijatelja ubijenog u masakru u Beogradu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here