Home Mozaik Aktivisti doveslali kajacima pred LNG brod po ulasku u LNG terminal u...

Aktivisti doveslali kajacima pred LNG brod po ulasku u LNG terminal u Omišlju, policija i osiguranje izašli s vodenim topovima

629
1

U petak, 25. kolovoza 2023. u 16 sati klimatski aktivisti i aktivistkinje kajacima su isplovili ispred LNG tankera u Omišlju. Njihovu izjavu za javnost prenosimo u cijelosti:

‘Oko 14 sati na LNG terminal na Krku pristao je LNG tanker koji prevozi uvozni ukapljeni plin. Pristajanje tankera na terminal popratilo je desetak aktivistkinja i aktivista na kajacima. Kajaci su razvili transparent s porukom “stop fuelling (climate) crimes”, odnosno hrv. “stop plinskom klimatskom zločinu”. Ubrzo zatim, prolazak su im blokirali brodovi policije i privatnog osiguranja. Nakon neuspješnog zaustavljanja, na aktiviste u kajacima upotrijebili su vodene topove i uzeli im transparent. Aktivistkinje su zatim napravile formaciju pješčanog sata, inače simbol inicijative Extinction Rebellion. Brodovi su ih zatim pratili sve do obale.

Porukom na transparentu aktivisti ukazali su na povezanost plinske industrije i korištenja plina kao fosilnog goriva koje uzrokuje klimatske promjene. Posljedice klimatskih promjena sve se više osjećaju u europskim zemljama, snažne oluje i poplave koje su posljedica klimatske nestabilnosti i zagrijavanja atmosfere pogodile su prošli mjesec Hrvatsku i Sloveniju, ostavivši za sobom nezapamćene posljedice. Negiranje ovog problema vidi nas u još nezamislivo fatalnije scenarije, a jedino je rješenje kako bi se posljedice umanjile hitan prestanak spaljivanja fosilnih goriva. To znači da su sve nove investicije u plin koje nas dugoročno zarobljuju u ovisnosti o njegovom korištenju klimatski zločin i čine plinsku industriju odgovornom za sve žrtve klimatskih promjena i materijalne štete koje nastaju.

Nedopustivo je da unatoč znanstvenim i političkim raspravama o rješavanju klimatske krize još uvijek rezultati izostaju i da se korupciji i kriminalu fosilne industrije i vlada ne staje na kraj. Očito je da od suludog ulaganja novca građana u fosilnu industriju u ovim trenucima profitira samo šačica kriminalaca na pozicijama moći, dok građani upadaju u još veću ekonomsku i energetsku krizu. Vrhunac ovakvih uzoraka vidljiv je kroz brojne afere s preprodajom plina, kao što je i nama u kojoj je HEP kupovao novcem građana skupi plin, a zatim ga preprodavao gotovo besplatno, dok su građanima računi za plin rasli toliko da se velik broj nije mogao grijati prošle zime. A u ove afere direktno ili indirektno uključene su i osobe na visokim pozicijama u HDZ-u i Vladi.

Zato je jasno da država i policija ne djeluju u interesu građana već u interesu kapitala i vlastitog profita. Ako želimo promjene u smjeru pravednijeg društva i bolje kvalitete života građana, a također i očuvanje klime, prije nego bude prekasno, moramo djelovati odmah, ujedinjenom snagom građana odozdo, direktno i radikalno se boriti protiv fosilnog (klimatskog) kriminala.

Ova akcija dogodila se u isto vrijeme kada se na Krku održava drugi Jadranski klimatski kamp, međunarodni susret u organizaciji hrvatskih klimatskih aktivista ujedinjenih u inicijativu Extinction rebellion Zagreb. U sklopu istog Kampa, sutra, u subotu 26.8. održat će se veliki prosvjedni marš od Omišlja do LNG terminala.

Iz XR Zagreb poručuju kako je cilj kampa, kao i njihovih akcija te sutrašnjeg prosvjeda povezati ljude iz Hrvatske, Europe i šire koji se žele oduprijeti kapitalističkom sustavu i spriječiti najgore posljedice klimatske krize. Zajedno žele graditi ekonomski sustav temeljen na “odrastu” – dijametralnoj suprotnosti kapitalizma, tj. neograničenog rasta eksploatacije, proizvodnje i potrošnje na Planeti ograničenoj resursima’, zaključuje se u izjavi za javnost aktivista.

1 COMMENT

  1. Što kazuvaju bodulite :”A ca a bidni”- će da dobiju batinata od organite na bezbednost,aber organite umeju da brčkadu tela vo bazencite i da pevaju kako sindikalec Gić( imam platu kako ministar),ali umeju i da ubiju vo glavata sos Trepčanski metalot.Nema više pričata ot nastreleni subekat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here