Home Vijesti Aktualni sat: Krše li čelnici HNK Ivan Zajc zakon?

Aktualni sat: Krše li čelnici HNK Ivan Zajc zakon?

867
0

Vijećnik Liste za Rijeku na današnjem aktualnom satu je gradonačelnika Obersnela pitao zbog čega HNK Ivan Zajc zaobilazi Zakon o kazalištima koji ga obvezuje da Gradskom vijeću jednom godišnje podnosi programska i financijska izvješća.
– Na Gradskom vijeću se unatoč takvoj zakonskoj odredbi o tome nije raspravljalo nijednom iako isto tijelo godišnje tom kazalištu odobrava godišnja sredstva u iznosima preko 40 milijuna, ističe Švorinić koji je ukazao da zakonsku obavezu ne ispunjava niti kazališno vijeće kojemu je kazalište dužno podnositi izvještaje svaka tri mjeseca o čemu bi trebalo biti informirano Gradsko vijeće.

Gradonačelnik Obersnel mu je odgovorio kako je fasciniran da to pitanje otvara tek u četvrtoj godini mandata ustvrdivši da su financijska izvješća kazališta sadržana u izvještajima o izvršenju proračuna.

Švorinić je u replici istaknuo kako bi to značilo da i druga komunalna društva nisu obavezna podnositi godišnja financijska izvješća koja redovito podnose.
– Zakon o kazalištima propisuje da se u slučaju neusvajanja godišnjih izvještaja razrješuju poslovna ravnateljica i intendantica kazališta što je dokaz da isti Zakon propisuje poseban izvještaj na godišnjoj razini, tvrdi Švorinić.

Predrag Blečić (Lista Ri) postavio je pitanje vezano uz urušavanje zida napuštene kuće na adresi Srdoči 38. Blečić je kazao kako je Vijeće MO Srdoči prije šest godina pokrenulo inicijativu da se taj objekt proglasi spomenikom kulture. Zatraženo je mišljenje ministarstva koje je reklo da se radi o zgradi koju se može zaštiti isključivo u smislu ambijentalne zaštite, no Gradske službe nisu ništa poduzele. Blečić je pitao do kada će mještani Srdoča trpjeti ignoriranje i birokratski pristup te pitao hoće li netko snositi posljedice nakon što se zgrada urušila.
Gradonačelnik Vojko Obersnel je odgovorio da je to pitanje upućeno na krivu adresu. Grad Rijeka nema nikakve veze s tim objektom jer se radi o kući koja je u privatnom vlasništvu. I Grad je svojevremeno upozoravao građevinsku inspekciju na mogućnost urušavanja kuće, no ništa nije poduzeto. Pitanje je postavljeno na pogrešnom mjestu jer Grad nema ingerencije. Ministarstvo kulture smatra da nema potrebe posebno štiti tu kuću jer takvih kuća na području grada ima puno pa samim time nije imalo smisla da se takva razina utvrdi na lokalnoj razini. No čak i da je takva obaveza utvrđena o tome bi i dalje brigu morao voditi vlasnik, a ne netko drugi. Element zaštite ne podrazumijeva da će netko drugi, u ovom slučaju Grad zaštiti tu kuću. Takvih zgrada u Rijeci ima na stotine.

Ivana Jurčić (HSU) je postavila pitanje vezano uz pokretanje rada Hospicija. Hospicij je ustanova neophodno potrebna županiji i gradu, a važna je jer je prva ustanova takve vrste u Hrvatskoj. Više puta se o tome govorilo na Vijeću pa je pitala ima li naznaka na koji će način biti financirani smještajni kapaciteti.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je odgovorio kako je Grad Rijeka zajedno sa PGŽ prvi uveo Mobilnu službu za palijativnu skrb i s tim će se projektom nastaviti dalje. Zbog potrebe za stacionarnu palijativnu skrb zajedno s nadbiskupijom i županijom pokrenut projekt uređenja Hospicija. Hospicij je završen i uređen te opremljen, obišla ga je inspekcija ministarstva radi ishođenja dozvola, a i ministar Ostojić je obišao Hospicij i definitivno je potvrđeno da će Hospicij ući u sustav HZZO koji će financirati njegovu djelatnost, dok će u jednom dijelu radi višeg standarda rad Hospicija financirati Grad i Županija. Hospicij bi trebao biti otvoren krajem siječnja.

Tomislava Zečević Pedić (HDZ) je pitala kolika je šteta nastala nakon jesenjih kiša radi koje će se morati Plaža Ploče na Kantridi ponovno uređivati. Zečević Pedić je rekla da je Plaža preplaćena, a netko tko je projektirao nije znao kakve su morske struje i koliko izvora ima. Pitala je koliko se svake godine na proljeće utroši na dodatne radove za uređenje već uređene plaže koja je ionako preplaćena i za koju će građani morati koncesionaru plaćati ulaznicu.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao da se iz materijala koji su dostupni na web portalu može lako doznati da će plaža ići u koncesiju ali se ulaz na plažu Ploče neće naplaćivati. Obersnel je rekao da ne zna niti jedan grad na moru koji ne uređuje plaže nakon zime i nakon olujnog juga. Za svaki objekt koji imamo postoje sredstva za redovno održavanje pa tako i plaže, gdje zimi jugo zna polomiti sprave ili ošteti dio betoniranih površina. Na plaži Ploče se ne događa ništa posebno što se ne događa i na drugim plažama zimi. (rijeka.hr/rd)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here