Home Vijesti Aktualni sat o 3. maju, parkingu, klima uređajima i prihodima lokalne samouprave

Aktualni sat o 3. maju, parkingu, klima uređajima i prihodima lokalne samouprave

1592
1

Osvrćući se na postupak privatizacije brodogradilišta i najavljena mogućnost da se, kao alternativa prestrukturiranju, u brodogradilištu 3. maj provede stečaj s preustrojem, Dušan Sekulić (PGS) upitao je li stečaj zaista i potreban. Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako će se kao gradonačelnik zalagati da ne dođe do stečaja, smatrajući da je brodogradnja važna gospodarska grana za Rijeku i Hrvatsku.
“Da ne dođe do stečaja, potrebno je razriješiti odnose s novim vlasnicima brodogradilišta, što će se prema najavama Vlade razriješiti u najskorije vrijeme. Iako vjerujem da neće doći do stečaja, postoje primjeri tvrtki, od Brodokomerca do brodogradilišta Viktor Lenac, gdje je stečaj s preustrojem bio uspješan i omogućio nastavak djelatnosti tvrtki, neopterećene dugovanjima tvrtki koji su se završile u stečaju,” kazao je gradonačelnik Obersnel.


foto: rijeka.hr

Vijećnika Danka Švorinića (Lista za Rijeku) zanimalo je može li se obračunska jedinica za parkiranje skratiti na 15 ili 20 minuta, kako bi naplata parkiranja bila poštenija. Gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako je Grad Rijeka u postupku uvođenja gradske kartice, koja će biti, između ostaloga, namijenjena i u javnom gradskom prijevozu i naplati parkirališta te će se razmotriti mogućnost da se na drugačiji način obračunava naplata vremena provedenog na parkiralištu.

Vijećnika Oskara Skerbca (IDS) zanimalo je kad će se ukloniti preostali bespravno postavljeni klima-uređaji i reklami na zaštićenim objektima kulture. Gradonačelnik Obersnel je naglasio kako Grad može provoditi odluku o izgledu zaštićenih objekata kulture samo na javnim površinama i na objektima u gradskom vlasništvu, dok kod privatnih objekata mora surađivati s inspekcijskom službom Konzervatorskog odjela. S inspekcijom su provedene neke akcije, a do ljeta će se nastojati, u suradnji s Konzervatorskim odjelom, ubrzati uklanjanje reklama i klima-uređaja.

Vijećnika Šimu Jagičića (HNS) upitao je postoje li procjene kako će se promjene u zakonodavstvu vezane uz, primjerice, poreze i spomeničku rentu, odraziti na proračun Grada Rijeke. Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako će neke od mjera koje je najavila Vlada imati utjecaja i na proračun Grada Rijeke. Najznačajnija mjera odnosi se na povećanje neoporezivog dijela dohotka, jer će njezinim uvođenjem smanjuju poreznih prihodi, koji su je jedan od glavnih izvora prihoda proračuna.
“Kao predsjednik Udruge gradova, na sastanku s premijerom, dogovoreno je da će se gubitak pokriti izmjenom Zakona o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave, odnosno povećanjem udjela koji pripada općinama i gradovima za 1,5% i županijama za 0,5% kroz porez na dohodak. Ta mjera je zadovoljavajuća i ona bi nadoknadila gubitak, pa će u tom smislu Grad Rijeka ostati na istom ili dobiti nešto više nego sada. Problem je što svi gradovi, kao rezultat neravnomjernog razvoja Hrvatske, nisu isti – jer oni koji imaju više prosječne plaće, ostvarit će i dobitak, a oni s manjim prosječnim plaćama, gubitak. Kao udruga, predložili smo novi način financiranja za sljedeću godinu, čime bi se razlike smanjile,” kazao je gradonačelnik Obersnel. Umanjit će se prihodi gradskog proračuna iz spomeničke rente, ali će, zbog smanjenja stope zdravstvenih doprinosa, Grad manje izdvajati za plaće svojih zaposlenika. Također, budući da će se prepoloviti iznos vodnog doprinosa, Grad Rijeka će kao investitor biti u povoljnijem položaju. (rijeka.hr)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here