Vijesti

Usvojen gradski proračun: Na putu prema dolje…

Usvojen gradski proračun: Na putu prema dolje…

Gradsko vijeće Grada Rijeke usvojilo je danas proračun za 2013. godinu s 20 glasova za (SDP koalicija), 7 protiv (HDZ i Lista za Rijeku) te 3 suzdržana glasa PGS-a. U obrazloženju proračuna gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako je prijedlog Proračuna Grada Rijeke za 2013. godinu iznosi 834,6 milijuna kuna, što predstavlja smanjenje od 2,5% u odnosu na iznos utvrđen rebalansom Proračuna Grada Rijeke za 2012. godinu.


foto: rijeka.hr

– Značajan dio ovoga proračuna, više od 25 milijuna kuna, izdvaja se za stanogradnju. Sa 20-ak milijuna kuna nastavlja se i izgradnja cesta, a planira se i intenziviranje aktivnosti na izgradnji poduzetničke zone Bodulovo, gdje ćemo uložiti oko 8 milijuna kuna. Sa 5,2 milijuna kuna od spomeničke rente radit će se na uređenju Arheološkog parka u Starom gradu, a toliki iznos će se za tu svrhu osigurati i iz različitih izvora kroz komunalni sustav. Nastavljamo i projekt sanacije deponija Viševac sa 17 milijuna kuna, a naša je obveza izdvajanje i 18 milijuna kuna za radove na izgradnji Centralne zone za gospodarenje otpadom Marišćina. Tu je niz manjih iznosa koji se odnose na uređenje škola, vrtića, programe mjesnih odbora. Unatoč nepovoljnim financijskim prilikama, uspjeli smo zadržati zadovoljavajući standard na koji su naši građani navikli.

Značajan dio rasprave o proračunu posvećen je i promašenoj investiciji u Galeb na što će se opet potrošiti milijun kuna, a o čemu su diskutirali Nikola Ivaniš (PGS), Tea Čaljkušić Mance (HDZ) i Predrag BLečić (Lista za Rijeku). Gradonačelnik im međutim nije želio odgovoriti.

Njegove argumente nisu prihvatili predstavnici opozicije. Hrvoje Burić iz HDZ-a je gradonačelniku zamjerio što ne zna iznose proračunskog deficita za ovu i naredne godine te zaključivši svojom poznatom krilaticom kako je gradonačelnikovo znanje netaknuto poput snijegova Himalaje.

Nikola Ivaniš iz PGS je upozorio na projekcije pada proračuna u 2014. i 2015. godinu zapitavši se gdje će završiti planirani rast BDP-a kojeg predviđa Vlada. ‘U Rijeci sigurno ne’, zaključuje Ivaniš.

Danko Švorinić iz Liste za Rijeku osvrnuo se na cijelo dosadašnje razdoblje Obersnelovog mandata konstatiravši da se više ne može govoriti o katastrofi koja nas čeka jer u njoj već živimo.
– Ne vjerujem da bi itko 2000. godine bio toliko pesimističan pa predvidio gubitak 16.000 stanovnika i niz ugašenih gradskih tvrtki. Iz ovog bunara sigurno nećemo izaći politikom i proračunom kontinuiteta kao ni sastancima koordinacija Luke, Lučke uprave i gradonačelnika na kojima je vrhunac napretka dogovor o vlakićima i biciklama na Molo longu, tvrdi Švorinić koji je vijećnicima nabrojio sva neostvarena obećanja koalicije Tvoja Rijeka zaključivši da se radilo po logici ‘Moje pjesme, moji snovi’ ili krilatici aktualnog premijera Milanovića ‘Sorry društvo, nismo mislili ozbiljno’.

Uzvratio mu je Obersnel optužbom prešućuje značajne infrastrukturne poslove dogovorene s Lučkom upravom i Lukom te da zaboravlja činjenicu galopirajuće krize za koju gradonačelnik i vladajuća kolaicija tada nisu mislili da će se dogoditi.

Švorinić mu je na to odgovorio da su obećanja data u jeku gospodarske krize 2009. godine.
– Opravdanje ‘nismo mislili’ potpuno je neprihvatljivo, trebali ste znati i upravo se zato radi o vašoj odgovornosti, ističe Švorinić. (rd)

Midas

View Comments (3)

3 Comments

 1. Komentar

  December 20, 2012 at 15:09

  Dextere spasi nas…..

 2. Fiume

  December 20, 2012 at 17:44

  Srušit SDP na lokalnim izborima! Dosta je bilo uništavanja! Forza Fiume!

 3. Jack

  May 24, 2013 at 08:50

  srušiti da1 Vidim kako je to Riječanima uspjelo, neizlaženjem na izbore!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Vijesti

Krk i Rijeka u subotu najtopliji gradovi u Hrvatskoj

spFebruary 16, 2019

Policija upozorila: Snimat ćemo utakmicu i sankcionirati protupravna ponašanja!

spFebruary 16, 2019

Pješak nastradao na Potoku

spFebruary 14, 2019

Državno odvjetništvo traži zatvor za Miškovića!

spFebruary 14, 2019

Preminuo novinar Radio Rijeke Ivica Vrkić

spFebruary 14, 2019

Linija 1A se ponovno spaja s centrom grada!

spFebruary 14, 2019

Tajani se ispričao, pročitajte tekst isprike

spFebruary 13, 2019

Održani tribina i radionice na temu „Predsjedanje RH Europskom unijom 2020. – što predsjedanje donosi građanima Hrvatske?“

spFebruary 13, 2019

Presuda u korist korisnika CHF kredita iz Rijeke za auto kredit

spFebruary 12, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.