Home Biznis AstraZeneca tuži američku vladu

AstraZeneca tuži američku vladu

664
0

Astrazeneca je posljednja u nizu velikih farmaceutskih tvrtki koje su tužile SAD zbog zakona koji dopušta vladi da pregovara o cijenama nekih lijekova. Britansko-švedska kompanija tvrdi da reforma, uvedena prošlogodišnjim Zakonom o smanjenju inflacije, potkopava cilj drugog zakona osmišljenog za poticanje ulaganja u lijekove za liječenje rijetkih bolesti.

Drugi proizvođači lijekova, uključujući Merck, Bristol Myers Squibb i Johnson&Johnson, kao i američka farmaceutska lobistička skupina, već su podnijeli tužbe protiv reforme. Dave Fredrickson, izvršni potpredsjednik onkološke poslovne jedinice u AstraZeneci, objasnio je što im smeta.

Tvrdi da će zbog reforme pacijenti s rijetkim tegobama, koji su imali koristi od Zakona o lijekovima siročadi, imati “odgođen pristup znanstvenim otkrićima” u usporedbi s drugim dijelovima svijeta. Lijekovi siročad su lijekovi namijenjeni za dijagnozu, prevenciju ili liječenje rijetkih bolesti.

“Pacijenti s rijetkim bolestima i rakom ovise o visokorizičnom i malo vjerojatnom razvoju lijeka za koji je potrebno mnogo godina da se razvije i koji ima za cilj izlječenje”, kazao je Fredrickson, prenosi Financial Times.

Iz američkog ministarstva zdravstva su najavili kako će snažno “braniti predsjednikov zakon o pregovaranju o cijenama lijekova, koji već pomaže u smanjenju troškova zdravstvene skrbi za starije osobe i osobe s invaliditetom”.

Proces bi trebao ozbiljno započeti sljedeći tjedan kada bi Centar za medicinske usluge trebao objaviti popis od 10 skupih lijekova koji će biti u središtu pregovora. Dodatni lijekovi bit će dodani ovom popisu u narednim godinama. Kongresni ured za proračun procjenjuje da će promjene proizvesti uštede vrijedne milijarde dolara tijekom desetljeća.

Previous articleAncelotti: Ljut sam. Modrić je morao pucati penal, ali to nije napravio
Next articleAktivisti doveslali kajacima pred LNG brod po ulasku u LNG terminal u Omišlju, policija i osiguranje izašli s vodenim topovima

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here